logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosił bym o porade. Coś nie tak z moim prądem - piwnica.

vo.blake 06 Lut 2008 00:50 1698 5
REKLAMA
  • #1 4774936
    vo.blake
    Poziom 2  
    Witam
    Wiem że znajdę tutaj wiele osób - elektromaniaków :) i właśnie do nich mam pytanie.

Otóż problem wygląda następująco.
    Wynajmuje pomieszczenie po pralni w piwnicy w bloku od nie dawna. Spółdzielnia zainstalowała mi licznik. Dzisiaj chciałem testować sprzęt no i właśnie. Zabrałem ze sobą zestaw komputerowy na miejscu mam zainstalowane żarówki energooszczędne i stare radio...
    Okazało sie że cos jest nie tak. Tzn jak nic nie robiłem - świeciła sie sama żarówka to prawie nic sie nie działo, ale w trakcie uruchamiania komputera czy pracy przy nim. Co chwila żarówki lub monitor migały - nie jak stroboskop ale ludzkie oko wyczuwa to ... bardzo irytujące. Komputer pracował chyba w miarę stabilnie tzn nie zrestartował sie w ogole ale monitor jak i żarówki migały.

Wiem że w piwnicy inni mieszkańcy trzymają lodówki stare jest ich kilka - wiadomo nie idzie to na mój koszt tylko na koszt spółdzielni ale byc może to jakoś wpływa.

Prosił bym o rade co teraz.
    Myślałem nad jakimś starym UPS'em czy tym Kill Billem ale po waszych opiniach zrezygnuje z niego :P.
    Co zrobić aby wszystko działało normalnie? Czego to może byc wina?
    Licznika? - światło tuz obok tzn w przejściu (również poza moim licznikiem) nie migało - była tam zwykła żarówka. Ja używam energooszczędnych.

Pozdrawiam i proszę o pomoc to dość istotne dla mnie.
    Błażej
  • REKLAMA
  • #2 4775074
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Przede wszystkim zmień tytuł tematu, tak by odzwierciedlał Twój problem.

Zakładam, że faktycznie masz licznik założony przez spółdzielnie, więc nic nie stoi na przeszkodzie by im zgłosić, że coś jest nie tak.
    Moim zdaniem w piwnicy wstawiono diodę lub coś w tym stylu w obwód zasilania by uniemożliwić kradzież prądu. Dlatego żarówki świecą w miarę normalnie, a inne urządzenia będą miały problem.
  • REKLAMA
  • #3 4775113
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    Jeżeli komputer pracował normalnie to spróbuj żarówkę energooszczędną
    zastąpić zwykłą żarówką i sprawdź wtedy.
    żarówka energooszczędna to chyba zwykła świetłówka która z załozenia mruga z częśtotliwością niedostrzegalną dla oka,tak samo ekran monitora.
    Może zachodzić zdudnianie na częstotliwosciach widzialnych.
  • REKLAMA
  • #4 4775240
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Przepraszam, (źle zrozumiałem) faktycznie jeżeli komputer pracował normalnie, to faktycznie staszeks może mieć rację, zachodzi coś na zasadzie zjawiska stroboskopowego. Zastanawia mnie czy zmiana częstotliwości odświeżania ekranu by coś pomogła.
  • REKLAMA
  • #5 4775832
    vo.blake
    Poziom 2  
    oke przetestuje zwykłą żarówkę

zgłosić do spółdzielni ten problem - zrobił bym to ale...
    Im nic sie nie chce. Na wynajem pomieszczenia czekałem od maja 07 wtedy to złożyłem wniosek bo podobno w czerwcu likwidowali... do lutego tego roku. Potrzebuje natychmiastowego rozwiązania, a nie oczekiwania na wybawców ze spółdzielni.

tylko przy podłączeniu wtyczki do kontaktu -bez konieczności uruchamiania - zarówno monitor jak i komputer wydają jakieś takie dziwne ciche dźwięki takie jakby strzelanie - na początku wydawało mi się, że coś sie przepala ale to nie było to.

dzięki za zaangażowanie się w temat podkreślam, że bardzo mi na tym zależy
  • #6 4776317
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Ja proponował bym jakoś mierzyć napięcie, oscyloskopem uchwycić przebieg napięcia. Wtedy było by raczej wszystko jasne co jest nie tak. Komputery nie będą miały problemów z przerwami napięcia do 40ms, chodź w przypadku żarówek będzie to bardzo widoczne. To ze komputery chodzą bez problemu to nie znaczy że wszystko jest w porządku. Zasilacze mogą długo tak nie wytrzymać.
REKLAMA