logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mandrake 9.2 - brak dźwięku na Asrock P4VT8 AC'97 5.1 i sterowniki GF256

airjack 27 Gru 2003 22:09 2337 27
REKLAMA
  • #1 452534
    airjack
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    1. Zainstalowałem sobie system jak w temacie. Automatycznie podczas instalacji załadowały się sterowniki od dźwięku, ale nic nie słychać. Co robić?? Jestem początkujący. Dźwięk na płycie asrock P4VT8 AC'97 5.1

2. Zainstalowałem po ciężkich bojach stery do GF256, ale jak sprawdzam to system pokazuje dalej stery, które załadowały się podczas instalacji. Co zrobiłem nie tak?? Jak ustawić lub sprawdzić częstotliwość odświeżania??

airjack
  • REKLAMA
  • #2 452566
    stepowicz
    Poziom 17  
    1. Sterowniki do muzyki

Jeśli instalowałeś sterowniki ALSA, to domyślnie wyciszają one głośność po instalacji. Więc prawdopodobnie wystarczy zwiększyć głośność na mikserze.

2. Sterowniki do grafiki

Po instalacji sterowników go GF domyślnie pojawia się logo GF podczas startu X, (można to wyłączyć).
    Jeśli takie logo nie pojawia ci się, prawdopodobnie nie zaistalowałeś sterowników, bo w mandrake 9.2 nie ma dołączonych źródłeł jądra w dystrubucji, trzeba je ściągnąc, zainstalować, a dopiero potem instalować sterowniki do GF.

3. Czestotliwość odświeżania

Sprawdzam na monitorze w OSD.
  • #3 452623
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    każda dystrybucja (może poza jednodyskietowymi) posiada źródła jądra dołączone do płyty instalcyjnej i nie uwierzę, że w Mandrake odeszli od tego.

Alsa, jest standardowo w Mandrake (i cała masa wszystkiego innego), i raczej nie powinna być wyciszona (wyciszona jest kompilowana ze źródeł). W dokumentacji ALSY opisali co wklepać w skryptach startowych "alsamixer coś_tam 22 unmute" (:) tyle pamiętam)
  • #4 452626
    stepowicz
    Poziom 17  
    Nie wierzysz to sprawdź, nie ma zródeł na 3 płytach, są tylko skopilowane warianty jądra. Natomiast istnieje możliwość ściągniecia zródeł do jądra ze strony mandrake. Jest tak tylko w dystrybucji 9.2. W 9.1 9.0 były źródełka :)
  • REKLAMA
  • #5 452953
    airjack
    Poziom 11  
    Z dźwiękim jest tak, że w KMix-ie wystarczy jak ustawie połowe skali w mikrofonie (obok cd) to z głośników idą jakieś dźwięki i tony zmieniają się jak dam głośniej. Mikrofon jest odłączony. Z mp3 cisza.
    airjack
  • #6 452959
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Nie dali źródeł! Trzeba ściągać z sieci.
    :arrow: airjack zmieniłeś wpisy w XF86Config ? Wszystko jest w README do sterowników
  • #7 453010
    airjack
    Poziom 11  
    Wpisy zmieniłem:
    Section "module"
    Load "glx"
    na Load "dri"
    Load "GLcore"
    w section "device" w "wendor name" mam nvidia i w "driver" też. Dotyczy to NV AGP NV PCI i NV AGP TwinView

Czy coś jeszcze trzeba zrobić?? Słabo znam ang.
  • #8 453012
    stepowicz
    Poziom 17  
    Nie to powinno wystarczyć :)
    Jeśli pokazuje ci się logo NV przy starcie X, to znaczy że jest ok.
  • REKLAMA
  • #9 453032
    airjack
    Poziom 11  
    nie pokazuje, ale jeszcze jedno nie daje mi spokoju:
    w readme jest podana ścieżka /usr/share/doc/NVIDIA_GLX-1.0/ i ma być tam plik XF86config i jest plik ale ma nazwę XF86config.sample
    Może to nie ten ?? Jest jeszcze w etc/X11/ plik XF86config-4 i tam jest tak jakby po staremu Load "glx" a dalej driver nv. Czy tutaj trzeba zmienić??
    Podajcie mi ścieżkę do właściwego pliku, żebym Was już o to nie męczył
  • #10 453033
    stepowicz
    Poziom 17  
    /etc/X11/XF86config-4
  • #12 453275
    Tomban
    Poziom 14  
    A jak z tym dźwiekiem? ja rówież mam zainstalowany świeżo Mandrake 9.1 i wszystko jest ok poza dźwiekiem ktorego wogle nie słychać!:( nibt karta muzyczna jest rozpoznana (AC 97 5.1) - posiadam płyte ASUS A7VX8-X Proszę pomóżcie!!!!!!!!!! jak zrobić ten dźwiek???????
  • #13 453298
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    panowie....
    w mandarynce jest konieczny do wykonania najprostrzy z mozliwych "trikow" - trzeba poprosttu w mikserze wlaczyc ten dzwiek bo defaultowo jest calkiem wyciszony - i to wszystko. zadnych kosmicznych kombinacji nie trzeba robic....
  • #14 453363
    airjack
    Poziom 11  
    Tomek11r
    Instalowałem 5328 i przy uruchomieniu był fatal error i musiałem powalczyć w konsoli, bo kde się nie odpalał. Sciągam 4496 i zobaczymy.

Sir_Yaro
    Niestety wyciszenie jest wyłączone i nic nie słychać. Może masz jeszcze jakiś pomysł??
  • #15 453533
    Tomban
    Poziom 14  
    trik z wyciszeniem wykonałem i.... muze słychać ale ledwo co i na dodatek są duże zniekształcenia:(:(:( co robić?? :cry: stery są domyślne.
  • #16 453541
    konfident
    Poziom 14  
    a może sprubuj zainstalować jaką bardziej dopracowaną dystrybujcje np Aurox-a
  • #17 453586
    Tomban
    Poziom 14  
    ale musi być jakiś sposób z tym dźwiekiem!! czy są jakieś inne stery pod linuxa dla kodeków AC'97 ADI 1980? może to coś da??
  • #18 453930
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    dawno nie używałem mandrake, więc mogłem się mylić. Inna sprawa, że to był dobry zwyczaj by dawać źródło jądra jako pakiet standardowy.
  • #19 454833
    airjack
    Poziom 11  
    Mam dźwięk !!! Przy instalacji systemy po wykryciu AC'97 trzeba skonfigurować sterownik. Zamiast alsy wybrałem ‎snd-via82xx i działa bez żadnych innych kombinacji.

Dalej nie mogę zainstalować sterów do GF256. Instalację przechodzą stery 5328, ale po zmianie z nv na nvidia kde zwisa, a w konsoli jest fatal error. Co robić??

Stery 4496 nie przechodzą instalacji - kernel mu nie pasuje. Mój kernel to 2.4.22. Pomocy !!!
  • #20 455804
    stepowicz
    Poziom 17  
    Jeśli chcesz zainstalować sterowniki do GF musisz sciągnąć z sieci źródła do jądra. Jak je zainstalujesz, bedzie możliwa instalacja sterowników do GF. Ponieważ instalator sterowników GF, kompiluje je w tle i później instaluje. Żeby mógł skompilować potrzebne są źródła jądra np pobrane z adresu:
    ftp://ftp.chemo.tuniv.szczecin.pl/dsk1/Mandrake/9.2/i586/Mandrake/RPMS/kernel-source-2.4.22-10mdk.i586.rpm
    zainstaluj je komedną:
    rpm -i kernel-source-2.4.22-10mdk.i586.rpm
    a następnie przystąp do instalacji GF
  • #21 456051
    airjack
    Poziom 11  
    Po wpisaniu komendy j.w.
    błąd: otwarcie kernel.... nie powiodło się

Oczywiście jestem zalogowany jako root i bez X-ów.
    Co robię nie tak? Czy ma znaczenie, gdzie jest ściągnięty plik??
  • REKLAMA
  • #22 456209
    airjack
    Poziom 11  
    :D :D :D :D :D
    Jeeeeeeeeeeeeest działa. Wreszcie zobaczyłem logoNV.
    Odpaliłem kernel-souce-2.4.22-10mdk.i586.rpm z X-a jako root, kliknąłem i sam się zainstalował, później sterowniki z konsoli 4496 i koniec.

Teraz następny temat.
    Karta tv na BT848. Jakiego programu używacie do oglądania tv, oprócz Xawa.

Pozdrowienia dla Stepowicza, dzięki!!!
  • #23 456745
    konfident
    Poziom 14  
    poprubuj mplayer-a jest najlepszy do oglądanie filmów ale do ogłądnie TV to nie wiem ale chyba też jest dobry ale dosyć trudny w instalacji i jeszcze możesz sprawdzić xine tylko nie wiem czy pozwala na oglądnie filmów
  • #24 458075
    stepowicz
    Poziom 17  
    Wybór masz taki:
    mplayer - jest dostępny w dystrybucji mandrake 9.2, tylko trzeba go doinstalować. Autorzy mplayer skupili się na stabilności programu, pozwala on wyświetlać napisy polskie. Niestety mplayer bardzo słabo się rozwija od roku czasu, prawie wcale.
    xine - standardowo się instaluje. Jego autorzy skupili się na róznych pluginach do tego odtwarzacza i nad wyglądem graficznym. Jest trochę miej stabilny od mplayer.
  • #25 458102
    konfident
    Poziom 14  
    mplayer ciągle sie rozwila i to szybko ale tylko w wersj z CVS-a
  • #26 458819
    stepowicz
    Poziom 17  
    szkoda, że produkują wersję stabilną raz na rok :(
  • #27 459015
    konfident
    Poziom 14  
    CVS prawie zawsze chodzi bardzo dobrze polecam sprubować ma międzi innymi obsługe XvMC i takie tam pierdoły
  • #28 459070
    airjack
    Poziom 11  
    Jak pisałem wyżej mam kartę telewizyjną na BT848. Pod XP śmiga jako Askey Magic/Temic 4002 FH5, ale w mandrakeu 9.2 nie znajduje żadnych stacji. Why?

mplayerem oglądam filmy, ale chodziło mi o TV.
    Może zna ktoś sposób na odkodowanie C+?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problemy z dźwiękiem i sterownikami graficznymi w Mandrake 9.2 na płycie głównej Asrock P4VT8 z kodekiem AC'97 5.1 oraz kartą graficzną GF256. W przypadku dźwięku domyślnie sterowniki ALSA mogą mieć wyciszoną głośność, co wymaga ręcznego podniesienia poziomu w mikserze (np. KMix). Jednak nawet po odblokowaniu dźwięku pojawiały się zniekształcenia i słaba jakość. Ostatecznie rozwiązaniem było wybranie innego sterownika dźwięku, snd-via82xx, który działał poprawnie bez dodatkowych konfiguracji.

Sterowniki do karty GF256 wymagały posiadania źródeł jądra Linuksa, które w Mandrake 9.2 nie są dołączone na płytach instalacyjnych i trzeba je pobrać osobno (np. kernel-source-2.4.22-10mdk.i586.rpm). Po instalacji źródeł możliwa była kompilacja i instalacja sterowników NVIDIA w wersji 4496, gdyż nowsze 5328 powodowały błędy i zawieszanie KDE. Konfiguracja pliku /etc/X11/XF86Config-4 powinna zawierać Load "glx" i Driver "nvidia" w sekcji Device. Po poprawnej instalacji pojawia się logo NVIDIA przy starcie X.

Dodatkowo poruszono temat karty telewizyjnej na chipie BT848, która pod Windows działa jako Askey Magic/Temic 4002 FH5, ale w Mandrake 9.2 nie wykrywa stacji. Do oglądania filmów polecano mplayer i xine, z uwagą, że mplayer wymaga doinstalowania i ma wersję CVS z szybszym rozwojem. Nie znaleziono natomiast prostego rozwiązania do oglądania TV ani dekodowania C+ pod Linuksem.

Podsumowując, kluczowe działania to ręczna regulacja miksera lub zmiana sterownika dźwięku na snd-via82xx, pobranie i instalacja źródeł jądra dla kompilacji sterowników NVIDIA 4496 oraz poprawna konfiguracja pliku XF86Config-4. Problemy z kartą TV pozostają nierozwiązane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA