logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Webmin na Slackware z LMS 1.8.1 - czy będą konflikty?

krakow2000 09 Lut 2008 21:20 3621 28
REKLAMA
  • #1 4788235
    krakow2000
    Poziom 12  
    Witam
    Mam serwer wraz z LMS-em zakupione jakiś czas temu na allegro. Wszystko działa cacy ale chciał bym DOGRAĆ "Webmin-a".
    W związku z tym mam 2 pytania:
    1.
    Czy jeśli ściągnę Webmin-a to LMS będzie dalej spełniał swoją rolę lub czy nie będą kolidować ze sobą??
    2.
    Jeśli nie będą kolidować i działać oboje poprawnie to skąd ściągnąć i jak zainstalować. Dodam, że tylko KOMENDY mogę wpisywać gdyż z braku grafiki nie mam "środowiska obrazkowego".

Dodam, że LMS zainstalowany jest w wersji 1.8.1
    Jeśli trzeba więcej info... napiszcie co muszę wam podać :)

Za wszelkie INFO z góry thx
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4788772
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Oba programy mogą działać jednocześnie.
    Ściągnij po prostu wersję webmin'a dla Slackware, zainstaluj (rpm) i uruchom.
  • REKLAMA
  • #3 4789098
    krakow2000
    Poziom 12  
    a znasz może albo ktoś zna dokładny link który wpisać aby sam zaczął ściągać Webmina i co wpisać potem aby zainstalował ?

Czy wersja SLACKA ma coś do Webmina?
  • Pomocny post
    #4 4789125
    mbo
    Ściągasz po prostu plik rpm używając np polecenia wget - wersję dla swojego slacka znajdziesz na www.google.pl.
    Instaluje się poleceniem rpm.
  • #5 4789153
    krakow2000
    Poziom 12  
    Jeszcze takie pytanie:

Jak sprawdzić jaką mam wersję slacka :)

Linux to czarna magia dla mnie.

Oraz jeśli ściągnę go z webmin.net to czy zadziała... bo tam nie widzę aby był pod Slacka albo Mandre... znaczy coś tam jest ale nic o slacku.
  • Pomocny post
    #6 4789170
    mbo
    uname -a

W google wpisz "webmin slackware" i znajdziesz pakiet dla swojego systemu.
  • #7 4789175
    krakow2000
    Poziom 12  
    Linux serwer 2.4.31-mq2 (wersja kernela)

Jak rozpoznać czy to Slack, Ubu czy coś innego?

99,99% slack ale nie wiem który plik zassać z Webmin-a strony:

webmin-1.400.tar.gz (Unix tar/gzip format, 13M)
    webmin-1.400-1.noarch.rpm (RPM suitable for Redhat, Fedora, CentOS, SuSE or Mandrake Linux, 14M)
    webmin_1.400_all.deb (Debian package suitable for Debian, Ubuntu or other derived Linux, 13M)
    webmin-1.400-1.src.rpm (Source RPM suitable for Redhat, Fedora, CentOS, SuSE or Mandrake Linux, 13M)
    webmin-1.400.pkg.gz (Solaris package format, 13M)

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

Jeszcze takie pytanko/a:

Chcę ściągnąć np. " webmin_1.400_all.deb ". Jaką muszę wpisać komendę w wierszu poleceń linuxa aby zaczął ściągać i zapisał sobie gdzieś na dysku.
    oraz
    Jaką wpisać potem komendę aby to zainstalował a w razie potrzeby rozpakował i zainstalował.
  • Pomocny post
    #8 4789828
    mbo
    *.deb to pakiet dla Debiana, ty potrzebujesz *.rpm.
    ściągniesz go za pomocą polecenia wget, a zainstalujesz używając rpm.

Co do wersji Linux'a - popatrz w katalogu /etc - powinien być tam plik tekstowy gdzie będzie to wpisanie.
  • #9 4790020
    krakow2000
    Poziom 12  
    thx
    10.2 mam wersje slacka... zassałem plika z webmin.net zainstalowałem "rpm" i teraz cza dojść jak do tego się dostać bo przez moją przeglądarke z poziomu wina nie mogę się dostać. Na LMS wejdę a tam nie mogę. Może ktoś ma to u siebie i wie jak zrobić aby działało mi dobrze :)

Dodano po 18 [minuty]:

Łączyć niby się łączy ale nie nawiązuje połączenia... wyskakuje, że nie znaleziono strony.

https://ip_serwera:10000/

Może ktoś wie co jest nie tak :/
  • Pomocny post
    #10 4790207
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    Pierwsze słyszę (a Slackware używam sporo lat, od wersji 10 stale, wcześniej z przerwami), żeby w Slackware dało się instalować z RPM-ów. W tej dystrybucji pakiety instalacyjne są w wersji *.tgz! Sporo paczek znajdziesz na www.linuxpackages.net
    Poza tym zainstaluj sobie swareta (jest na linuxpackages) lub slackpkg (w katalogu extra na CD instalacyjnym lub ftp-ach wymienionych poniżej) - wówczas cała instalacja ograniczy się do wklepania w konsoli (jako root):

swaret --install webmin

dla swareta, lub podobnie dla slackpkg - jednak tego nie używam, więc nie powiem, jak brzmi polecenie z jego użyciem ;)

Tu 3 adresy polskich mirrorów slackware:
    ftp://ftp.man.szczecin.pl/pub/Linux/slackware/slackware-10.2
    ftp://ftp.man.poznan.pl/pub/Linux/slackware/slackware-10.2
    ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/slackware/slackware-10.2

Dla ścisłości - instalki z RPM da się instalować w Slackware, ale nie za pomocą polecenia rpm, tylko - najpierw przez rpm2tgz zmieniamy format pakietu na "slackware'owy" a następnie standardowo instalujemy przez "instalpkg" - jednak wg mnie korzystanie z RPM-ów to ostateczna ostateczność i jak już to wolałbym kompilować ze źródeł, niż instalować z RPM-a ;)
    Pozdrawiam
  • #11 4790253
    krakow2000
    Poziom 12  
    yyyy.... dobre to teraz już nie wiem co i jak :) ... czy RPM czy TZG ... ogólnie chodzi mi o zainstalowanie Webminka albo coś PODOBNEGO nie kolidującego z LMS-em :)

Zobaczę tą stronkę co podałeś...
  • #13 4790390
    krakow2000
    Poziom 12  
    Niby all ok ale jak chce ściągnąć jakiegoś z tych packów na serwa to wyskakuje, że nie ma pliku.
    Ściągając ze stronki przez wina ściąga normalnie ale wpisując na serwie np "wget ftp://linuxpackages.inode.at/Slackware-10.2/Daemon/webmin/webmin-1.240-noarch-1stb.tgz" to wyskakuje komunikat, że pliku nie znaleziono i nie ściąga mimo połaczenia się z serwerem (stroną).
    Wiesz może dlaczego?
  • #14 4790452
    SaraniS
    Poziom 26  
    Najprościej by Ci było ściągnąć go na swój komputer roboczy a potem przerzucić na serwer.
    Jeśli masz mc, możesz spróbować z niego wejść na ten ftp - zapewne gdzieś jest jakiś błąd w ścieżce. [EDIT: Link działa, więc jednak ścieżka jest poprawna]
    Osobiście jak biorę paczki z LinuxPackages, to ściągam je na workstację i później przerzucam na serwer (choćby za pomocą scp :) ).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 4790607
    krakow2000
    Poziom 12  
    Czyli ściągnąć na dysk a potem wgrać na serwer...
    Jak tego dokonać bo jednak LINUX to dla mnie to samo co dla kaczyńskiego konto w banku... czyli czarna magia ;)
    Ściągnę do siebie na dysk plika. Włączam (jakiś program) który połączy mnie z serwerem... niby proste ale jaki to program :) i gdzie to cuś wgrać...
    Czemu Linux jest tak skomplikowany... to już moja dziewczyna jest łatwiejsza w obsłudze i więcej z niej przyjemności niż z serwa ;)... a tak poważnie to napisz mi jak to zrobić tak jak dla żółtodzioba... co ściągnąć, jak się połączyć, jak zalogować, gdzie i jak wgrać.... bozia ci to w dzieciach wynagrodzi (oby nie przesadziła).
  • Pomocny post
    #16 4791160
    SaraniS
    Poziom 26  
    Nie wiem, czy masz na swoim serwerze uruchomiony FTP (osobiście nie mam, wolę SFTP, ale to szczegół). Jeśli tak, to z serwerem połączysz się TotalCommanderem a nawet zwykłym Eksploratorem Windows :D
    W przypadku Eksploratora musisz w adresie podać swój login - ścieżka będzie wyglądać jakoś tak:
    ftp://twojlogin@192.168.1.1/
    Oczywiście IP wpisujesz takie jakie ma Twoj serwer :) Powinno pojawić się okienko logowania z już wypełnioną nazwą użytkownika. Podajesz hasło i już jesteś na serwerze :)
    Wrzucasz plik i na tym się rola IE kończy ;)
    Teraz albo po ssh, albo bezpośrednio w konsoli tego serwera, instalujesz paczkę standardowym
    installpkg nazwapaczki
    .
    Paczkę wrzucisz najprawdopodobniej do swojego katalogu $HOME, instalując musisz do niej podać pełną ścieżkę, lub przed instalacją przejść do tego katalogu.
    Dla ułatwienia - nie musisz pisać całych nazw - wpisz kilka pierwszych liter i wciśnij [Tab] :) Jak wciśniesz go 2x to Linux wyświetli Ci wszystko, co pasuje do wpisanych przez Ciebie liter :)
    Pozdrawiam
  • #17 4791185
    krakow2000
    Poziom 12  
    W końcu któryś link zadziałał :)
    Zainstalowałem ale teraz nie mogę się jakosik połączyć z webmin-em... może coś robie źle (na pewno) https://192.168.1.1:10000 (http nie działa) o https gdzieś na jakiejś stronie czytałem ale niestety nic z tego, nie łączy się... co jeszcze muszę zrobić??
    Czytałem, że może firewall coś tam gdziesik namieszał (zablokował port) ale nie mogę znaleźć pliku odpowiedzialnego za to a przynajmniej o takiej nazwie jak tam była
  • Pomocny post
    #18 4791355
    SaraniS
    Poziom 26  
    Firewall najczęściej "siedzi" w
    /etc/rc.d/rc.firewall
    :) Spróbuj wklepać (jako root)
    /etc/rc.d/rc.firewall stop
    i wtedy się połączyć. Jak to zadziała, to pokombinujemy z firewallem, bo będzie wiadomo, że to on miesza.
    Jednak nie jestem pewien, czy uruchomienie trybu https w Apache nie wymaga jakichś dodatkowych zabiegów (doinstalowanie czegoś/ rekompilacja/ zakup certyfikatu/ a przynajmniej odpowiednia konfiguracja). Osobiście nigdy tego trybu nie uruchamiałem, podobnie jak webmina (mój serwerek w domku pełni rolę zaawansowanego routerka + dysk NFS + audio player ;) - natomiast stoi właśnie na Slackware 10.2 :) )
  • #19 4791501
    krakow2000
    Poziom 12  
    heh... nawet tam nie ma :)... no i ni jak idzie mi połączyć się z tym czymś :(
  • Pomocny post
    #20 4791588
    SaraniS
    Poziom 26  
    Firewall może też być w
    /etc/rc.d/rc.iptables
    . Możesz go spróbować zatrzymać w podobny sposób, jak wyżej podałem, ale ja tu jednak obstawiam nieskonfigurowanego do pracy w trybie bezpiecznym Apache. O ile się nie mylę ten fragment pliku /etc/httpd/httpd.conf odpowiada za połączenia bezpieczne. Na początek odkomentuj (usuń "krzyżyk" na początku linii) linię ładującą httpd-ssl.conf. Oczywiście, żeby zapisać zmiany w tym pliku, musisz być root-em, ale to chyba jasne ;)
    # Secure (SSL/TLS) connections
    #Include /etc/httpd/extra/httpd-ssl.conf
    #
    # Note: The following must must be present to support
    #       starting without SSL on platforms with no /dev/random equivalent
    #       but a statically compiled-in mod_ssl.
    #
    <IfModule ssl_module>
    SSLRandomSeed startup builtin
    SSLRandomSeed connect builtin
    </IfModule>

Nie wiem, czy to tak ruszy, bez certyfikatów itp, ale zobaczymy. Jak odkomentujesz, zrestartuj Apache (jako root):
    /etc/rc.d/rc.httpd restart

Pisz dalej jakie efekty ;)
  • #21 4791635
    krakow2000
    Poziom 12  
    hmmm jak by to powiedzieć... pod podanym przez ciebie "adresie" nie mam ani iptables ani httpd. Httpd znalazłem jakieś w pliku apache i zwie się tak jak napisałeś ale nie znalazłem tej linijki co podałeś....
    pliki może ukryte ale jestem zalogowany na serwer jako "root".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #22 4791931
    SaraniS
    Poziom 26  
    Co do Apache to masz rację, w Slackware 10.2 pliki konfiguracyjne są w Przepraszam za zamieszanie - pisząc to, kierowałem się położeniem plików w mojej stacji roboczej, na której mam Slackware 12 i tu ścieżka jest, jak podałem wyżej.
    Tak więc spokojnie zmieniaj pliki w /etc/apache :)
    U mnie na serwerku (Slackware 10.2) jest jak widać poniżej - linijka jest, plus ostrzeżenie, że musisz mieć zainstalowany openssl.
    # ==> mod_ssl configuration settings <==
    #
    # PACKAGES REQUIRED:  apache (N series) and openssl (N series)
    #
    #Include /etc/apache/mod_ssl.conf

Jeśli masz taki wpis, i masz zainstalowany openssl, to możesz spróbować odkomentować tą linijkę i zobaczymy.

Jak sprawdzić, czy masz zainstalowany openssl? Wpisz w konsoli
    ls /var/log/packages/openssl*
    - wynik będzie jak poniżej:

root@zubrzyk_srv:/home/saranis# ls /var/log/packages/openssl*
    /var/log/packages/openssl-0.9.7d-i486-1  /var/log/packages/openssl-solibs-0.9.7d-i486-1
    root@zubrzyk_srv:/home/saranis# ls /var/log/packages/operk*
    ls: /var/log/packages/operk*: Nie ma takiego pliku ani katalogu
    root@zubrzyk_srv:/home/saranis#

Po pierwszym poleceniu, jak widzisz, znalazło mi 2 paczki z "openssl" w nazwie; za drugim razem - masz przykład, co powie Linux, gdy pakietu nie masz zainstalowanego.

Co do plików ukrytych, w Linuksie ukrywa się pliki (i katalogi) przez dodanie kropki na początku ich nazwy. Skoro więc nazywają się, jak podałem, nie mogą być ukryte :)

A co do firewalla, to ciężko mi powiedzieć, w wersjach poniżej 11 to była w sumie wolna amerykanka, bo domyślnie nie było pliku konfiguracyjnego, ani jako rc.firewall, ani rc.iptables. Każdy admin więc tworzył to tak, jak mu pasowało (przy czym te dwie nazwy są najbardziej "poprawne").
    A nie ma regułek firewalla w LMS?
  • #23 4794310
    krakow2000
    Poziom 12  
    heh... nic to nie dało... packi mam, zrobiłem jak pisałeś ale dalej nic...
    Może zamiast tego polecisz mi JAKIŚ pack i powiesz jak go uruchomić. Chodzi mi głównie o "kolejkowanie" połączeń lub jak kto woli ograniczenie p2p bo w tym LMS są TAK bogate opcje, że... po prostu chciałem aby serwer wziął i podzielił łącze tak aby pierwszeństwo miały strony WWW, TLEN itp. a na końcu pobieranie.
    Łącze na razie mam podzielone tak, że jest GWARANTOWANA prędkość i ilość połączeń ograniczona do 50 no ale to nie zmienia faktu, że inni zabierają prędkość.
    Wiem, że webmin ma takie możliwości bo ma go znajomy ale on ma odkąd kupił serwer na allegro.
  • Pomocny post
    #24 4795363
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Ale sam Webmin nie ma nic wspólnego z dzieleniem łącza !!!
    Webmin jest tylko nakładką na pliki konfiguracyjne i zamiast babrania sie w konsoli klikasz sobie ładnie w okienkach (dla jednych wygoda, da innych udręka)
    Tak więc zainstalowanie Webmin'a na nic się tu zda.
  • #25 4795395
    krakow2000
    Poziom 12  
    Wiem, że na tym serwerze wszystko jest zainstalowane no ale... nie wiem jak się do tego dostać :)

Wracając do twojego ostatniego POSTA o apache.
    Zmieniłem jak powiedziałeś ale to nic nie dało. Po powrocie jakiś błąd mi wyskakuje.... napisałem o tym w innym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic940330.html.
    Może wiesz co się sknociło??
    A co do webmina... posprawdzam na google all co mogę jak będę miał chwile bo przez ROBOTĘ nie mam prawie czasu na komputer i zajmowanie się tym....
  • Pomocny post
    #26 4796173
    SaraniS
    Poziom 26  
    Witam
    Z jakiegoś powodu próba włączenia https wywaliła Ci php. Dlaczego? Nie mam pojęcia. Sprawdź, czy nie zakomentowałeś (usunąłeś) linii ładującej php w httpd.conf

# ==> mod_php configuration settings <==
    #
    # PACKAGES REQUIRED:  openssl-solibs (A series) and/or openssl (N series),
    #                     mysql (AP series), gmp (L series), and apache (N series)
    #
    Include /etc/apache/mod_php.conf

U mnie znajduje się ona bezpośrednio przed linią ładującą SSL (zakomentowaną).
    Co do kolejkowania łącza - osobiście nie miałem z tym do czynienia; bogate opisy jak to zrobić były na forum.slackware.pl, niestety, padł im serwer i adres od jakichś 3 tygodni jest niedostępny :( Zobacz też tu: http://forum.niceshaper.jedwabny.net/viewtopic.php?t=459 (niceshaper służy właśnie do tego, możliwe, że właśnie jego masz zainstalowanego, jeśli kupiłeś serwer skonfigurowany na gotowo).
    Pozdrawiam
  • #27 4797815
    krakow2000
    Poziom 12  
    huh... dzięki teraz działa dobrze :)... ok to idę poczytać to forum...
  • #28 4801946
    krakow2000
    Poziom 12  
    co do SWARTA możesz mi powiedzieć czemu CO wpiszę nazwę jakiejś paczki to nie ściąga jej mimo iż dodałem kilka serwerów. Po prostu wyskakuje nazwa programu i.... end :) nic nie ściąga ani nie aktualizuje. Nie zbyt wiem jak ten program działa mimo iż czytałem temat gdzieś znaleziony na ten temat.
    Po prostu kombinuję jak tu zrobić z tym WEBADMINEM :)

A co do

Dla ścisłości - instalki z RPM da się instalować w Slackware, ale nie za pomocą polecenia rpm, tylko - najpierw przez rpm2tgz zmieniamy format pakietu na "slackware'owy" a następnie standardowo instalujemy przez "instalpkg" - jednak wg mnie korzystanie z RPM-ów to ostateczna ostateczność i jak już to wolałbym kompilować ze źródeł, niż instalować z RPM-a Wink

To powiedz mi bo mnie ciekawi jak dokładnie napisać aby przekonwertował plik np. xxx.rpm na xxx.tgz ??
  • Pomocny post
    #29 4813978
    SaraniS
    Poziom 26  
    krakow2000 napisał:
    co do SWARTA możesz mi powiedzieć czemu CO wpiszę nazwę jakiejś paczki to nie ściąga jej mimo iż dodałem kilka serwerów. Po prostu wyskakuje nazwa programu i.... end :) nic nie ściąga ani nie aktualizuje. Nie zbyt wiem jak ten program działa mimo iż czytałem temat gdzieś znaleziony na ten temat.

Nawet jako zwykły użytkownik ;)
    Z serwerów najbardziej polecam polskie mirrory głównego FTP-a:

ROOT=ftp://ftp.man.szczecin.pl/pub/Linux/slackware/slackware-$VERSION
    ROOT=ftp://ftp.man.poznan.pl/pub/Linux/slackware/slackware-$VERSION
    ROOT=ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/slackware/slackware-$VERSION

(Wklej tak jak jest do pliku /etc/swaret.conf)
    A także ftp polskiego projektu Slackware Current eXtended Desktop - www.scxd.info - jednak tu są paczki w najświeższych wersjach, niekoniecznie zgodnych nawet ze Slackware 12 ;)

krakow2000 napisał:
    To powiedz mi bo mnie ciekawi jak dokładnie napisać aby przekonwertował plik np. xxx.rpm na xxx.tgz ??

rpm2tgz /sciezka/do/nazwa_pakietu.rpm
    :)
    Nazwy pliku docelowego się nie podaje, paczka będzie miała identyczną nazwę i tylko zmienione rozszerzenie.

A w ogóle, polecam http://forum.slackware.pl :) Przez ostatnie 3 tygodnie mieli drobne problemy z serwerem, ale już wszystko działa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji Webmina na serwerze z systemem Slackware 10.2 oraz LMS w wersji 1.8.1, z pytaniem o możliwe konflikty między tymi programami. Webmin i LMS mogą działać jednocześnie bez kolizji. Webmin dla Slackware najlepiej instalować z paczek *.tgz, a nie RPM, choć możliwa jest konwersja RPM na tgz za pomocą narzędzia rpm2tgz. Instalację ułatwiają menedżery pakietów swaret lub slackpkg. Pobieranie pakietów najlepiej wykonać na komputerze lokalnym, a następnie przesłać na serwer (np. przez FTP lub SFTP). Problemy z dostępem do Webmina przez przeglądarkę (https://ip_serwera:10000) mogą wynikać z blokady portu przez firewall (lokalizowany w /etc/rc.d/rc.firewall lub /etc/rc.d/rc.iptables) lub braku konfiguracji SSL w Apache. Konfiguracja SSL wymaga odkomentowania odpowiednich linii w plikach konfiguracyjnych Apache w katalogu /etc/apache oraz posiadania zainstalowanego pakietu openssl. Webmin sam w sobie nie zarządza kolejkowaniem ruchu sieciowego ani ograniczaniem P2P; jest jedynie graficzną nakładką do konfiguracji systemu. Do zarządzania ruchem sieciowym polecany jest np. niceshaper. Problemy z uruchomieniem Webmina i Apache po włączeniu SSL mogą wynikać z błędów w konfiguracji PHP lub SSL. Zalecane jest sprawdzenie obecności i poprawności linii ładujących moduł PHP w httpd.conf. Wsparcie i pakiety dla Slackware można znaleźć na polskich mirrorach FTP oraz na forach dedykowanych Slackware.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA