logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalne administrowanie serwerem Linux z Windows XP przez sieć lokalną

PiotrK 27 Gru 2003 16:45 3247 16
REKLAMA
  • #1 452090
    PiotrK
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam .Mam w piwnicy serwerek internetowy na linuxie a w domu mam winXP profesjonal.Czasami pada połączenie z internetem i muszę schodzić do piwnicy aby wykonać reboot .Czy jest program który pozwala się połączyć siecia lokalną z linuxem?Teraz łącze się z serwerem za pomocą PuTTY.
  • REKLAMA
  • #2 452094
    brodda
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    no to w czym problem ? wpiujesz reboot i server sam sie restartuje ....
  • #3 452121
    PiotrK
    Poziom 13  
    Chodzi o to że jeśli serwer utraci połączenie z internetem to Putty nie połączy się z serwerem.Czy można tak skonfigurować PuTTY aby łączył się poprzez sieć lokalną.
  • #4 452136
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Poprostu łącz się z serwerem na jego lokalne IP a nie na zewnętrzne. No chyba, że to zawiesza się karta sieciowa od lokala wtedy spacerek do piwnicy bo nic innego nie pomoże.
  • REKLAMA
  • #5 452171
    PiotrK
    Poziom 13  
    :oops: Dzięki .Nie wiem czemu byłem przekonany że połącze się tylko przez zewnętrzne IP.
  • #6 452182
    stepowicz
    Poziom 17  
    Żeby przywrócić połączenie z internetem nie musisz restartować całego kompa, wystarczy przeładować usługę sieci z lokalnej sieci, w ten sposób nie stracisz połączenia w putty.
  • #7 452983
    PiotrK
    Poziom 13  
    W jaki sposób to zrobić ?Na serwerze jest debian.
  • REKLAMA
  • #8 452996
    stepowicz
    Poziom 17  
    Adres twojego serwera to adres bramki wyjściowej jaką ustawiłeś pod windowsem XP. Wpisz putty ten adres a bedziesz miał połączenie lokalne, ze swoim serwerem. Teraz wystarczy podnieść połączenie z internetem. W Red Hatcie i Mandraku do przeładowania usług służy polecenie service (niestety nie mam doświadczenia z debianem).
    Istnieje też inna możliwość, możesz ustawić w konfiguracji, aby połączenie z internetem było automatycznie wznawiane, po rozłączeniu.
  • #9 453268
    Masster
    Poziom 32  
    Zależy jakie masz połączenie z NETem jeżeli przez kartę sieciową to w Debianie wpisz polecenie:

/etc/init.d/networking restart

A jeżeli przez jakiś modem (SDI, Neo+) to robi się to nieco inaczej:

killall -HUP pppd

W pliku opcji połączenia możesz dopisać

persist
    maxfail 0
    lcp-echo-interval 20
    lcp-echo-failure 5

To wykryje zawieszenie modemu i go automatycznie zrestartuje.
  • #10 453765
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Po co szukać skomplikowanych rozwiązań kiedy wystarczy połączenie poprzez Telnet z Windowsa na numer bramy , wpisanie root i jego hasła , a potem komendy reboot . Szybko , sprawnie i skutecznie :D
  • REKLAMA
  • #11 454283
    PiotrK
    Poziom 13  
    Wielkie dzięki dokładnie tych informacji potrzebowałem! :D
  • #12 454439
    Masster
    Poziom 32  
    dual napisał:
    Po co szukać skomplikowanych rozwiązań kiedy wystarczy połączenie poprzez Telnet z Windowsa na numer bramy , wpisanie root i jego hasła , a potem komendy reboot . Szybko , sprawnie i skutecznie :D

Może to i nieskomplikowane ale:

- używanie telnetu w dzisiejszych czasach nie jest wskazane
    - przez telnet nie można bezpośrednio zalogować się na roota
    - po co restartować cały serwer skoro można w kilka sekund zresetować samą część systemu odpowiedzialną za sieć
  • #13 454793
    dual
    Poziom 21  
    Masster napisał:
    dual napisał:

Może to i nieskomplikowane ale:

- używanie telnetu w dzisiejszych czasach nie jest wskazane
    - przez telnet nie można bezpośrednio zalogować się na roota
    - po co restartować cały serwer skoro można w kilka sekund zresetować samą część systemu odpowiedzialną za sieć

Użycie Telnetu podałem jako najprostszy dostęp i chyba kilkusekundowe użycie nie stanowi żadnego niebezpieczeństwa . Zapewniam , że na roota można się zalogować przez Telnet , bo to wielokrotnie sprawdzałem . Resetowanie całego systemu serwera nie jest może najszczęśliwsze ale ma też pewne zalety dzięki odświeżaniu podziału transferów w przypadku prostych serwerów opartych na Linuksie . Pozdrawiam :D
  • #14 454869
    konfident
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    telnetu nie powinno sie używać do logoawania jakor root żeby logować sie jako root powinno sie używać SSH
  • #15 455156
    PiotrK
    Poziom 13  
    Jednak w moim przypadku nadal nie moge się połączyć lokalnie z serwerem jeśli padnie połączenie z internetem.Jeśli jest połączenie z internetem to czy wpiszę IP lokalne czy zewnętrzne(sdi) w PuTTY to się łącze jak nie to gonie do piwnicy.Czy to może być sprawa firewalla?
  • #16 455429
    Masster
    Poziom 32  
    Wiem, że można odblokować logowanie na roota przez telnet tylko trzeba wziąć pod uwagę to, że podczas każdego nawet krótkiego połączenia przez telnet login i hasło leci przez sieć w postaci czystego tekstu, dzisiaj nie można bezpiecznie używać nawet SSH1 bo ma dziury, czego doświadczyłem na własnej skórze, teraz używam SSH2.

A co do zawieszania połączenia z netem to pewnie zawiesza Ci się karta sieciowa a nie SDI, przyczyn może być kilka, najbardziej prawdopodobny jest brak (lub obecność) uziemienia serwera. Sporo się już o tym pisało przeszukaj dział komputery hardware, było tam kilka postów na ten temat, jeden z nich nawet założony przeze mnie.

Jeżeli tamte posty nie pomogą to możesz użyć wolnej pary przewodów w skrętce do resetowania serwera.
  • #17 460621
    dual
    Poziom 21  
    PiotrK napisał:
    Jednak w moim przypadku nadal nie moge się połączyć lokalnie z serwerem jeśli padnie połączenie z internetem.Jeśli jest połączenie z internetem to czy wpiszę IP lokalne czy zewnętrzne(sdi) w PuTTY to się łącze jak nie to gonie do piwnicy.Czy to może być sprawa firewalla?

Nie wiem dlaczego ciągle piszesz błędne adresy skoro już wcześniej podawałem , że należy wpisać adres bramy (najczęściej 192.168.1.1) obojętnie czy to Telnet czy PuTTy . Po uzyskaniu połączenia zaloguj się jako root , ale musisz znać jego hasło , bo inaczej nie udostępnisz wiersza poleceń i jeśli tak to komendą reboot uzyskasz żądany efekt . Napisz jak Ci poszło . Pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zdalnego administrowania serwerem Linux (Debian) z systemu Windows XP w sieci lokalnej, zwłaszcza w sytuacji utraty połączenia z internetem. Problem polega na tym, że PuTTY nie łączy się z serwerem, gdy internet jest niedostępny. Rozwiązaniem jest łączenie się z serwerem przez jego lokalny adres IP (adres bramy, np. 192.168.1.1) zamiast zewnętrznego IP. Można także przeładować usługę sieciową na serwerze Debian poleceniem `/etc/init.d/networking restart` lub, gdy używany jest modem PPP, komendą `killall -HUP pppd` z odpowiednimi ustawieniami w pliku opcji (persist, maxfail 0, lcp-echo-interval 20, lcp-echo-failure 5) dla automatycznego restartu połączenia. Dyskutowano także o alternatywach takich jak Telnet, jednak ze względów bezpieczeństwa zalecane jest używanie SSH2 zamiast Telnetu, zwłaszcza do logowania na konto root. Wskazano, że problem może wynikać z zawieszania się karty sieciowej lub braku uziemienia serwera. Propozycją jest również wykorzystanie wolnej pary przewodów w skrętce do fizycznego resetu serwera. Podsumowując, kluczowe jest korzystanie z lokalnego IP do połączeń SSH oraz umiejętne zarządzanie usługami sieciowymi na serwerze Debian, co pozwala uniknąć konieczności fizycznego dostępu do serwera w piwnicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA