logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Vento 1.8 93r. - problem z chłodzeniem, zimny wąż za termostatem

tomek_vento 05 Lut 2008 17:26 3386 7
REKLAMA
  • #1 4773047
    tomek_vento
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam serdecznie mam powazny problem z chlodzeniem w/w aucie zalozylem nowy termostat i dalej to samo dochodzi ciepła woda do pompy i dalej nic sie nie dzieje wąż za termostatem jest zimny prosze o pomoc co to moze byc
  • REKLAMA
  • #2 4773295
    Andrzej Kozyr
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam sprawdź czy odpowietrzyłeś układ czy wąż nie jest twardy bo jak tak to możesz sie liczyć z uszczelką pod głowicą.Najpierw odpowietrz układ wraz z nagrzewnica zobacz przy jakiej temperaturze włącza się wiatrak, jak dalej się grzeje to sprawdź czy poprzez zbiorniczek wyrównawczy nie wypycha płyn i czy bańki powietrza się nie pojawiają.Bo jak tak to musisz wymienić uszczelkę pod głowicę.
  • REKLAMA
  • #3 4773355
    tomek_vento
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki wszystkie objawy były takie jak napisałeś a ta uszczelka to mi się troche pociła i jej narazie nie wymieniałem ale widze że musze jeszcze raz wielkie dzięki.

Dodano po 4 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanko czy ktoś wie na jaką siłe trzeba ustawić klucz dynamo metryczny do dokręcenia głowicy?

Dodano po 1 [sekundy]:

Mam jeszcze jedno pytanko czy ktoś wie na jaką siłe trzeba ustawić klucz dynamo metryczny do dokręcenia głowicy?

Regulamin pkt 11 proszę poprawić. goldwinger
  • REKLAMA
  • #4 4773772
    Andrzej Kozyr
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam jak kupisz uszczelkę oryginalną to tam będziesz miał podane w spisie jakim momentem dokrencić i potem trzy razy po 90 stopni.
  • #5 4774158
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2100
    40 Nm
    60 Nm
    +90°
    +90°
    To i tak pewno nic nie da bo nie znasz kolejności
    Wąż za termostatem zimny - nie otworzył i ot cała filozofia
  • REKLAMA
  • #6 4776822
    tomek_vento
    Poziom 10  
    A dlaczego nowy termostat miałby nie otwierać? A kolejność znam.
  • #7 4777131
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 444
    Kup nowe szpilki.

Dodano po 1 [minuty]:

40 złoty i zplanuj głowice
  • #8 4777290
    tomek_vento
    Poziom 10  
    Tak wiem już oddałem głowice do splantowania i na jutro mam odbiór.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Volkswagenie Vento 1.8 z 1993 roku wystąpił problem z układem chłodzenia – wąż za termostatem pozostaje zimny mimo wymiany termostatu. Zalecane jest odpowietrzenie układu chłodzenia wraz z nagrzewnicą oraz sprawdzenie momentu załączenia wentylatora chłodnicy. Obecność piany lub wypychanie płynu przez zbiorniczek wyrównawczy może wskazywać na uszkodzoną uszczelkę pod głowicą, co wymaga jej wymiany. Moment dokręcania głowicy powinien być zgodny z instrukcją producenta uszczelki, zwykle 40 Nm, następnie dokręcanie o 60 Nm i trzy razy po 90°. W przypadku problemów z dokręceniem zaleca się wymianę szpilek i planowanie głowicy. Zimny wąż za termostatem sugeruje, że termostat nie otwiera się prawidłowo, mimo że jest nowy, co może być skutkiem uszkodzonej uszczelki lub niewłaściwego montażu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA