logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty stroboskop z flesha aparatu? Schemat i elementy

maciek1221 04 Lut 2008 19:32 2684 7
REKLAMA
  • #1 4770111
    maciek1221
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Siemka
    Nie mogłem wybrać działu więc wypadło na ten :) Wiem że na elektrodzie jest masa o stroboskopach,jednak moja wiedza na ich temat jest tak znikoma że nic nie rozumiem :) Moja prośba jest następująca:
    Prosiłbym o schemat,opis,wykaz elementów jak zbudować najprostszy stroboskop. Chodzi mi tutaj o stroboskop najlepiej z flesha od aparatu,ponieważ chcę go zrobić najpierw na próbę. Jeżeli z fleshem nie da rady to może być z palnikiem. Chodzi o to że nie mam za dużo kasy. Zainteresował mnie ten schemat : http://allegro.pl/item302034914_super_stroboskop_zrob_go_sam_4_99zl_.html
    Może jakiś opis itd? Z tego co widzę ma mało elementów. Pozdrawiam i liczę na rzetelne odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 4770173
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    To jest urządzenie bardzo niebezpieczne i z Twoją wiedzą całkowicie odradzam budowy.

Zrobić na diodach LED; schematy są na forum
  • REKLAMA
  • #3 4770254
    maciek1221
    Poziom 18  
    Hmm,to rzeczywiście jest lepszy pomysł,a czy tutaj możecie napisać dokładny opis wykaz elementów itd? Bo schematy itd nic mi nie mowią :) Stroboskop tak hmm na 3 diody ;) Bo to na początek :)
  • #4 4770341
    bandzior2
    Poziom 26  
    Ocena: 146
    Ja kupiłem 2 lata temu za 35 zł w sklepie i działa bez zarzutu. Po co robić coś na czy się nie znam ;)
  • REKLAMA
  • #6 4770535
    maciek1221
    Poziom 18  
    Ja wiem :) Tylko chodzi o to żebyście właśnie mi napisali co i jak ;) A poza tym nie chce kupować,tylko zrobić sobie coś takiego i mieć satysfakcję ;) Potem zrobię na palniku itd...
  • REKLAMA
  • #8 4771540
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego stroboskopu wykorzystującego flesz aparatu fotograficznego lub alternatywnie palnik. Ze względu na zagrożenia związane z wysokim napięciem i brak doświadczenia, odradzane jest samodzielne konstruowanie stroboskopu z flesza. Proponowane bezpieczniejsze rozwiązanie to stroboskop LED, który można zbudować z użyciem kilku diod LED. Użytkownik prosi o schemat, opis i wykaz elementów do najprostszego stroboskopu LED, np. na 3 diody. Wskazano dostępny w internecie schemat stroboskopu LED pod adresem: http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2735.pdf. Podkreślono, że zakup gotowego stroboskopu jest tani, ale celem jest samodzielna budowa i zdobycie doświadczenia. Link do komercyjnego zestawu na Allegro został skrytykowany jako nieopłacalny, gdyż podobne schematy i materiały są dostępne za darmo online.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA