logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 7373 brak IMEI po flashowaniu, RPL nie działa, UB/MTBox/JAF nie przywraca

veedo 08 Lut 2008 09:30 1506 10
REKLAMA
  • #1 4782562
    veedo
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam. może ktoś dopowie co mogę zrobić z nokią 7373? Wywaliłem imei niechcący i nie mogę teraz jej postawić, mam już RPL-a wgrywam i nic, używałem UB i MTBOxa, JAF-em wykrywa telefon ale nie mogę wgrać, rezystorek wstawiłem w lini BSI (tylko 5.6 k a nie 5.1 nie wiem czy duża różnica). Co wgram to albo contact service sie pojawi albo włącze ale bez imei-a. Brak pomysłu już.
  • REKLAMA
  • #2 4782566
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    Probowales na innej wersjii softu ??
  • REKLAMA
  • #3 4782577
    gomezf1
    Spec od GSM
    Ocena: 19
    poochone napisał:
    Probowales na innej wersjii softu ??

......inna, albo erase.
  • REKLAMA
  • #4 4782581
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    wlasnie gomezf1 nie pomyslalem o erase.
    Do autora wgraj wszystkie pliki erase tak zeby wyczyscic kosc flasha i dopiero pozniej mu wrzuc tego rpla i flasha
  • #5 4782667
    veedo
    Poziom 12  
    Robiłem już erase, po erase telefon włącza się normalnie ale ma wywalony imei, w momencie kiedy wrzucam RPL-a pojawia się contact service i ma nadal wywalony imei, a reszte ma naprawioną typu kod operatorski itd.
  • REKLAMA
  • #6 4782714
    gomezf1
    Spec od GSM
    Ocena: 19
    RPL-a masz po przeliczeniu czy jak? Próbuj jeszcze na innej wersji SW.
  • #7 4782769
    veedo
    Poziom 12  
    Po przeliczeniu i próbowałem na innej wersji SW.
  • #8 4791126
    veedo
    Poziom 12  
    Ktoś coś jeszcze proponuje? Bo ja nadal niepostawiłem telefonu. Może ktoś potrzebuje części do 7373 ? :)
  • #10 4791784
    tomekdpl
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Wgraj dobrego PM i potem sx4 jafem
  • #11 4792172
    holden
    GSM Product Supporter
    Ocena: 26
    tomekdpl napisał:
    Wgraj dobrego PM i potem sx4 jafem

piszesz mu zeby wgral pma - te ktore w wiekszosci sa w sieci maja 308 i uwala mu seckje simlocka. poza tym sx4 uzywa sie przed wgraniem pm a nie po bo niby co masz zrobic sama autoryzacja?

niech lepiej autor posta wklei loga z tego jak wgrywa rpl.
    pozdr

holden

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 7373, w którym po flashowaniu utracono numer IMEI. Próby przywrócenia IMEI za pomocą pliku RPL nie przynoszą efektu – po wgraniu pojawia się komunikat "contact service" lub telefon uruchamia się bez IMEI. Używano narzędzi takich jak UB, MTBox oraz JAF, które wykrywają telefon, lecz nie pozwalają na skuteczne wgranie RPL. Wstawiono rezystor 5.6 kΩ w linii BSI zamiast 5.1 kΩ, co może mieć wpływ. Zalecano wykonanie pełnego erase kości flash przed wgraniem RPL i softu, jednak po erase telefon działa, ale IMEI nadal jest uszkodzony. RPL był przeliczany i testowano różne wersje oprogramowania. Pojawiły się sugestie użycia alternatywnego programu do wgrywania po USB oraz wgrania poprawnego pliku PM przed użyciem narzędzia sx4, jednak niektóre pliki PM dostępne w sieci mogą uszkadzać sekcję simlocka. Wskazano, że sx4 powinno być używane przed wgraniem PM, a nie po. Brak jednoznacznego rozwiązania, problem pozostaje nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA