logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję programu do odczytu i zapisu pamięci 24L02 (24C02

polaris57 09 Lut 2008 23:31 1648 2
REKLAMA
  • #1 4788734
    polaris57
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Poszukuje programu i programatora do odczytu i zapisu pamięci 24L02 przy podłączonym A0 do Vcc.
    Jeśli A0,A1,A2 są na Gnd to wszystko jest OK, mam sprzęt i program.
    W przypadku A0 na Vcc nie potrafię ruszyć dalej.
    Pamięć jest zabudowana na płycie - obudowa SSOP !!! bez dostępu do wyprowadzeń ( tak dziwnie jakoś)

Proszę o pomoc !!!!!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4788854
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    A po co ją chcesz odczytywać ze zmienionym adresem sprzętowym. Większość programatorów widzi tą pamięć pod adresem 0xA0, co przy konstruowaniu programatora ułatwia adresowanie pamięci większych tzn. 24C04.....24C16. Pamięci ze zmienionym adresem obsługuje PonyProg. Przecież jak zrobisz kopię pamięci przy zwartych nóżkach adresowych do masy, to jak zmienisz adres pamięci już w działającym systemie to dane widziane przez mikrokontroler będą takie same jak bez zmiany adresu. Adres sprzętowy pamięci nie ma nic do jej zawartości. Po prostu programator który posiadasz widzi pamięć pod innym adresem, a procek pod innym. Po to producent wymyślił wejścia adresowe, żeby można było ten adres zmieniać.
  • #3 4788935
    polaris57
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzięki, to może programator ma jakiś błąd że nie czyta pamięci. Używam właśnie PonyProga. Prograator na COM. Myśle że lepiej będzie JDM na LPT ??

Dodano po 4 [minuty]:

Jak wcześniej pisałem, pamięć jest zabudowana i ma A0 na Vcc i tego przy odczycie i zapisie nie mogę zmienić.

Dodano po 22 [minuty]:

Wgrałem PonyProga na innego kompa i DZIAŁA czasem to tak jest. na laptopie sie meczyłem.

Zamykam temat . Dzieki
REKLAMA