logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odpalić silnik od lodówki na sucho z kompresora

jajek92 05 Lut 2008 18:59 9109 12
REKLAMA
  • #1 4773446
    jajek92
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    witam jak połączyć te kabelki żeby działał
    silnik jest wyjęty z kompresora jakie trzeba kondensatory użyć

Dodano po 53 [sekundy]:

silnik może w jedną jak i w drugą się kręcić
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4773902
    basti1984_2007
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Silnik taki ma 3 wyprowadzenia. jedno wspólne, uzwojenie robocze i rozruchowe. Najpierw zidentyfikuj je przy pomocy omomierza. Rozruchowe ma mniejszą rezystancję. Ja agregat z lodówki odpalam tak, że mam przełącznik i przycisk. Przełącznikiem doprowadzam napięcie do uzwojenia roboczego i przycisku, po czym na chwilę wciskam przycisk, który doprowadza napięcie do uzwojenia rozruchowego. Działa to tak już 6 lat. Jak chcesz, to zamiast przycisku daj kondensator rozruchowy...taki jaki będzie działał. Silnik się nie kręci, wirnik się kręci. Uzwojenia są tak połączone, że w drugą stronę go nie wystartujesz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4773975
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 342
    Dodam tylko, ze kondensator może być dołączony do uzwojenia rozruchowego (ułatwia rozruch) ale nie jest niezbędny od 2,5 do 5 micro faradów. Prąd płynący przez "rozruch" jest wysoki nawet ponad 10A i dlatego musi być załączony na ułamek chwili :), przez uzwojenie zasadnicze płynie poniżej 1A, jak nie jest uszkodzone
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4773985
    prawy
    Poziom 14  
    Ocena: 63
    witam
    Sprawdź miernikiem który przewód jest wspólny i to będzie (N).Potem sprawdź czy uzwojenia maja ta sama rezystancje jeśli tak to jeden koniec podłącz bezpośrednio do fazy (L) a drugi też do fazy tylko przez kondensator włączony szeregowo z tym uzwojeniem.
    Ten kondensator musi byś od tego silnika.Na tabliczce powinno byc napisane.Jeśli chcesz eksperymetowac to musisz użyc kondensatora o odpowiednim napięciu przynajmniej 250v pojemnosc około paru mikro faradów np 2 i na pewno nie elektrolityczny!!!Obliczyc będzie ciężko.
    Drugą metoda zamiast kondensatora jest nad prądowy załącznik uzwojenia rozruchowego (uzwojenie jest załączane tylko podczas rozruchu)
    Silniki indukcyjne 1fazowe maja różne sposoby uruchamiania wszystko zależy od tego do jakiego rozruchu został zaprojektowany.
  • #5 4774000
    jajek92
    Poziom 23  
    6 lat to dużo ja chce go wykorzystać do pompowania kół wiem że mocno nie pompuje ale zawsze coś się napompuje podobno się mocno grzeje i powinien być smarowany <w agregacie kąpał się w tym freonie to miał smarowanie ponieważ jest gęsty> a jak to będzie na sucho> a nie wiesz dokładnie jaka poj tego kondersatoru ma być??
  • REKLAMA
  • #6 4774064
    prawy
    Poziom 14  
    prawde mówiąc nie spotkałem sie z kondensatorem w lodówce tylko z nad prądowym wyłącznikiem który można zastąpic przyciskiem chwilowym załączanym tylko na czas rozruchu.
  • #7 4774071
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 342
    To się nie nada do pompowania kół bo smarowanka nie ma, nie smarujesz? nie jedziesz :(, w sprężarce jest oprócz freonu olej na dnie, który jest zasysany i w oparach freonu przelatuje gdzie ma przelatywać i smaruje. Daj 2,5 µF albo pomiń zupełnie, coraz ciężej spotkać lodówkę bez kondensatorka...a silniki w sprężarkach mają wyłącznie uzwojenie rozruchowe - nie pomocnicze!!, które zawsze współpracuje z jakimś wyłącznikiem nadmiarowym i czasem w szeregu z kondensatorkiem.
  • #8 4774326
    prawy
    Poziom 14  
    Racja uzwojenie rozruchowe a nie jak napisałem pomocnicze źle sie wyraziłem ale wiadomo o co chodzi.Ja kiedys miałem taki kompresor z lodówki i działał używany był sporadycznie.
  • #10 4778674
    jajek92
    Poziom 23  
    znalazłem kondensator 10uF 350V z silnika od automatu czy ten będzie dobry czy za duża pojemność
  • #11 4778866
    prawy
    Poziom 14  
    Uzwojenia robocze i rozruchowe maja ta sama rezystancje?Czy w silniku widzisz uzwojenia o różnej grubości.To ważne bo uzwojenie rozruchowe może nie byc przystosowane do pracy ciągłej.Im większa pojemnośc tym większy prąd w tym obwodzie.
  • #12 4779392
    marbal89
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Ja sam posiadam w domu zrobioną pompkę do kół z agregatu z lodówki, to fakt że pompowanie koła do pełna trwa długo ale agregat zdaje zadanie pracuje tak już 2 lata i póki co nie było z nim żadnych problemów. Taka pompka ma słabą wydajność ale za to dość dużą moc dobre węże opaski i mamy tanią pompkę.
  • #13 4779427
    bslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    1.Nie powinieneś wyjmować go z obudowy, ponieważ bez smarowania daleko nie zajedziesz.
    2.Olej powoduje niszczenie gumy, więc sprężarkę od lodówki używaną do pompowania kół należy wyposażyć w odolejacz. Wychwyci on drobinki oleju ze sprężanego powietrza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Silnik sprężarki lodówkowej jednofazowej posiada trzy wyprowadzenia: wspólne, uzwojenie robocze i rozruchowe. Uzwojenie rozruchowe charakteryzuje się mniejszą rezystancją i jest załączane tylko na czas rozruchu, często przez przycisk lub wyłącznik nadprądowy. Kondensator rozruchowy o pojemności około 2,5 do 5 µF (nie elektrolityczny, o napięciu co najmniej 250 V) może być dołączony szeregowo do uzwojenia rozruchowego, ułatwiając start silnika, ale nie jest zawsze niezbędny. Silnik z lodówki nie jest przystosowany do pracy na sucho bez smarowania, gdyż w oryginalnym agregacie smarowanie zapewnia olej rozpuszczony w freonie. Użycie takiego silnika do pompowania kół jest możliwe, choć wydajność jest niska, a silnik może się mocno nagrzewać. Zaleca się stosowanie odolejacza, aby chronić gumowe elementy przed olejem. Kondensator o pojemności 10 µF i napięciu 350 V z innego silnika może być za duży, ponieważ większa pojemność powoduje większy prąd rozruchowy. Warto zmierzyć rezystancję uzwojeń, aby poprawnie zidentyfikować uzwojenia i dobrać odpowiedni kondensator lub układ rozruchowy. Schematy podłączeń można znaleźć na forach technicznych, m.in. na elektroda.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA