logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LM3886 - Przegrzewanie kanału i problem z wyświetlaczem AVT3008

aleksandro 07 Lut 2008 15:00 2493 10
REKLAMA
  • #1 4779905
    aleksandro
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Postanowiłem zrobić wzmacniacz akustyczny na lm3886 i z przedwzmacniaczem cyfrowym jednak napotkałem dwa problemy.
    1. Końcówka mocy grała ale jeden kanał czasem przerywał i postanowiłem poprawić luty. Gdy ponownie podłączyłem ten kanał nie gra tylko potwornie się grzeje (po 2 sekundach parzy palca)
    2. Przedwzmacniacz to kit AVT3008 i problem polega na ty że na wyświetlaczu świecą wszystkie znaki a gdy wyłączymy zasilacz i chwile ciągnie z kodesatorów zasilacza to pokazuje nam wszystko to co powinien.
    Jestem początkującym elektronikiem więc proszę o wyrozumiałość i proszę o jakąś poradę w moich problemach
  • REKLAMA
  • #2 4781064
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    Sprawdź czy aby poprawiając czegoś nie zwarłeś.
  • REKLAMA
  • #3 4781142
    aleksandro
    Poziom 17  
    sprawdzałem wszystko nie ma żadnej zwory.
    A czy z tym przedwzmacniaczem to może być za mocne trafo?
  • #4 4781166
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Te końcówki mocy często się palą. Mo kolega kupił i też postanowił sobie z tego zrobic wzmacniacz. Jedna padła od razu po uruchomieniu. Kupił drugą pograło to 2 miesiące i padła 2. Jeżeli końcówka się bardzo grzeje to prawdopodobnie ukległa uszkodzeniu i zwiera sie w środku. A trafo powinno dawać ok 100-120W przy ok 40V.
  • #5 4781254
    aleksandro
    Poziom 17  
    o trafo do przedwzmacniacza mi chodziło a nie do końcówki bo w końcóce zasilanie mam ok, a w przedwzmacniaczu urzywam naraie zasilacza od cb radia i nie wiem czy nie jest ono za mocne
  • REKLAMA
  • #6 4783358
    aleksandro
    Poziom 17  
    mam pytanie czy zaznaczona nużka lmema musi być przylutowana?
    Załączniki:
    • LM3886 - Przegrzewanie kanału i problem z wyświetlaczem AVT3008 montarzowy.JPG (39.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4783661
    pawlik19
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    aleksandro napisał:
    mam pytanie czy zaznaczona nużka lmema musi być przylutowana?

Witam
    Musi być przylutowana,nawet jeśli nie jest z niczym połączona, tylko ze względów estetycznych.

PS. Nie pisz postu pod postem bo mod sie uczepi
    Pozdrawiam

PS2.

Wyjmij układy (U1,U2,U3) z podstawek, ew wylutuj i zmierz napięcia na:
    U1 pin20 powinno być 5V
    U2 pin4 powinno być 12V
    U3 pin8 powinno być 5V

włóż do podstawki tylko U1, podłącz zasilanie.Jeśli coś ożyje to wyłącz zasilanie wsac pamięć, podłącz i zobacz jak działa, wyjmij pamięć i włóż tadka(przy wyłączonym zasilaniu oczywiście)
    Sprawdż też czy LCD jest sprawny

Pozdrawiam
  • #8 5470128
    mosiek007
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam małe pytanie: jak wykonać dławik na wyjściu tego wzmacniacza? Wiem, że to jest cewka na rezystorze ale jakim rezystorze???
    Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #9 5483743
    CervantesJ.
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Z tym wyświetlaczem to przypadkiem nie jest przesadzony kontrast???
    Może by tak jaki PR-ek zastosować.
  • #10 5567503
    Milosz.
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    u mnie na rezystorze 10ohm
  • #11 5567529
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Ocena: 210
    aleksandro napisał:
    o trafo do przedwzmacniacza mi chodziło a nie do końcówki bo w końcóce zasilanie mam ok, a w przedwzmacniaczu urzywam naraie zasilacza od cb radia i nie wiem czy nie jest ono za mocne

za mocne? co to znaczy?
    za "mocne" to gdyby dawało za duże napięcie, moc nie ma znaczenia, może być nawet 1kW podpięte trafo....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz na układzie LM3886 ma problem z przegrzewaniem jednego kanału, który po poprawianiu lutów przestał grać i bardzo się nagrzewa, co wskazuje na uszkodzenie wewnętrzne układu i zwarcie. Końcówki mocy LM3886 są podatne na uszkodzenia termiczne i często ulegają awarii. Zasilanie końcówki powinno mieć moc około 100-120W przy napięciu około 40V. W przypadku przedwzmacniacza AVT3008 problemem jest wyświetlacz, który świeci wszystkimi znakami, co może wynikać z nadmiernego kontrastu lub zbyt silnego zasilania (np. zasilacz CB radia). Należy sprawdzić napięcia zasilające układy scalone (U1, U2, U3) oraz poprawność lutowania nóżek, w tym nóżki LM3886, która musi być przylutowana nawet jeśli nie jest połączona z innym elementem. W przypadku dławika na wyjściu wzmacniacza stosuje się cewkę na rezystorze, najczęściej o wartości 10 Ω. Moc transformatora do przedwzmacniacza nie ma znaczenia, ważne jest napięcie zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA