logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przenośna kamera - Czy będzie działać? Jaki akumulator?

moskwik 26 Lis 2014 13:58 1959 6
  • #1 14167064
    moskwik
    Poziom 9  
    Witam
    potrzebuję porady w temacie doboru akumulatora i być może podsunięcie lepszego rozwiązania.
    Zabrałem się do zmontowania "przenośnego zestawu nagrywającego - kamera"-nazwa robocza.

Myślałem o połączeniu następujących elementów:
    -kamerka zewnętrzna http://www.24m.pl/Kamera-zewnetrzna-w-solidnej-obudowie-SONY-EFFIO-700-linii-obiektyw-regulowany-2-8-12mm-72-diody-IR-MENU-ekranowe-BLC-HLC-PRIVACY...-i02528.html 12V
    -rejestrator z dyskiem http://www.24m.pl/index.php?action=towar¶metr=REJB4K 12V, 6A
    -modem http://www.24m.pl/index.php?action=towar¶metr=MODEMGSMW dla podglądania przez telefon on-line co się nagrywa
    -akumulator
    plus: Przewód koncentryczny, dwie żyły zasilania do podłączenia kamer (Impedancja: 75 Ohm  Żyła: drut CU 0.59  Izolacja: PE pełny 3.7  Oplot: drut CU  Powłoka zewnętrzna: PVC 5.9mm), gotowy wtyk zasilania do kamery z kostką połączeniową, wtyk BNC nakręcany na kabel koncentryczny RG59
    wszystko upchane do skrzynki metalowej albo z tworzywa.
    Pytanie: czy to będzie śmigać, jak tak to jaki akumulator dobrać? Czy podane elementy wystarczą? Dodam że chciałbym aby zestaw mógł nagrywać non stop przynajmniej 3 dni.
  • #2 14169040
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    moskwik napisał:
    Zabrałem się do zmontowania "przenośnego zestawu nagrywającego - kamera"-nazwa robocza.

....a wyszedł raczej zestaw " przewoźny".
    Jeżeli ma to pracować na akumulatorze 3 dni to potrzebujesz akumulatora min 150 Ah.
    Brałeś pod uwagę jakieś inne mniej energożerne rozwiązanie
    Pozdrawiam
  • #3 14169312
    Totoya
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Może lepsza będzie kamera IP z rejestracją na kartę ?

Lepsza jakość obrazu i znacznie mniejszy pobór prądu
  • #4 14169718
    moskwik
    Poziom 9  
    Totoya napisał:
    Może lepsza będzie kamera IP z rejestracją na kartę ?

tylko że kamerka ma stać na budowach gdzie o internecie stacjonarnym, jakiejś sieci nie ma mowy
    a co do
    suworow napisał:

Jeżeli ma to pracować na akumulatorze 3 dni to potrzebujesz akumulatora min 150 Ah.m

brałem to pod uwagę, i zaznaczam że nie musi to być jakaś mini ukryta kamerka
    suworow napisał:
    Brałeś pod uwagę jakieś inne mniej energożerne rozwiązanie

myślałem jeszcze nad zakupem baterii solarnej która doładowywałaby akumulator,
    lub coś takiego http://www.zielonybonzaj.republika.pl/TIMER.pdf do sterowania włączaniem i wyłączaniem elementów zestawu,
    tym samym wystarczyłaby mniejsza pojemność akumulatora, i jego gabaryty by zmalały. Co o tym sądzicie?
    jak by ktoś miał jakiś pomysł proszę o podzielenie się
  • #5 14170293
    Totoya
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Kamera IP nie potrzebuje sieci do działania :)

Może działać autonomicznie i nagrywać na kartę SD - wszystko zależy od tego co chcesz z tego zrobić.
  • #6 14170754
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 15330156
    moskwik
    Poziom 9  
    Zrezygnowałem z tematu kamerki, z powodu nie możności dogadania się z usługodawcą mobilnego internetu. Zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał porady dotyczącej doboru akumulatora do przenośnego zestawu nagrywającego, składającego się z kamery zewnętrznej, rejestratora oraz modemu. Zasugerowano, że do pracy przez 3 dni potrzebny będzie akumulator o pojemności minimum 150 Ah. Proponowano również alternatywne rozwiązania, takie jak kamera IP z nagrywaniem na kartę SD, co zmniejszyłoby pobór energii. Użytkownik rozważał zastosowanie baterii solarnej do doładowania akumulatora oraz systemu do automatycznego włączania i wyłączania urządzeń. Ostatecznie zrezygnował z tematu kamerki z powodu problemów z dostawcą mobilnego internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA