logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Vento 1.8 1993 - Wysoka temperatura i parowanie ze zbiornika wyrównawczego

tomek_vento 12 Lut 2008 17:29 3326 9
REKLAMA
  • #1 4797735
    tomek_vento
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam mam taki mały problem z chłodzeniem w w/w aucie a mianowicie autko osiaga dużą temperature i zaczyna parować dość mocno ze zbiornika wyrównawczego wymieniłm termostat, usczelkę pod głowicą i termostat dalej nie otwiera a pomimo włączenia wiatraka na krótko gdy on cały czas pracuje to i tak nie pomaga co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 4797954
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Witam. Pompa wodna lub niedrożność chlodnicy.
  • REKLAMA
  • #3 4798009
    tomek_vento
    Poziom 10  
    Pompe mogę wykluczyć ponieważ gdy zmieniałem termostat widziałem że wirnik pompy się kręci a czy znasz może jakiś dobry specyfik na udrożnienie chłodnicy?
  • REKLAMA
  • #4 4798062
    jongpa
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Nowy nie znaczy dobry, wystarczyło go zagotować w garnku i zobaczyć czy sie otwiera.
  • #5 4798664
    tomek_vento
    Poziom 10  
    A co by się działo jeśli bym wogóle wyjoł termostat?
  • #6 4799390
    bkia
    Poziom 15  
    Ocena: 62
    Witam miałem ostatnio taki numer nowy termostat i uszkodzony wyciągnij go i włóż do garnka z gotowaną wodą tak jak napisał kolega zobaczysz czy sie otworzy.
    Nie będzie sie dogrzewał bez termostatu latem jeszcze ale zimą to będzie cały czas zimny silnik i ogrzewania nie będzie.
    A jak z temperaturą w chłodnicy jest cała gorąca czy tylko ciepła bądż zimna,jeśli sie normalnie chłodnica grzeje to morze jest problem z pęknietą głowicą.
    Miałem już tak gość przyjechał paruje sie mocno z chłodnicy nawet na zimnym silniku zaraz po zapaleniu po chwili takie sie ciśnienie robiło nawet płyn wyrzuca,okazało sie uszkodzona głowica.
    Sprawdż czy chłodnica też sie grzeje cała i czy mocno i czy cała pozdrawiam.
  • #7 4799410
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 4800062
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 444
    Ja miałem taki przypadek też wszystko wymienione i nadal to samo okazało się że wężyk ten co idzie do zbiorniczka był przetkany,spróbuj go drutem czy jest drożny
  • #9 4809693
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1635
    zobacz czy masz uszczelkę w korku od zbiorniczka wyrównawczego,lub zawór w korku nie działa otwarty .Ten układ chłodzenia pracuje pod ciśnieniem.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #10 9518556
    tomek_vento
    Poziom 10  
    Jednak to była uszczelka w korku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Volkswagenie Vento 1.8 z 1993 roku występuje problem z przegrzewaniem silnika i intensywnym parowaniem z zbiornika wyrównawczego. Wymieniono termostat i uszczelkę pod głowicą, jednak termostat nie otwiera się prawidłowo, a ciągła praca wentylatora nie obniża temperatury. Możliwe przyczyny to niedrożność chłodnicy, uszkodzona pompa wodna (choć wirnik pompy był sprawdzony i działał), zatkany wężyk do zbiornika wyrównawczego lub uszkodzona uszczelka w korku zbiornika wyrównawczego. Zalecane jest sprawdzenie drożności chłodnicy i wężyka, test termostatu przez gotowanie w wodzie, kontrola temperatury chłodnicy oraz obecności uszczelki w korku zbiornika. Uszkodzona głowica może powodować nadciśnienie i wyciek płynu chłodzącego. Ostatecznie problem rozwiązano przez wymianę uszczelki w korku zbiornika wyrównawczego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA