logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Chrysler Voyager 2500 Diesel 1998 ma immobiliser? Silnik gaśnie po uruchomieniu

mansky 09 Lut 2008 09:51 4040 6
REKLAMA
  • #1 4785960
    mansky
    Poziom 19  
    Ocena: 138
    Czy w aucie z tego roku jest zamontowany immobiliser?Na obudowie stacyjki nic nie ma.Silnik na chwilę zaskakuje i gaśnie tak jakby blokował go immo.
  • REKLAMA
  • #2 4787558
    piomoto
    Poziom 19  
    Ocena: 127
    W tym roku bardzo prawdopodobne że jest immo. Jak jest to raczej w kluczyku. Spróbuj rozebrać kluczyk jak jest immo to będzie w nim taka malutka kostka. Chyba że Ci kiedyś kluczyk upadł i kosteczka wypadła:)
  • REKLAMA
  • #3 4787738
    mansky
    Poziom 19  
    na stacyjce nic nie ma ,kluczyk jest nieoryginalny bez immo ,silnik przestał odpalać po wymianie u mechanika pierwszego wtryskiwacza.Z tego co wiem to chrysler miał immo odblokowywane pilotem przy otwieraniu samochodu ale tu jest nieoryginalny kluczyk z przyciskami do zamontowanego niefabrycznego alarmuobjaw przy odpalaniu jest taki jak gdyby bylo zamontowane fabryczne immo.

Regulamin pkt 11. Popraw temat! <Błażej>
  • REKLAMA
  • #4 4787831
    piomoto
    Poziom 19  
    Ocena: 127
    a może sie zapowietrza?? sprawdż układ paliwowy
  • REKLAMA
  • #5 4792089
    manim
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    jest tam kontrolka alarm set co sie z nia dzieje ?
  • #6 4795627
    mansky
    Poziom 19  
    Przekopałem pół auta.Nie ma tam immo ale znalazłem w sterowniku silnika ingerencję jakiegoś wynalazcy.do procesora w sterowniku był przyklejony jakiś tranzystor ,jedna ze ścieżek od procka była przecięta a do niej podłączony tranzystor którego jedno z wyjść bylo również podłączone z autoalarmem który ktoś montowany był w Holandfii.Ponieważ bylo to strasznie kaszaniasto podłączone wyrzuciłem to wszystko i podłączylem instalację i ścieżki w sterowniku 'fabrycznie'. Nie wiem czy na to że auto nie odpala nie ma wpływu wymiana pierwszego wtrysku[tego z kabelkiem]. mechanik założył wtrysk używany [niesprawdzony]. Auto przed wymianą wtrysku odpalało tylko wtryskiwacz miał urwaną końcówkę od przelewu.Dzisiaj zauważyłem jeszcze że sztukowane są przewody przy złączu do pompy wtryskowej,jutro muszę przeglądnąć wiązkę silnikową ,jak to nie pomoże to chyba będę musiał skorzystać z podłączeni do sprzętu diagnostycznego w serwisie mercedesa.tylko oni w jeleniej górze mają taką możliwość.Niestety mój klient już się niecierpliwi.
  • #7 4796273
    manim
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    auto bez czujnika wzniosu iglicy ma zapalic ale bedzie kopcic a podaj numery sterownika gdybys potrzebowal jest szansa ze mam taki sam bo ostatni dzialalem z takim autkiem

Podsumowanie tematu

✨ Chrysler Voyager 2500 Diesel z 1998 roku prawdopodobnie posiada immobiliser, który może być zintegrowany z kluczykiem, choć w tym przypadku kluczyk jest nieoryginalny i nie zawiera immobilisera. Objaw gaśnięcia silnika po uruchomieniu może sugerować blokadę immo, jednak problem pojawił się po wymianie pierwszego wtryskiwacza na używany, niesprawdzony egzemplarz. W pojeździe znaleziono ingerencję w sterowniku silnika – dodatkowy tranzystor podłączony do autoalarmu montowanego nieoryginalnie, który został usunięty i przywrócono fabryczne połączenia. Dodatkowo zauważono uszkodzone przewody przy złączu pompy wtryskowej oraz brak czujnika wzniosu iglicy, co może powodować kopcenie, ale nie uniemożliwia zapłonu. Zalecane jest sprawdzenie układu paliwowego, wiązki silnikowej oraz podłączenie do sprzętu diagnostycznego w celu dalszej analizy problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA