logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LM3886 - zaczął grać ciszej - przy odłączaniu przew - trzask

Bekcs eKm 09 Lut 2008 20:08 1455 10
  • #1 4787913
    Bekcs eKm
    Poziom 12  
    Ocena: 191
    Złożyłem wzmacniacz na płytce AVT2180 i zasilam go +/- 34,5V, głośniki 4Ω. Wczoraj grał kilka godzin i nie było żadnych problemów. Dzisiaj po ok. 10min nagle zaczął grać dużo ciszej, a także przy podłączaniu i odłączaniu przewodu z karty dźwiękowej słychać głośny trzask. Co sprawdzić? Co mogło ulec uszkodzeniu?
  • #2 4788528
    aleksandro
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Popraw luty na układzie ja nie dawno miałem tak samo.
  • #3 4798385
    Bekcs eKm
    Poziom 12  
    Poprawiłem luty na układzie i pojawiło się 33V stałego napięcia na wyjściu. Czy układy już sie nadają tylko do wyrzucenia? Jeśli tak to co proponujecie sprawdzić i wymienić żeby kolejnych nie uwalić?

Mała poprawka - tylko jeden kanał nie działa na drugim jest to samo co wczesniej.
  • #4 4799747
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4805515
    aleksandro
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Jeżeli pojawiło się napięcie na wyjściu to raczej masz uszkodzony ukłat. Jak masz taką możliwość to sprawć wyjście na oscyloskopie. jeżeli będzie prosta ciągła linia to lmmy do wyrzucenia a jak się zachowuje tak jak oscyloskop w np. otwarzaczacg muzycnych (windows media player) to jeszcze jest szansa na działanie.
  • #6 4811322
    Bekcs eKm
    Poziom 12  
    Jedyne co miałem możliwość sprawdzić to napięcie. Zasilam układy ok 34,5V a na wyjściu na głośniki mam ok. 31,5V. Drugi układ wciąż można powiedzieć, że działa ale jak już wcześniej pisałem gra dużo ciszej niż normalnie i przy podłączaniu i odłączaniu źródła sygnału z karty dźwiękowej słychać głośny trzask.
  • #7 4811540
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4811906
    Bekcs eKm
    Poziom 12  
    Co mogło je uszkodzić? Co sprawdzić? Nie chciałbym uwalić kolejnych.
  • #9 4811999
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4812062
    Bekcs eKm
    Poziom 12  
    Czyli mam rozumieć ze trafiłem na pechowe egzemplarze, które po dniu grania poprostu padły? Jeszcze chciałbym zapytać czy jeśli mam po wyprostowaniu te 34,5V to wystarczające są kondensatory na 35V? Czy lepiej żeby jakiś tam zapas był?
  • #11 4989479
    nuter1
    Poziom 12  
    Trochę za wysoki napięcie zasilania przy 4ohm dla tych LM-ów o jakieś 4v :) Jakie masz napięcie na transformatorze??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Złożony wzmacniacz na płytce AVT2180 z układem LM3886 zasilany napięciem +/-34,5V i obciążony głośnikami 4Ω po kilku godzinach pracy zaczął grać ciszej, a przy podłączaniu i odłączaniu przewodu z karty dźwiękowej pojawia się głośny trzask. Po poprawieniu lutów na układzie pojawiło się stałe napięcie około 31,5V na wyjściu, co wskazuje na uszkodzenie przynajmniej jednego układu LM3886. Drugi kanał działa, ale również z obniżoną głośnością i trzaskami. Zaleca się wymianę uszkodzonych układów scalonych LM3886. Przyczyną uszkodzenia mogą być zbyt wysokie napięcia zasilania względem obciążenia 4Ω – napięcie transformatora i zapas napięcia kondensatorów powinny być zweryfikowane, gdyż kondensatory 35V mogą być na granicy tolerancji przy 34,5V zasilania. Sprawdzenie wyjścia na oscyloskopie może pomóc w diagnozie uszkodzenia układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA