logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik modulo 5. Przebiegi są dobre? Zastosowanie JK?

Kowal1X2 11 Lut 2008 14:10 14117 12
REKLAMA
  • #1 4793622
    Kowal1X2
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam mam narysować przebiegi dla licznika modulo 5 asynchronicznego liczącego w górę opartego na przerzutnikach typu D.
    Zrobiłem to ale nie wiem czy dobrze proszę Was o sprawdzenie i ewentualnie napisać jeżeli coś źle zrobiłem.

A jeszcze bym chciał sie dowiedzieć czy przebiegi różniły by się jeżeli zastosowałbym przerzutniki typu JK. Jak by sie różniły????
    Załączniki:
    • Licznik modulo 5. Przebiegi są dobre? Zastosowanie JK? typu D.JPG (47.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4793633
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Kowal1X2 napisał:

Zrobiłem to ale nie wiem czy dobrze proszę Was o sprawdzenie

Chyba już nie domagam, bo nie widzę przebiegów, które chcesz, abyśmy sprawdzili.
  • REKLAMA
  • #3 4793664
    Kowal1X2
    Poziom 13  
    sorka już jest

Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:

a czy teraz bedzie dobrze ???? I czy to prawda że licznik na przerzutnikach D reaguje na zbocze narastające a licznik na przerzutnikach JK reaguje na zbocze opadajace ???
    Załączniki:
    • Licznik modulo 5. Przebiegi są dobre? Zastosowanie JK? razem1.JPG (79.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4794288
    kaya*
    Poziom 2  
    według mnie w tej tabelce masz błąd, jeżeli 3ma być binarnie powinno być:
    3. Q2=0, Q1=1, Q0=1 a co zatym idzie to jest też błąd w przebiegu.
  • REKLAMA
  • #5 4794337
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Dokladnie. Skoro juz rysujesz przebiegi dla D wyzwalanych zboczem opadajacym, to dlaczego Q2 zmienia sie na high w jakims dziwnym momencie?
  • #6 4794370
    Kowal1X2
    Poziom 13  
    Oczywiście mój błąd już poprawiłem a reszta jest okej???

No i to pytanie czy JK- opadające D-narastające ??
  • #7 4794383
    arusm
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    U mnie w szkole to JK to sa master slave i to zależy jak jest oznaczone na rysunku

Dodano po 4 [minuty]:

jak wejście C jest oznaczone trójkątem to jest wyzwalany H,jak trójkąt jest zamalowany L, A jak przed trójkątem jest kółko to oznacza ze jest wyzwalany zboczem narastającym (kółko i niezamalowany) lub opadającym (kółko i zamalowany) A jeśli chodzi o JK to on czyta zboczem narastającym a spisuje opadającym
  • #8 4794467
    Kowal1X2
    Poziom 13  
    Dotąd też tak rozumiałem bo też patrzyłem na znaczki na rysunku. Ale teraz na egzaminie dostałem takie zadanie gdzie nic nie było była tylko treść:

1) Narysować przebiegi stanów wyjściowych 3-bitowego licznika asynchronicznego "modulo 5" liczącego w górę i zrealizowanego za pomocą przerzutników typu D. Przerzutniki potraktować jako idealne!.

Oto treść zadania no i oczywiście narysowany przebieg zegarowy bez zaznaczania jakiegokolwiek zbocza.

I jeszcze jedno pytanie a jak sie realizuje liczniki zliczające w dół ????
  • #9 4794490
    arusm
    Poziom 13  
    Na asynchronicznych to sie chyba nie da da sie natomiast zrobić licznik do iluś. Jeśli chcesz zrobić licznik zliczający w dol to juz musisz skorzystać z liczników synchronicznych scalonych przynajmniej ja sie takimi posługuje

Dodano po 5 [minuty]:

jeśli chodzi o licznik D to chyba powinieneś go traktować jako wyzwalany zboczem narastającym i tak tez robisz to nie rozumiem czego chcieć więcej

jak wejście C jest oznaczone trójkątem to jest wyzwalany H,jak trójkąt jest zamalowany L, A jak przed trójkątem jest kółko to oznacza ze jest wyzwalany zboczem narastającym (kółko i niezamalowany) lub opadającym (kółko i zamalowany) A jeśli chodzi o JK to on czyta zboczem narastającym a spisuje opadającym

poprawka moja pomyłka:
    jak wejście C nie jest zaznaczone żadnym symbolem to w tedy jest wyzwalane stanem wysokim. Jak jest oznaczone kółkiem to wyzwalany stanem niskim. Trójkąt oznacza Ze układ jest wyzwalany zboczem. Sam trójkąt oznacza zbocze narastające, A jak przed trójkątem jest kółko to wyzwalany zboczem opadającym.(ewentualnie ten trójkąt może być zamalowany to znaczy ze jest wyzwalany zboczem opadającym)
    Za pomyłkę najmocniej przepraszam

[ Scaliłem dwa posty. Popraw pisownię. Mariusz Ch.]
    Błędy poprawione, pozdrowienia od mojego słownika ortograficznego
  • #10 4796840
    ufolsky
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    To jak wyglądałyby przebiegi czasowe synchronicznego zliczającego w dół, powiedzmy oparte na przerzutniku D? Mógłby ktoś zrobić podobne jak Kowal zeskanował? Nie do końca rozumiem pojęcie "zliczający w dół" - czy to oznacza, że metoda jest ta sama tylko zaczyna się taktowanie od np. 5 (dla modulo 5) a zeruje na zerze?
  • #11 4796957
    Kowal1X2
    Poziom 13  
    O ile mi się wydaje to jest możliwość zbudowania licznika asynchronicznego liczącego w dół wystarczy tylko zanegować sygnały wyjściowe przerzutników.
    A licznik synchroniczny liczący w dół uzyskuje się poprzez wprowadzenie odpowiednich uzależnień stanu wejść (ale w przerzutniku J i K)
  • #12 4797357
    kaya*
    Poziom 2  
    ufolsky napisał:
    To jak wyglądałyby przebiegi czasowe synchronicznego zliczającego w dół, powiedzmy oparte na przerzutniku D? Mógłby ktoś zrobić podobne jak Kowal zeskanował? Nie do końca rozumiem pojęcie "zliczający w dół" - czy to oznacza, że metoda jest ta sama tylko zaczyna się taktowanie od np. 5 (dla modulo 5) a zeruje na zerze?

zliczający w dół to znaczy że zliczasz w dół, po każdym takcie zegara zmniejsza sie o jeden. zaś co tyczy sie licznika modulo 5 zliczającego w dół to stany w jakich znajduje sie licznik to: 4, 3, 2, 1, 0

5 oznacza ilość stanów
  • #13 4797386
    arusm
    Poziom 13  
    Licznik synchroniczny da sie uzyskać za pomocą każdego z liczników (JK, RS,T,D)
    Natomiast jeśli chcesz zanegować sygnały wyjściowe to będzie on zliczał w dół (od 7 do 0) nie masz natomiast możliwości "skrócenia" tego licznika np. licznik mod 5 liczący w dół

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rysowania przebiegów czasowych dla asynchronicznego licznika modulo 5 liczącego w górę, opartego na przerzutnikach typu D. Użytkownik prosi o weryfikację poprawności przebiegów oraz pyta o różnice w przebiegach przy zastosowaniu przerzutników typu JK. Wskazano błędy w tabeli stanów licznika, szczególnie w reprezentacji stanu binarnego liczby 3 (Q2=0, Q1=1, Q0=1). Omówiono wyzwalanie przerzutników: przerzutniki D zwykle reagują na zbocze narastające, natomiast przerzutniki JK mogą reagować na zbocze opadające lub narastające, zależnie od oznaczeń symbolicznych na schematach (trójkąt, kółko). Przerzutniki JK często są typu master-slave, a ich wejścia sterujące mogą być wyzwalane różnymi zboczami sygnału zegarowego. Poruszono także temat realizacji liczników zliczających w dół – asynchroniczne liczniki zliczające w dół można uzyskać przez zanegowanie sygnałów wyjściowych przerzutników, natomiast liczniki synchroniczne zliczające w dół wymagają odpowiedniego ustawienia wejść przerzutników JK. Liczniki asynchroniczne mają ograniczenia w implementacji licznika modulo 5 zliczającego w dół, natomiast liczniki synchroniczne dają większe możliwości konfiguracji. Przebiegi czasowe i stany licznika modulo 5 zostały omówione w kontekście poprawności i sposobu realizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA