logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nawinąć cewki Helmholtza do uzyskania pola 0-6mT z drutem 1,5mm²?

mistrzluk 12 Lut 2008 19:27 2786 6
REKLAMA
  • #1 4798170
    mistrzluk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam dokonać wywzorcowania miernika (który wykonałem) w ukladzie dwuch cewek Helmholtza,

Układ ma wygladać jak w załączniku.
    Pole pomiędzy cewkami musze uzyskać od 0 (minimum) do 5kA/m (maksimum) (czyli 0-6mT).

Jest tylko mały problem.
    Nigdy nie nawijałem jakiej kolwiek cewki i tu mam pare pytań,

-czy moge nawijać je drutem miedzianym 1,5mm^2 i czy nie jest on za gruby (mam dostęp do duzych ilosci dlatego moge go użyć,

-czy grubość drutu wpływa na jakąś zmienną w układzie?

-zwoje które nawijam obok siebie mają być od siebie izolowane czy drut na zwojach może się swobodnie stykać z sąsiednim?

-Układ powinien mieć gdzieś średnice równą R=4cm=0,04m, więc ile zwoji powinienem nawinąć by otrzymać wymaganą wartość?

-zasilacz który mam to 13,8V (1,5A) i nim moge zasilić cewki tylko musiał bym chyba dorobić jakiś układ do regulacji prądem i jak on powinien wyglądać?

Wzór na te cewki to jest B=(0,75*n*I)/R gdzie:
    n-liczba zwoji na każdej cewce,
    I - prąd płynący przez cewki,
    R - średnica cewek i odległośći ich od siebie

R juz znamy (4cm) więc iloczyn n*I musi być równy około 27
    No więć możemy dać np prąd 0,005A
    (nie wiem czy nie za duzo - nie znam sie na tym)
    i liczbe zwojów n= 54,
    lub dać przez cewki 0,01A i 27zwojów (tak było by dobrze bo były by krutkie cewki)

No i jak z tego zasilacza 13,8V uzyskać 5mA lub 10mA lub tyle ile mi ktos podpowie i tak bym mógł ten amperaz zmieniać w celu zmiany pola magnetycznego.

Bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak nawinąć cewki Helmholtza do uzyskania pola 0-6mT z drutem 1,5mm²? 554px-Helmholtz_coils.png (157.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4799533
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    primo - chyba nie ten dzial

secundo...

mistrzluk napisał:
    czy moge nawijać je drutem miedzianym 1,5mm^2 i czy nie jest on za gruby
    mozesz ale raczej bedzie on za gruby i bedzie trudno sie go nawijalo
    mistrzluk napisał:
    -czy grubość drutu wpływa na jakąś zmienną w układzie?
    pewnie na max wartosci bo ograniczamy prad max
    mistrzluk napisał:
    zwoje które nawijam obok siebie mają być od siebie izolowane czy drut na zwojach może się swobodnie stykać z sąsiednim?
    uzywasz drutu emaliowanego wiec juz izolacja jest
    reszta juz wymaga wiedzy w tym temacie wiec ja odpadam...
  • REKLAMA
  • #3 4799697
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Post był raportowany. Reg. pkt 8.3
    Przeniosłem z: Nagłośnienie i Akustyka
  • #4 4800685
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Sprawdź swoje obliczenia i spójność jednostek, ponieważ mi to nie pasuje, a nie mam moich wirtualnych narzędzi pod ręką (piszę z InternetCaffe) do obliczeń, bym mógł to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 4802227
    mistrzluk
    Poziom 11  
    no wzór jest jak w załączniku:

więc B=(0,71*n*I)/0,04

B=17,75*n*I

B mam mieć równe 5KA/m czyli

5000=17,75*n*I

5000/17,75=n*I

281,69=n*I

przy prądzie I=1A musze dać uzwojeń 282

to troche za dużo ;] da rade to jakoś zredukować?

no chyba że znów pomyliłem jednostki?!
    Załączniki:
    • Jak nawinąć cewki Helmholtza do uzyskania pola 0-6mT z drutem 1,5mm²? opis.jpg (6.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 4804462
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    mistrzluk napisał:
    no wzór jest jak w załączniku:

więc B=(0,71*n*I)/0,04

B=17,75*n*I

B mam mieć równe 5KA/m czyli

5000=17,75*n*I

5000/17,75=n*I

281,69=n*I

przy prądzie I=1A musze dać uzwojeń 282

to troche za dużo ;] da rade to jakoś zredukować?

no chyba że znów pomyliłem jednostki?!

A gdzie rachunek jednostek (pytam po raz kolejny) i w jakich to jest jednostkach ? ? ?
    Nawet z daleka widać, iż dla Ciebie indukcja magnetyczna i natężenie pola magnetycznego to jest to samo... :cry:
    Ale Magnetyczny Układ Jednostek Gaussa (w którym efektywna przenikalność magnetycza dla próżni wynosi jeden) przestano stosować gdzieś na przełomie lat '50 ub. wieku... :cry:
  • #7 4805680
    mistrzluk
    Poziom 11  
    eh no tak pomyliłem indukcje z natężeniem bo przecież B jest w jednostkach [T] a H w [A/m] no ale wzory zmieniają się naprzemian tzn:

B=0,715*mo*n*I/R mo - to "mi zero" czy jakos tak (przenikalność)
    H=0,715*n*I/R
    B=H*mo

Teraz już sam nie wiem jak to liczyć, to co wiem to jest tak:
    mam uzyskać miedzy cewkami pole magnetyczne równe 0,2mT i promień cewki ma być równy 5,5cm (11cm średnica) to wiem na pewno ale jak reszte wyliczyć to dla mnie czarna magia, może ktoś to policzyć?

Prosze o pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nawinięcia cewek Helmholtza do uzyskania pola magnetycznego o wartości 0-6 mT (0-5 kA/m) przy użyciu drutu miedzianego o przekroju 1,5 mm². Poruszono kwestie doboru grubości drutu, jego izolacji (drut emaliowany zapewnia izolację między zwojami), oraz trudności mechanicznych związanych z nawijaniem grubszego drutu. Przedstawiono wzór na indukcję magnetyczną w układzie cewek Helmholtza: B = (0,715 * μ₀ * n * I) / R, gdzie n to liczba zwojów, I prąd, R promień cewki, a μ₀ przenikalność magnetyczna próżni. Wskazano na błędy w rozróżnieniu jednostek indukcji magnetycznej (B w teslach) i natężenia pola magnetycznego (H w A/m). Obliczenia wykazały, że dla prądu 1 A potrzeba około 280 zwojów, co jest dużą wartością. Zasugerowano konieczność regulacji prądu zasilającego cewki (zasilacz 13,8 V, 1,5 A) za pomocą odpowiedniego układu sterującego. Podkreślono potrzebę dokładnego przeliczenia jednostek i parametrów cewek, aby osiągnąć wymagane pole magnetyczne przy dostępnych zasobach i ograniczeniach prądowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA