logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD SEGATE 200GB - Formatowanie nieudane, bad sektory, co zrobić?

damian406 05 Lut 2008 00:54 2162 24
  • #1 4771409
    damian406
    Poziom 10  
    Witam, mam taki dysk jak w temacie. Jak go chę zformatować to wyskakuje "system windows nie był w stanie dokończyć formatowania" Próbowałem zrobić format w biosie (włożyłem płyte od xp, usunąłem nawet ta partycje i stworzyłem od nowa i dalej nie da rady zformatować) Co mogło się stać z tym dyskiem... Myslałem że SEGATE to dobra firma... Co teraz z tym zrobić, bo na tej partycji mam 80 GB a teraz nie da jej sie używać.
  • #2 4771541
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4771876
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4771934
    damian406
    Poziom 10  
    ściągnąłem ten programik z tej strony co podałem linka, klikam unzip(domyslnie rozpakowuje na dysku C do temp-a. Tworzy sie 9 plików ale wśród nich nie ma żadnego pliku .exe Nie tworzy się również ten folder: WINDOWS\SYSTEM\IOSUBSYS

Dodano po 5 [minuty]:

okzo mógłbym prosić o link z jakąś działającą instrukcja jak to zrobić ??
  • #7 4772259
    damian406
    Poziom 10  
    wlałbym instrukcje po POLSKU :) Tam jest po angielsku...

Dodano po 3 [minuty]:

ściagnąłem ten program VICTORIA. Najlepiej gdyby ktos mi napisał tu na forum co teraz mam po kolei tam wcisnąć ITD.
  • #8 4772362
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 260
    Hmm, opis po polsku do Victorii zapewne się pojawi za jakiś czas.
    Jeżeli chodzi o programy w rodzaju OneClick to można skorzystać z programu Everest albo Smart Vision.

Polecałbym ten drugi program ze względu na prostotę obsługi i znikome gabaryty.

P.
  • #9 4772404
    damian406
    Poziom 10  
    wyświetla mi takie coś po odpalenie tego programu

Moderowany przez Przemcio:

Poprawiłem punktację za prowizję dla pliku.
    Użytkownicy raczej niechętnie oddają swoje punkty
    za oglądanie tego rodzaju obrazków.

Załączniki:
    • HDD SEGATE 200GB - Formatowanie nieudane, bad sektory, co zrobić? bez tytułu.JPG (87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4772460
    damian406
    Poziom 10  
    Czyli ten mój dysk jest sprawny ?? Proszę o odpowiedź.

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

wie ktoś juz co z tym dyskiem ??

Moderowany przez Przemcio:

Kolego, takie posty to łamanie Regulaminu punkt 10.2.
    Tym razem bez ostrzeżenia ze względu na udany początek na Forum a
    post zostanie przeniesiony do Kosza w terminie nieco późniejszym.
    Pozostałym Użytkownikom pragnę przypomnieć o drobnych ale istotnych
    zmianach w Regulaminie. Warto się z nim zapoznać.

• #12 4773137
    damian406
    Poziom 10  
    Przed chwilą wymieniłem taśmę od dysku sata na nową, dalej nie da się zformatować tej partycji (próbowałem z Mój komputer>> wybrana partycja>> formatuj. PosiAdam płytę główną GIGABYTE GA-965P-S3 + P4 3 GHZ
  • #14 4774184
    damian406
    Poziom 10  
    dopiero jak zostaje nie podzielone 133 MB to partycja się formatuje.
    Załączniki:
    • HDD SEGATE 200GB - Formatowanie nieudane, bad sektory, co zrobić? 1.JPG (97.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 4774302
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4774555
    damian406
    Poziom 10  
    ok, tylko napisz mi jak to zrobić ( w której zakładce i co kliknąć)
  • #17 4778174
    damian406
    Poziom 10  
    załączam screena z scan discu z Victorii
    Załączniki:
    • HDD SEGATE 200GB - Formatowanie nieudane, bad sektory, co zrobić? 111.JPG (157.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 4778839
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4779391
    damian406
    Poziom 10  
    znalazłem artykuł odnoście zerowania dysku za pomocą MHDD: http://nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html

Na dole ipisu pisze coś takiego:
    Uwaga: Jeśli s.m.a.r.t sygnalizuje wykorzystanie puli sektorów które zostały relegowane odradzam stosowanie tych zabiegów

Czy po zerowaniu tego dysku może sie on uszkodzić ??
  • #20 4779675
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4780416
    damian406
    Poziom 10  
    ok, ale to musze stworzyć ta plyte bootującą i potem będzie dało się zrobić screena (w biosie) ??
  • #22 4782323
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4782644
    damian406
    Poziom 10  
    zrobiłem wczoraj ten skan dysku. Błędów żadnych nie wykrylo.

Czasy dostępu są takie:
    < 3 ms 1357103
    < 10 ms 174019
    < 50 ms 77

dalej już były same zera, więc wychodzi że niby dysk jest OK. Wczoraj usunąłem 2 partycje, formatowałem je potem. Dochodzi do 100% i dopiero wywala jakiś błąd że system windows nie mógł sformatować. Te wolniejsze sektory < 10 ms zaczęło dopiero nabijać właśnie pod koniec dysku.

Co teraz zrobić z tym dyskiem ??
  • Pomocny post
    #24 4783089
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada dysk twardy Seagate 200GB, który nie pozwala na sformatowanie partycji – system Windows zwraca błąd "nie był w stanie dokończyć formatowania". Próby formatowania z poziomu systemu oraz BIOS-u (usuwanie i tworzenie partycji na płycie instalacyjnej Windows XP) nie przyniosły efektu. Wskazano na konieczność sprawdzenia stanu SMART dysku, jednak użytkownik nie znał się na tym i otrzymał linki do narzędzi diagnostycznych, takich jak Victoria i Smart Vision, oraz instrukcje ich użycia. Po wykonaniu skanu dysku programem Victoria wykryto wolne sektory na końcu dysku, ale bez błędów krytycznych. Zalecano wykonanie skanu dysku programem MHDD z bootowalnej płyty, jednak użytkownik obawiał się zerowania dysku ze względu na możliwe uszkodzenia. Po wymianie kabla SATA i potwierdzeniu współpracy z płytą główną Gigabyte GA-965P-S3 problem formatowania nadal występował. Ostatecznie zasugerowano wykonanie pełnego zerowania dysku (0-100%) po uprzednim zabezpieczeniu danych, co użytkownik potwierdził, że wykonał. Dysk wykazuje wolniejsze sektory pod koniec, co może wskazywać na początkowe uszkodzenia powierzchni, jednak SMART nie sygnalizuje poważnych problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA