logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec gazowy Ariston T2 - czerwona lampka, wyłącza się, cykanie zapalniczki

zbkm 06 Lut 2008 20:41 32883 12
REKLAMA
  • #1 4777647
    zbkm
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam, po 3 latach działania bez zarzutu, od paru dni mam problem z piecem jak w temacie. Tak dwa razy dziennie zapala się czerwona lampka i piec się wyłącza (tzn jest "zablokowany"). Normalnie chodzi CO i nagle cyk kaloryfery robią się zimne. W instrukcji są opisane dwie sytuacje - palnik nie pali - brak gazu/za małe ciśnienie (a gaz jest na pewno), zadziałanie termostatu granicznych temperatur - to tez tak średnio bo piec chodzi na "minimum". Jedynie co mnie ostatnio zastanowiło, to że nawet po odpaleniu palnika słychać np. przez 5 sekund jeszcze "cykanie" zapalniczki. Tak jest ale nie zawsze, czasami cyknie, zapali i działa, wygląda jakby jakiś czujnik nie potrafił wyczuć , że jest już płomień.
    Ze względu na to, że piece te są popularne, może ktoś miał już takie problemy?
  • REKLAMA
  • #2 4777778
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 728
    Elektroda jonizacyjna wyczyszczona, dokładnie?
  • #3 4777835
    zbkm
    Poziom 10  
    Nigdy nie rozbierałem pieca i nic nie było robione od dwóch lat.
    A jeszcze jedno mi się przypomniało, od paru tygodni gorąca woda jest w kranie przy piecu, natomiast pod prysznicem (5m rur dalej) leciała często letnio-ciepłą woda (mimo ustawienia nawet na 7).
  • #4 4777861
    DonRomano
    Poziom 34  
    A czy chcesz go rozebrać i wyczyścić czy tylko tak pytasz co może być nie tak?
    Elektroda to taki drucik nad palnikiem.
    Wyczyść ją papierem ściernym albo szczotką drucianą.
    Napisz o efektach.
  • REKLAMA
  • #5 4777879
    zbkm
    Poziom 10  
    Tam jeszcze wyżej opisałem o ciepłej wodzie. Powiem szczerze, że nigdy nie rozbierałem pieca i nie wiem czy rodzina mi pozwoli (gaz, wybuchnie itp) ;-)
    Dużo jest zachodu z obudową ?
    Co robi ta elektroda?
  • REKLAMA
  • #6 4777925
    DonRomano
    Poziom 34  
    Tak w dużym skrócie owa elektroda wykrywa płomień.
    Często gdy jest brudna płomienia nie wykrywa, stąd te problemy.
    Z obudową nie ma dużo roboty.

Może wezwij serwis, widzę że zbytnio nie orientujesz się w temacie.
  • #7 4777945
    zbkm
    Poziom 10  
    Ok, dzięki za pomoc. Jutro zobaczę co i jak.
  • #8 4777979
    DonRomano
    Poziom 34  
    Jeszcze jedno, jaka jest bateria pod prysznicem?
    "Zwykła" czy termostatyczna?
  • #9 4778006
    zbkm
    Poziom 10  
    Zwykła. Właściwie to do tego chciałem wezwać serwis, czerwona dioda jest od dwóch dni. Najgorsze, że serwis Aristona nie odpowiada na telefon, trza będzie poszukać nowego (Bydgoszcz).
  • #10 6662152
    zbkm
    Poziom 10  
    Co jakiś czas mam maila co było przyczyną awarii, także dopiszę, że pomógł przegląd czyli czyszczenie pieca (m.in elektrody jonizacyjnej). Koszt takiego przeglądu serwisowego to 180zł (02/2008). pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 6662652
    wtlechu
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Mam dokładnie ten sam problem, piec w momencie uruchomienia cały czas "cyka" próbując sie odpalić, pomimo ze jest płomień a po ok 10 sek zapala sie czerwona lampka i wszystko zamiera. Wciskam wtedy przycisk pod czerowona lampka i zaczynam jeszcze raz, zawsze za trzecim razem piec sie odpala na dobre i działa normalnie. Zakładam że jest to też kwestia przeczyszczenia. Zastanawiam sie czy mogę zrobić to sam? Pojęcia o tym nie mam, ale jeśli mam zapłacić 200 za to ze ktoś przejedzie pewny element papierem sciernym...

Jeszcze jedno pytanie, dotyczy ciepłej wody pod prysznicem i ciśnienia. Ogolnie w kranach w kuchni i łazience ciśnienie wody jest solidne, jednak pod prysznicem jest strasznie. Pod prysznicem mam baterie z termostatem - czy to jest powód ? Czy to wina pieca?

Bardzo proszę o radę :)
  • #12 6664332
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    wtlechu napisał:
    Zakładam że jest to też kwestia przeczyszczenia. Zastanawiam sie czy mogę zrobić to sam? Pojęcia o tym nie mam, ale jeśli mam zapłacić 200 za to ze ktoś przejedzie pewny element papierem sciernym...

Bez przesady ! Za 200 zł trzeba rozebrać kocioł na części pierwsze. A później trzeba to wszystko złożyć do kupy w ten sposób, żebyś mógł pójść spać spokojnie. Ponadto za osobisty brak pojęcia trzeba coś dorzucić - z tego też względu za taką usługę robi się dwie stówy. Osobiście doliczyłbym jeszcze dojazd za 5 dyszek :)

wtlechu napisał:

Jeszcze jedno pytanie, dotyczy ciepłej wody pod prysznicem i ciśnienia. Ogolnie w kranach w kuchni i łazience ciśnienie wody jest solidne, jednak pod prysznicem jest strasznie. Pod prysznicem mam baterie z termostatem - czy to jest powód ? Czy to wina pieca?
    Bardzo proszę o radę :)

To nie wina kotła. Winowajcą bedzie albo bateria, albo instalacja wody.
  • #13 7156260
    langosito
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Choć temat już dawno umarł dopiszę 3 zdania. Mam identyczny problem z czerwoną diodą w Aristonie. Przeczyszczenie elektrody papierem ściernym i zamiana kabli zasilania nic nie dała. Co może być jeszcze przyczyną błędu? Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Piec gazowy Ariston T2 po kilku latach bezawaryjnej pracy zaczął wykazywać problem z czerwoną lampką sygnalizującą błąd i samoczynnym wyłączaniem się urządzenia. Objawy to cyknięcia zapalniczki trwające kilka sekund po uruchomieniu palnika oraz zablokowanie pieca, co powoduje szybkie ochłodzenie kaloryferów. Przyczyną najczęściej jest zabrudzona elektroda jonizacyjna, która nie wykrywa prawidłowo płomienia, co skutkuje wyłączeniem pieca. Czyszczenie elektrody papierem ściernym lub szczotką drucianą jest zalecane i często rozwiązuje problem. Wymaga to jednak częściowego rozebrania obudowy pieca, co nie jest skomplikowane, ale może budzić obawy związane z bezpieczeństwem gazowym. W przypadku braku doświadczenia wskazane jest wezwanie serwisu, choć użytkownicy zgłaszają trudności z kontaktem z autoryzowanym serwisem Ariston. Dodatkowo poruszono kwestię niskiego ciśnienia ciepłej wody pod prysznicem, które może wynikać z rodzaju baterii (zwykła lub termostatyczna) lub instalacji wodnej, a niekoniecznie z pieca. Koszt profesjonalnego przeglądu i czyszczenia elektrody to około 180-200 zł. W niektórych przypadkach czyszczenie elektrody i wymiana kabli zasilających nie rozwiązały problemu, co sugeruje możliwość innych usterek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA