logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymienione podzespoły w laptopie mają nową gwarancję po naprawie?

krkor 11 Lut 2008 12:28 2369 6
REKLAMA
  • #1 4793342
    krkor
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Zaistniała poniższa sytuacja, rok temu kupiłem sobie nowego laptopa w sklepie, gwarancja na niego jaka dostałem to 2 lata. W tym czasie już dwukrotnie wymieniali mi napęd DVD a ostatnio doszło do wymiany dysku.
    Nurtuje mnie zagadnienie gwarancji na taki zestaw, jak to wygląda. Czy po upływie tych 2 lat stracę również gwarancje na te nowe wymienione podzespoły, czy sklep powinien mi przedłużyć na te podzespoły gwarancję jak na nowe?

Ktoś orientuje się dokładnie w tym zagadnieniu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4793395
    lordzisko
    Poziom 14  
    Jeżeli przed upływem gwarancji wynoszącym krócej niż 3 miesiące zostanie wymieniony jakikolwiek podzespół laptopa to po skończeniu gwarancji na laptopa, ten podzespół ma 12 miesięczna gwarancje. Sprzedawcy tego nie mówią klientom, ale każdy szanowany producent uznaje takie działanie. Natomiast jeżeli wymieniłeś części na gwarancji w czasie gwarancji ale przed upływem 3 miesięcy końca gwarancji (ale zamotałem), to uznaje sie że koniec gwarancji przypada na wszystkie podzespoły z dniem upływu gwarancji, ale jako klient możesz oczywiście reklamować te podzespoły które były wymienione w ciągu 12 miesięcy od wymiany, chyba że producent wskaże inaczej. To tak pokrótce, myślę, że sie nigdzie nie walnąłem opisując warunki gwarancji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4793399
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Powiem tobie jak to wygląda z punktu widzenia dytrybutora.

Niema takiej opcji (za wyjątkami podanymi wyżej).

To że jakiś podzespół jest wyminiany na nowy wynika wyłącznie z faktu iż w obecnych czasach nie opłaca się ich naprawiać. 20 lat temu przelutowano by pare klamotów i otrzymał byś sprzęt naprawiony z gwarancją o pierwotnym czasie trawania. W tej chwili łatwiej jest wymienić np napęd na nowy i koniec ale gwarancja zostaje nadal taka sama na całość.

Troche innaczej sprawa się ma w przypadku np zestawu komputerowego gdzie sprzedawca może pujść na rękę i ma drobne pole manewru zalezne tylko i wyłącznie od jego dobrych chęci.

Odnośnie wypowiedzi kolegi Lordzisko to to wynika bardziej z prawa konsumenta. Jeśli na dwa tygodnie przed końcem gwarancji popsuje mi się samochód oni coś wyminią a usterka (ta sam) ponowi się po dwóch miesiącach to nadal moge dochodzić swoich praw.

Jest jeszcze jeden myk. Gwarancja jest dłuższa o tyle ile samochód stoi w serwisie. Ciekawe czy z notbookami też tak jest. Ale to raczej prawa konsumenta niż praktyki producentów.
  • REKLAMA
  • #5 4796174
    mitusm
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Można wiedzieć co to za model komputera i gdzie kupiony?
  • REKLAMA
  • #6 4796219
    krkor
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mitusm napisał:
    Można wiedzieć co to za model komputera i gdzie kupiony?

Laptop to Fujitsu-Siemens Amilo L7310
    Zakupiony w Vobis Rybnik

Pewnie to nic nie wnosi do sprawy i myślę ze otrzymałem już satysfakcjonujące mnie odpowiedzi, no chyba że ktoś wie jeszcze coś więcej.
  • #7 4796322
    lordzisko
    Poziom 14  
    Gwarancja przedłuża sie o czas naprawy w serwisie. Każdy producent to uznaje.

Podsumowanie tematu

✨ Gwarancja na wymienione podzespoły w laptopie zależy od momentu ich wymiany względem okresu gwarancji oryginalnej. Jeśli podzespół zostanie wymieniony na nowy na mniej niż 3 miesiące przed końcem gwarancji laptopa, to na ten podzespół przysługuje dodatkowa 12-miesięczna gwarancja od daty wymiany. W przeciwnym wypadku gwarancja na wymienione części kończy się wraz z gwarancją na cały laptop. W praktyce producenci i sprzedawcy często nie informują o tym klienta, ale jest to zgodne z prawem konsumenckim. Gwarancja ulega również przedłużeniu o czas, w którym sprzęt przebywa w serwisie. Wymiana podzespołów, takich jak napęd DVD czy dysk twardy, jest obecnie standardową praktyką serwisową, gdyż naprawa jest mniej opłacalna. W przypadku zestawów komputerowych sprzedawca może mieć pewną dowolność w przedłużaniu gwarancji, ale w laptopach obowiązują powyższe zasady. Ważne jest, aby zachować dokumentację napraw i wymian, co umożliwia dochodzenie praw gwarancyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA