logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział neostrady na 2x LAN i Wifi do laptopa jaki router

trębacz 06 Lut 2008 17:34 2234 6
REKLAMA
  • #1 4776869
    trębacz
    Poziom 15  
    Ocena: 85
    Witam
    Znajomi poprosili mnie o podzielenie im łącza internetowego Neostrady TP SA Ja jednak nie jestem w tej dziedzinie obeznany gdyż jeszcze nigdy nie miałem potrzeby zakładania sieci. Miało to by tak wyglądać. W domu jednej osoby u której jest opłacane gniazdko TP jest dostęp do Internetu przez WiFi dla laptopa a do 2 sąsiadów idą kable LAN. Wiem że potrzebuje router ze zintegrowanym modemem ADSL oraz punktem dostępowym WiFi jednak potrzebował bym porady co im kupić niedrogiego a dobrego, mało awaryjnego i ponadto prostego w konfiguracji. Jak wspominałem jeszcze nie konfigurowałem takich urządzeń a nie mam teraz zbytnio czasu na poznawanie szczegółów i wszystkich tajników. Dlatego pytanie jakie urządzenie Panowie polecacie?? Proszę o konkretne modele i taki mniej więcej zarys co trzeba by było poustawiać.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4776996
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Mogę polecić Pentagram ADSL Cerberus 802.11g Lite, używam go od roku i
    sprawdza się dobrze. Posiada modem ADSL router z 4-portowym switchem i
    wifi z możliwością pracy jako AP.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4777169
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Linksys WAG200G lub Edimax AR-7064g+ będą dobrym wyborem.

Z cerberusem mam niemiłe doświadczenia - wieszał się.
  • REKLAMA
  • #4 4777239
    trębacz
    Poziom 15  
    Witam
    Cerberus wymaga dodatkowego modemu?

A może są jeszcze jakieś inne tańsze urządzenia oni myśleli te dwieście złoty wydać na całość czyli urządzenia z kablami. To są osoby które chcą mieć tą sieć do przeglądania stron internetowych, gg itd. podstawowych elementów.

A może d-link http://www.allegro.pl/item306042033_d_link_dsl_g604t_modem_adsl_router_wi_fi_neo_netia.html
    Jak z konfiguracja tego d-linka?
  • REKLAMA
  • #5 4777417
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wspomnianego Edimax';a kupisz sporo poniżej 200zł, Linksys niewiele powyżej.

D-Link'a odradzam.

Cerberus ma wbudowany modem ADSL.

Nie warto za bardzo oszczędzać - później dorgo się za to płaci gdy urządzenie jest niestabilne.
  • #6 4777720
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Przez moje ręce przewinęło się kilka modeli tego routera
    i nie zauważyłem aby były niestabilne.
    Mój router jest uruchomiony cały czas jak na razie się
    nie zawiesił.

Pozdrawiam
  • #7 4781289
    trębacz
    Poziom 15  
    A co powiecie o takim urządzeniu jest tanie 140zł mogę je kupić blisko. A właściciele nie chcą od tego cudów tylko przeglądania samych stron ze względu na to iż są to osoby "w średnim wieku" nie interesujące się pobieraniem filmów itd albo p2p. http://www.allegro.pl/item304373755_neo_net24_multimo_router_adsl_wifi_tp_link_8910g.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru niedrogiego i prostego w konfiguracji routera z wbudowanym modemem ADSL oraz punktem dostępowym WiFi, który umożliwi podział łącza Neostrady na dwa porty LAN dla sąsiadów oraz dostęp WiFi dla laptopa. Polecane modele to Pentagram ADSL Cerberus 802.11g Lite, Linksys WAG200G oraz Edimax AR-7064g+. Cerberus posiada wbudowany modem ADSL i 4-portowy switch, jednak niektórzy użytkownicy zgłaszali problemy ze stabilnością, choć inni nie zauważyli awarii. Linksys i Edimax są oceniane jako stabilniejsze, przy czym Edimax jest tańszy. D-Link DSL-G604T został odradzony ze względu na problemy z konfiguracją i stabilnością. Autor rozważa także tani router TP-Link 8910G, który kosztuje około 140 zł i jest przeznaczony do podstawowego użytku internetowego, bez zaawansowanych funkcji. Zaleca się wybór urządzenia z wbudowanym modemem ADSL, 4-portowym switchem LAN oraz funkcją Access Point WiFi, które jest łatwe w konfiguracji i stabilne w działaniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA