logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zmienić oprogramowanie w DVD Yamaha S540 do obsługi Divx?

komsad 28 Gru 2003 16:40 27786 40
Najlepsze odpowiedzi

Czy można wgrać inne oprogramowanie do Yamahy DVD-S540, aby odtwarzała DivX?

Nie — w Yamahie DVD-S540 nie da się dodać obsługi DivX samym softem, bo odtwarzanie DivX jest sprawą sprzętową, a nie programową [#3519110] Aktualizacje firmware dla S540 poprawiają głównie błędy i drobne problemy, ale nie dodają nowych funkcji ani dekoderów [#484164][#2020575] W tej dyskusji padło też, że dekodery są dopiero w modelu S550, więc S540 ich po prostu nie ma [#2020575] Najnowsza opisana wersja oprogramowania YDV040715 wprowadzała jedynie poprawę odtwarzania Music DVD [#853846] Jeśli zależy Ci na DivX/Xvid, trzeba szukać innego odtwarzacza, a nie liczyć na upgrade firmware [#3519110][#2020575]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 453334
    komsad
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam i pozdrawiam. Co sądzicie o tym produkcie Yamahy? Czy jest możliwość zmiany softu w tym modelu tak, by mogła ona dekodować format Divx ? W ogóle to co sądzicie o tym sprzęcie ? Podobno model 510 nie był wzorem niezawodności. Warto go kupować. serdeczne dzięki za rady i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 453532
    Arti32
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    :x Witam
    Posiadam S 540, zakupiłem ją w promocyjnym zestawie ze wzmacniaczem i kolumnami.
    Nie jestem z niej do końca zadowolony ze względu na jej głośną pracę a zwłaszcza podczas czytania CDR. Słychać rytmiczne "cykanie" lasera. Sprawdzałem na kilku innych modelach S 540 i z różnych sklepów jest to samo.
    Zważywszy na jej cene to zachowanie jest nie do przyjęcia, dla porównania sprawdzałem te same nośniki w innych odtwarzaczach DVD i różnica jest ogromna , pracują bezszelestnie i to modele o wiele tańsze. Czasami ma problemy z płytami orginalnymi DVD tłoczonymi, zachowuje się jak by były nie wyważone.
    W serwisie Yamahy powiedzieli że musi cykać bo to laser tak cyka i to nie jest wada fabryczna. Ale dla mnie jest to dość denderwujące szczególnie podczas słuchania muzyki w czasie przerw między utworami.
    Poza tym jest ok.
    Zanim ją kupisz posłuchaj jak pracuje, może Tobie to nie będzie przeszkadzało.

Pozdrawiam Arti32
  • #3 453922
    komsad
    Poziom 12  
    Czy kupiłeś ten zestaw z amplituneren HTR 5630RDS i kolumnami Eltax Diskovery? Ja myślałem o tym zestawie. Jak się sprawuje reszta zestawu?
    I co to za model ten HTR ? - jakiś odpowiednik 340-tki? Może jakaś zubożona wersja. Co o tym sądzisz? W ser4wisie nie mówili nic o sofcie do tego DVD? Dzięki za odpowiedź i sorki że tak wypytuję, ale myślałem nad tym zestawem.
  • #4 453987
    Arti32
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Kto pyta nie bładzi :D

Ja mam RX-V440rds+DVD s540 + Eltax Universe, a teraz dają do tego zestawu Eltaxy Discovery, może im sie skończył zapas. Jak kupowałem to ten zestaw był najlepszy z ich oferty, może jest już inna oferta bo o tym co pytasz nie słyszałem.
    Ogulnie jestem zadowolony z reszty czyli wzmacniacza i kolumn.
    Mam pokój 5.5x4.5 prostokąt 20m2 i ten zestaw wystarcza aby go nagłośnić. Kolumny grają super, moc muzyczna przodów 180W, są z otworem. Bas we wzmacniaczu mam ustawiony na +2,+4 ze (skali do 10)wzmocnienie na 40% mocy,oglądając np Jurajsk Park, mieszkanie się trzęsie jak by w nim biegał dość spory dinozaur. Bas mają naprawde niezły, środek i góre też.
    W testach audio te kolumny były uznane za najlepszy zestaw kolumn 5.1 w cenie do 1500.
    Wzmacniacz zdobył nagrode Eisa w kategorii Europejski Amplituner Kina Domowego 2003-2004. http://www.tophifi.pl/eisa.htm
    Tam poczytasz o nim więcej. Niestety o moim wyborze decydowała cena, cały ten zestaw można było kupić za 3.499zł. Nie wiem jak grają te Eltaxy discovery, ale Eltax to Duńska firma a Duńskie głośniki są jedne z najlepszych. Gdybym miał więcej kasy to może wtedy poszukałbym coś z Denona lub Onkio.
    Nie żałuje zakupu, troszkę to dvd mnie drażni, ale coś sie wymyśli.

O sofcie divx nic niewiem , nie pytałem servisanta, był strasznie niemiły.

pozdrowka Arti32
  • REKLAMA
  • #5 460668
    Arti_el
    Poziom 1  
    Mam 510 i jestem z niej zadowolony, nie zgłaszam żadnych uwag, czyta wszystko bez problemów. brakuje mu tylko możliwości czytania MP3 i JPEG. Czy znacie kogoś, kto może przerabia odtwarzacze? :)
  • #6 461171
    komsad
    Poziom 12  
    Nie znam nikogo takiego. Ja na razie jestem z tego zestawu zadowolony. Czy wiecie może jak odczytać wersję softu w tych odtwarzaczach Yamahy?
  • #7 461244
    digiter
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mam Yamahę 540 i ten sam problem z cykającym laserem co Arti32.
    Niestety moja pochodzi z impotru (produkowana na węgrzech) i nie mam co liczyć na servis. Facet od którego kupiłem twierdzi że Yamaha nie uzna tego jako awarię, po prostu taki jest ten model:-( Problem występuje tylko przy odczycie płyt CD i CDR.
    Mam pytanie czy macie menu w języku polskim i czy wasza Yamaha czyta CDText bo u mnie coś nie chce, sprawdzałem na Panasonicu s-35 a tam jest OK.
    Pozdrawiam
    No i jeszcze jedno - ponoć w tym modelu zastosowano laser firmy Sony ale czy miałoby to wpływ na jego głośną pracę?
  • #8 463966
    digiter
    Poziom 12  
    @komsad żeby sprawdzić wersję musisz:
    - włączyć dvd
    - wysunąć tackę
    - wcisnąć ON SCREEN na pilocie
    Wyświetli się wersja i regioncode.

U mnie:
    SD542YDV030605-540-001

SERVO: 100 1FCA8

Region 0

Pozdrawiam

P.S. Czy ktoś może odpowiedzieć na moje pytania z poprzedniego postu?
  • #9 463969
    komsad
    Poziom 12  
    Poszperałem troszkę w sieci i większość moich rozmówców twierdzi iż w środku siedzi Philips ( są co prawda rozbieżności między nimi jeżeli chodzi o typ tego philipsa). Jeżeli chodzi o CD TEXT to na wyświetlaczu nie wyświetla go - ale jest na ekranie TV. W menu nie ma polskiego języka, a DVD kupione zostało w sklepie w Polsce.Co do cykania lasera to faktycznie jest ono dość wyraźnie słyszalne i niektórym może przeszkadzać. Jeżeli ktoś miałby pojęcie o wersji softu i ewentualnych jego zmianach, a także o opini na temat tego sprzętu to bardzo proszę o wszelkie uwagi.

Dzięki digiter. Zaraz sprawdzę czy to działa i odpowiem. Jak masz jeszcze jakieś pytania to pytaj. pozdrawiam.

Do digiter. Mam ten sam soft co Ty - tylko region 2. Jak można odblokować region?
  • REKLAMA
  • #10 464013
    digiter
    Poziom 12  
    Aby odblokować RegionCode należy:

- włączyć dvd
    - wysunąć tackę
    - na pilocie wciskać kolejno 9 9 9 9 i nr. regionu np. 0 - free region

Co do CdTextu to na ekranie TV mam tylko Track, numer utworu i czas.
    Nie jest to problem źle nagranej płyty ponieważ wsadzona do Panasonica S-35 CdText wyświetlany jest prawidłowo.

Może faktycznie zastosowany napęd jest Philipsa. Znalazłem na zagranicznym forum problem upgradeu Yamahy S540 i porównują ją z modelem Philipsa 723. Na zdjęciach nawet jest podobny :)
    Tutaj link: http://forum.ianc.net/showthread.php?s=d9d6e136b1cfabd056c37d7356c6bb7e&threadid=17
    I tutaj http://forum.ianc.net/showthread.php?s=5d1b926c3ce4b8093763c436b4258f9b&threadid=241
  • #11 464050
    komsad
    Poziom 12  
    Dzięki z tym regionem pomogło. Jeżeli chodzi o CD TEXT to u mnie jest nazwa utworu numer i czas. Występuje również podział na katalogi tak jak zostały MP3 zapisane na kompie. Pozdrówka. Jak znajdę coś ciekawego to napiszę.
  • #12 464086
    digiter
    Poziom 12  
    Trochę się nie zrozumieliśmy z tym CdTextem :(
    Chodziło mi o odczyt tytułów utworów zapisanych na płycie jako audio a nie jako Mp3. Przy nagrywaniu płyt jako audio można zaznaczyć czy ma zapisać z CdTextem i wtedy podajemy artystę, tytuł płyty, datę itd.
    Właśnie z takich płyt Yamaha nie odczytuje mi CdTextu.
    Pozdrawiam i zapraszam właścicieli tego modelu do kontynuowania tematu :)
  • #13 483464
    digiter
    Poziom 12  
    Zainteresownych tematem zmiany oprogramowania w DVD Yamaha S540 zapraszam do pobrania pliku z nowym softem w wersji YDV030911 wraz z instrukcją.
    Niestety oprogramowanie nie poprawia odczytu CDTextu ani głośnej pracy lasera :(

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Soft Yamaha DVD-S540.zip (720.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 483728
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 194
    Poszukuję softu do DVD-S510 umożliwiający dekodowanie MP-3. Płyta jest prawie identyczn jak w PHILIPSACH DVD612 a te sobie z tm radzą. Może chociaż link z resztą sobie poradzę.
  • #15 483858
    digiter
    Poziom 12  
    Yamaha DVD-S510 jest identyczna z Philipsem 711.
    W miesięczniku HI-FI nr.5/2001 są opisane obydwa modele z otwartymi obudowami. Jeżeli chcesz mogę Ci wysłać zeskanowane strony na e-mail.
    Wątpię, że gdzieś znajdziesz soft umożliwiający odczyt Mp3.

Jeżeli jesteś zainteresowany to pisz na digiter(_at_)interia.pl

Pozdr.
  • #16 483895
    komsad
    Poziom 12  
    Do digiter.
    A co zmienia ten nowy soft w DVD Yamaha S540 ?Skąd można pobrać plik z nowym softem w wersji YDV030911 wraz z instrukcją. Jest jakaś możliwość odczytu DivX?
    Pozdrówka.
  • REKLAMA
  • #17 484164
    digiter
    Poziom 12  
    Plik z softem, opisem i instrukcją wkleiłem do postu, żeby go zobaczyć musisz być zalogowany na forum.
    Niestety nie zmienia on nic jeżeli chodzi o odtwarzanie Divixów, są tam raczej poprawki do błędów (jakieś problemy z eurozłączem, brak reakcji na przycisk Standby itp.).
    Osoby znające język niemiecki zapraszam do lektury:
    http://www.areadvd.de/vb/showthread.php?s=2f62e447513ad5098f7fd51d3073b6ab&threadid=939
  • #18 853846
    digiter
    Poziom 12  
    I mamy już kolejną wersję oprogramowania dla naszych "Yamaszek" :) .
    Zapraszam do ściągnięcia archiwum .zip wraz z instrukcją .pdf w języku angielskim.
    Poniżej poprawki jakich dokonano.
    Firmware:
    Version: YDV040715
    File name: DVDS540040715.zip
    File size: 851kB
    Created 07.09.2004

Important Infomation:
    1. Do not use any other firmware for updateing you DVD player.
    2. Do not use an update if the player has a technical defect.

What is new in Version YDV040715:
    Improvement of playback Musik DVDs.

Old update Information (the latest update is including all old updates):
    What is new in Version YDV040330:
    If the ZOOM function is used the ZOOM symbol will disappear after few seconds.
    Załączniki:
    • DVDS54040715.zip (921.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 857938
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 1242247
    Szczelba
    Poziom 1  
    @Arti32 bez urazy ja odtwarzam WYŁACZNIE płyty oryginalne i NIE MAM z tym problemu i JESTEM zadowolonyz tego modelu.
    Spróbuj posłuchać na oryginałach a nie na piratach bo faktycznie piraty hałasują. Bądź legalny a problem sam zniknie.
    Pozdrawiam,
    Szczelba
  • #21 1267939
    Tokksa
    Poziom 11  
    Jestem zupełnie w tym zielony ale może wy mnie uświadomicie jak należy wgrać takiego softa do odtwarzacza i czy to nie powoduje jakiś skutków ubocznych. Prosze o info
  • #22 1542483
    MarcinMartini
    Poziom 11  
    Koledzy uświadomcie mnie!!!!! Czy 540-tka może zapamiętać w którym momencie przerwałem oglądanie filmu i po ponownym włączeniu odtwarzacza ruszyć właśnie od tego miejsca???
    Używałem wcześniej 530-tki i nie było z tym żadnych problemów: stop, wyłączałem z sieci, a np. na następny dzień po włączeniu ruszał dokładnie w miejscu, w którym przerwałem oglądanie, pamietając ustawienia języka, napisów itp.

Może coś nie tak jest z moim sprzętem (bo w instrukcji piszą, że to oczywiście jest)
  • #23 1948658
    szmarc
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Nagrywasz softa na płytkę i wkładasz do odtwarzacz. Reszta zrobi się sama.
    Nie ma żadnych skutków ubocznych.
    Powodzenia
  • #24 1964055
    Robert76
    Poziom 12  
    Mam pytanie,co zmienia wgranie nowego softu,czy czyta dvx?
  • #25 2020575
    zarenks
    Poziom 2  
    Oczywiście nowy soft poprawia wyłącznie zauważone babole (np. zawieszanie się odtwarzacza po wciśnięciu odpowiedniej kombinacji klawiszy na pilocie - nie pamiętam już jakich).
    Nie dołożą Ci w ramach upgrade'u image'u nowej funkcjonalności, gdyż sam odtwarzacz nie posiada wbudowanych dekoderów.
    Ma je dopiero model S550
    Ale faktycznie CDText mogli by dorzucić i przydałoby się scroling TAGów MP3 na wyświetlaczu. Nie zawsze chce mi się włączać TV żeby odszukać konkretny utworek.
    pozdr
  • #26 2026767
    Robert76
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedz.
    Faktycznie CDTekst by się przydał.
  • #27 2030400
    ewielki
    Poziom 1  
    jak odczytać xvid i dvix z napisami na dvd yamaha 550s
  • #28 2032926
    AssLess
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Czy istnieje jakiś soft do s510?
    Poza tym jak się instaluje nowy soft w odtwarzaczach niekoniecznie w tym?
  • #29 2034335
    Sobek1976
    Poziom 1  
    WItam. Padł mi moj S540. Nie moge go wogole uruchomic. Co to moze byc i gdzie sie z tym najlepiej zglosic. Mieszkam w Zielonej Górze. Dzieki za pomoc.

Sobek
  • #30 2059420
    Logo Digo
    Poziom 1  
    Witam!
    Odnośnie padniętej S540, polecam na początek otwarcie obudowy i sprawdzenie bezpiecznika. Ja raz już musiałem go wymienić. Czemu się spalił, nie wiem.
    Pozdrawiam
    Logo Digo

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zmiany oprogramowania w odtwarzaczu DVD Yamaha S540 w celu obsługi formatu DivX oraz ogólnej oceny tego modelu. Użytkownicy potwierdzają, że sprzęt nie posiada natywnego dekodera DivX i nie ma dostępnego softu umożliwiającego odtwarzanie tego formatu. Aktualizacje firmware (np. wersje YDV030911, YDV040715) wprowadzają jedynie poprawki błędów i usprawnienia odtwarzania muzyki, nie dodając nowych funkcji takich jak DivX czy MP3. Model S540 ma charakterystyczny problem z głośnym, rytmicznym "cykaniem" lasera podczas odczytu płyt CD/CDR, co jest cechą fabryczną, a nie usterką. Odtwarzacz ma też ograniczenia w odczycie CDText z płyt audio oraz problemy z płytami DVD Dual Layer, choć opinie są podzielone. Wymiana lub czyszczenie lasera bywa proponowana jako rozwiązanie problemów z odczytem płyt. Model S540 jest często porównywany do modeli Philips (np. Philips 711, 723) i Yamahy DVD-S510, które mają podobną konstrukcję. Obsługa regionów DVD jest możliwa do zmiany poprzez specjalną sekwencję na pilocie. Wersje oprogramowania nie rozszerzają funkcjonalności sprzętu, gdyż dekodery DivX są sprzętowo niedostępne w tym modelu; funkcję tę posiada dopiero nowszy model S550. Użytkownicy dyskutują także o sposobie nagrywania płyt do aktualizacji firmware (CD-R, zamknięta sesja, tryb mode2/XA, ISO9660). Wątpliwości dotyczą także pamięci ostatniego miejsca odtwarzania filmu, która w S540 nie działa tak jak w modelu 530. Ogólnie model S540 jest oceniany jako przeciętny, z wadami takimi jak głośny laser i brak wsparcia dla popularnych formatów multimedialnych, ale z dobrym stosunkiem jakości do ceny w zestawach z amplitunerami i kolumnami Yamaha/ Eltax.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA