logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera bezprzewodowa z akumulatorem do długiego monitoringu - porady i opinie

emok 12 Lut 2008 12:13 1536 6
  • #1 4796772
    emok
    Poziom 10  
    Witam
    Potrzebuje kamery bezprzewodowej do monitoringu o dość dobrym zasięgu i znalazłem tylko taka :
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=308857692&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

I chciałbym nie wiem czy sie tak da bo na tym kompletnie sie nie znam dodać jakiś akumulator żeby ta kamera pracowała najdłużej jak może.Pisze ze na wbudowanym zasilaczu trzyma 2 godziny.

I co sadzicie o kamerce może macie jakieś inne propozycje do do bezprzewodowego monitoringu na duża odległość z własnym zasilaniem.

P.S
    Nie wiem czy te dane na aukcji wam wystarczą wiec prosze pisać a ja podam dokładniej.

Pozdrawiam i bardzo dziękuje za odpowiedz !!!
  • #2 4797292
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Podłączasz zewnętrzny akumulator o pojemności XXX Ah, a ile będzie działać na tym akumulatorze zewnętrznym to zależy od jej poboru prądu.
  • #3 4797373
    emok
    Poziom 10  
    Pobór: 250 mA ( 1/4 A ) Jaki polecacie akumulator w jakieś przyzwoitej cenie w miarę dobrej pojemności i na jak długo by dał rade?

Dodano po 9 [minuty]:

dodam ze kamerka będzie w bardzo dobrze nasłonecznionym miejscu wiec w grę mógł by wchodzi w grę bateria słoneczna na dodatek ? czy to ma sens.I jak by to rozwiązać?
  • #4 4797572
    oj
    Poziom 42  
    Przy aku. żelowym 6V/12Ah da czas przybliżony ok. 48 godzin.

Oczywiście aku. trzeba ładować, bateria słoneczna jak najbardziej.

Jeżeli bateria słoneczna będzie o wydajności co najmniej te 250mA, to można w dzień pobierać napięcie z baterii (+ z aku. gdy niebo zachmurzone) oraz jednocześnie akumulator doładowywać na noc.
  • #5 4797661
    emok
    Poziom 10  
    Czyli jak to było by wszystko połączone to można by powiedzieć ze kamera będzie chodziła nie przerwanie. Nawet jak sie rozładuje akumulator przez 2 dni to np 3 dni jak będzie słonecznie zacznie działać.I przez jaki czas musi by naświetlane zęby to dość dało. Może jakiś przykład z cenami zęby było tak naprawdę dobrze.
  • #6 4797745
    oj
    Poziom 42  
    Nie linkuj allegro, bo usunięty zostanie post.

Ta jest za słaba, i nie będzie wstanie ładować aku. i zasilać kamery. Za wysokie ma napięcie, co daje mała wydajność przy takim napięciu.

Jeżeli się rozładuje kamera to musi być tam też umieszczona "logika", która rozpozna, że akumulator jest naładowany i włączy kamerę; co by znaczyło że kamera nie musi cały czas pracować.

A czy musi pracować cały czas?, nie wiem co to jest ochraniane; ta kamera słabo widzi w ciemności; przydał by się w takim wypadku dodatkowy oświetlacz IR.

Bateria powinna musi mieć wydajność na poziome z 0,5A, ta wydajność oczywiście się zmniejsza w zależności od oświetlenia.
  • #7 4797758
    emok
    Poziom 10  
    Przepraszam za linka z allegro nie wiedziałem ze nie można :)Kamera nie ma chodzić cały czas tak mniej wiecej od samego rana do 18 jak sie robi ciemno, co do widzenia w nocy ta opcja nie potrzebna. A gdzie takie ogniwo można nabyć o którym mówisz?
    Tamty pobór to wczesniej napisałem dostałem od sprzedawcy a to z ebay z aukcji:
    1) Imaging sensor: 1/3"CMOS
    2) CMOS total pixels: Pal 628x582; NTSC 510x492
    3) Horizontal resolution: 380 TV lines
    4) View angle: 62
    5) Minimum illumination: 1.5 Lux / F1.5
    6) Gain control: automatic
    7) Frequency: ISM 2,400MHz~2,483MHz 4CH
    8) Transmission power: FM
    9) Modulation mode: 2mW
    10) Bandwidth: 18MHz
    11) Battery performance: >5V (DC)±5%, 700mAh
    12) Battery capacity: 250mAh
    13) Working time: 2 hours , First time please charge the li battery about 10 hours or above.
    14) Consumption current: 80mAh
    15) Operating humidity: 85% RH
    16) Operating temperature: -10C~>50C / 14F~122F
    17) Storage temperature: -40C~-85C /-40F~>185F
    18) Unobstructed effective range: 500m
    19) Channel Adjustable frequency: CH1=2414; CH2=2432; CH3=2450;
    CH4=2468 (MHz)

Czy to sie zgadza co sprzedawca napisał.Może to tez pomoże w wymyśleniu sposobu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru kamery bezprzewodowej do długotrwałego monitoringu zasilanej akumulatorem. Kamera z aukcji ma wbudowany akumulator o pojemności 250 mAh i czas pracy około 2 godzin przy poborze prądu 80-250 mA. Propozycją jest zastosowanie zewnętrznego akumulatora żelowego 6V/12Ah, który może zasilać kamerę przez około 48 godzin. Wskazano, że do długotrwałej pracy warto rozważyć doładowywanie akumulatora baterią słoneczną o wydajności co najmniej 250 mA, co pozwoli na nieprzerwaną pracę kamery w dzień i ładowanie akumulatora na noc. Podkreślono konieczność zastosowania układu sterującego ("logiki"), który włączy kamerę po naładowaniu akumulatora, gdyż kamera nie musi działać non-stop. Kamera nie jest przystosowana do pracy nocnej, więc w razie potrzeby należy zastosować dodatkowe oświetlenie IR. Zwrócono uwagę, że kamera z aukcji ma ograniczoną jakość obrazu (380 TVL, 1.5 Lux) i niską moc transmisji (2 mW). Zalecane jest unikanie linkowania aukcji w postach. Kamera ma pracować głównie w godzinach dziennych (od rana do zmierzchu).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA