logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows, Linux. Udostępnianie i pobieranie plików.

kristmars 01 Gru 2004 11:11 2673 10
REKLAMA
  • #1 1027064
    kristmars
    Poziom 11  
    Nie wiem w jaki sposob najlepiej napisac program łaczący windowsa z linuxem , który będzie umozliwial pobieranie plikow z linuxa np .z katalogu /ust/local/
  • REKLAMA
  • #2 1034217
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4214
    Może określ dokładniej, o co chodzi - czy masz komputer, na którym na zmianę używasz Windows i Linux-a, i chciałbyś
    spod Windows odczytywać pliki z Linux-a, czy masz dwa komputery w sieci, jeden pod Windows, drugi pod Linux-em?

W pierwszym wypadku potrzebna jest na dysku partycja, na której oba systemy mogą zapisywać - Windows raczej nie
    będą obsługiwać filesystemu Linux-a, raczej należałoby zrobić tak, żeby Linux miał dostęp do partycji Windows.

Jest również możliwość zainstalowania Windows i Linux-a na wspólnej partycji - Windows ma katalog C:\linux zawierający
    cały Linux, a Linux /Windows zawierający cały dysk C: - tylko nie wiem, czy ta dystrybucja jest nadal rozwijana.

Tylko żeby pod Windows nie robić partycji NTFS, bo z tym Linux ma kłopoty, i lepiej niczego na niej nie zapisywać.

A jak są dwa komputery w sieci, to do ich łączenia jest samba, który obsługuje protokół używany przez Windows.
  • #3 1035121
    kristmars
    Poziom 11  
    Mam dwa komputery w sieci na jednym jest linux na drugim Windows.
    Z windowsa musze polaczyc sie z linuxem i pobrac do konfiguracji pliki z linuxa. Probowalem zrobic to że na linuxie uruchomilem serwer FTpa na windowsie napisałem klienta ftp ale nie wiem czy to jest najlepsze rozwiazanie moze sa jakies lepsze
  • REKLAMA
  • #4 1035148
    spoli
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Ja w takiej sytuacji używałem Putty. To klient połaczenia telnetowego. Bardzo malutki i bardzo sprytniutki program. Umozliwia Ci bezpieczne logowanie się do linuksowej maszyny, uruchamianie zainstalowanych w Linuksie programów, np. Midnight Commander i wygodną edycję plików konfiguracyjnych. Ściaganie ich na platforme Windows, edycja i ponowne umieszczanie na Linuksowej maszynie wydaje się być dużo bardziej skomplikowane, a na dodatek grozi deformacją plików linuksowych edytowanych podstawowymi narzędziami windowsowymi.
    Polecam Telnet i Putty.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1035810
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Edycję plików konfiguracyjnych Linux-a najlepiej oczywiście robić przez telnet (lub
    PuTTY - różnica będzie tylko jeśli do sieci mogą podłączyć się inni) - Linux ma do
    tego lepsze programy do edycji; natomiast samba przydaje się, jak masz własną
    sieć, i przesyłasz pliki, aby obrabiać dane, albo nagrywać je na CD.

Aha, jeszcze uzupełnienie: żeby połączyć się do Linux-a telnetem, uruchamiasz
    na nim in.telnetd (to jest wpisane np. w /etc/inet.conf); żeby połączyć się przez
    PuTTY, uruchamiasz na Linux-ie sshd. PuTTY używa połączenia szydrowanego
    (ssh pod Linux-em też), dzięki czemu inni nie podsłuchają twojego passwordu.

-> spoli: uwaga na wersję PuTTY - kilka wersji miało bład pozwalający na włamanie
    się do systemu, na stronie PuTTY jest informacja o tym; jak masz złą wersję to zmień
  • #6 1037499
    spoli
    Poziom 15  
    Jak napisał Kiristmars ma tylko dwa kompy w sieci...
    Samba to kobyła- potrzeba niezłego sprzętu do efektywnej pracy...
    Edycja plików- tylko Putty i np. Midnight Commander albo inny linuksowy edytor uruchamiany na zdalnej maszynie.
    Dzięki za poradę jta :)
  • #7 1039174
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Co do samby to właśnie sprawdziłem przez 'ps' - zajmuje nieco mniej (na jedno połączenie) niż sesja ssh.
    Można użyć telnet-a zamiast PuTTY - to oszczędność około 1MB RAM na komputerze z którym się łączymy.
  • #8 1039389
    spoli
    Poziom 15  
    Cytat:
    Co do samby to właśnie sprawdziłem przez 'ps' - zajmuje nieco mniej (na jedno połączenie) niż sesja ssh.

Bardzo możliwe jta ale w tej konkretnej "sieci" są tylko dwa komputery. Jeżeli radzisz facetowi żeby na linuksowej maszynie zainstalował Sambę po to tylo żeby się z Windowsa móc na Linuksie zalogować i od czasu do czasu zmienic wpisy w plikach konfiguracynych, to muszę się :)
    Co do ssh. Putty nie musi używać ssh. Nie wpłynie to na bezpieczeństo tej sieci.

Pozdrawiam
  • #9 1041074
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Jeśli nie ma być używany SSH, to pod Windows jest program telnet (a swoją drogą,
    całkiem możliwe, że on ma również SSH - do sprawdzenia), i nie trzeba dodatkowo
    instalować PuTTY (chyba, że są inne powody, na przykład wygodniejszy).

A samba jest standardowo w Linux-ie, wystarczy wpisać konfigurację i wystartować;
    poza tym nie doradzałem samby do edycji plików konfiguracyjnych Linux-a.
  • REKLAMA
  • #10 1042778
    kristmars
    Poziom 11  
    fakt tylko ze przedstawiacie gotowe programy a ja chcialbym jeszcze sie dowiedziec jak samemu rozwiazac powyzszy problem czyli polaczyc sie z linuxem i pobrac konkretny plik konfiguracyjny czyli w czym najlepiej najlepiej napisac jakis program ja jak wspomnialem prubuje napisac w php klienta na ftp ale jako zwykly użytkownik niemam praw do plikow konfiguracyjnych a nie wiecie jak skonfigurowac serwer na Linuxie ftp żeby miec dostep np do katalogu /usr/local/etc
    Z gory dzieki
  • #11 1044690
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Czy to znaczy, że masz PHP na Windows? To może zobacz opis ftp_connect().
    Prawa dostępu do plików na Linux-ie masz takie, jakie są ustawione - możesz
    je pozmieniać, jak jesteś ich właścicielem, albo root-em.

Jeśli do sieci ma dostęp ktokolwiek poza Tobą (nawet przez ograniczony czas,
    kiedy łączysz się z Internetem), to niebezpiecznie jest pozwalać anonimowemu
    użytkownikowi na modyfikowanie plików konfiguracyjnych - ktoś może się włamać.

Aha, i zwykle serwer ftp wykonuje chroot(), żeby ograniczyć dostęp - trzeba
    mu ustawić (gdzieś się ustawia, na jaki katalog ma zrobić chroot), żeby tego
    nie robił, albo żeby robił chroot() na /.

Może prościej będzie napisać na Linux-a coś w PHP, co da Ci dostęp do plików
    konfiguracyjnych? Wymaga to serwera WWW na Linux-ie, ale można by wtedy
    dostawać się do tych plików i editować je np. z Internet Explorera. I można na
    tę edycję dać jakieś hasło, żeby ktoś obci Ci się nie włamał.

No, można jeszcze napisać samemu prosty serwer WWW na Linux-a, który
    pozwoli Ci na odczyt lub modyfikację plików - ale to już trochę roboty.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów połączenia systemu Windows z Linuxem w celu pobierania plików konfiguracyjnych z katalogu Linuxa, np. /usr/local/. W przypadku dwóch komputerów w sieci rekomendowane jest użycie Samby do udostępniania plików, gdyż obsługuje protokół Windows, jednak Samba może być zasobożerna. Alternatywnie proponowane jest użycie PuTTY lub telnetu do bezpiecznego zdalnego logowania i edycji plików na Linuxie, z uwzględnieniem uruchomienia na Linuxie serwera sshd lub in.telnetd. PuTTY oferuje połączenie szyfrowane SSH, co zwiększa bezpieczeństwo transmisji. Autor próbuje napisać własnego klienta FTP w PHP na Windows, jednak napotyka problemy z prawami dostępu do plików konfiguracyjnych na Linuxie oraz konfiguracją serwera FTP, który zwykle stosuje chroot() ograniczający dostęp do katalogów. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem może być napisanie prostego serwera WWW na Linuxie z dostępem do plików konfiguracyjnych, zabezpieczonego hasłem, co umożliwiłoby dostęp i edycję z poziomu Windows. Podkreślono konieczność odpowiedniej konfiguracji praw dostępu i bezpieczeństwa, zwłaszcza przy udostępnianiu plików konfiguracyjnych w sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA