Witam, mam dokonać wywzorcowania miernika (który wykonałem) w ukladzie dwuch cewek Helmholtza,
Układ ma wygladać jak w załączniku.
Pole pomiędzy cewkami musze uzyskać od 0 (minimum) do 5kA/m (maksimum) (czyli 0-6mT).
Jest tylko mały problem.
Nigdy nie nawijałem jakiej kolwiek cewki i tu mam pare pytań,
-czy moge nawijać je drutem miedzianym 1,5mm^2 i czy nie jest on za gruby (mam dostęp do duzych ilosci dlatego moge go użyć,
-czy grubość drutu wpływa na jakąś zmienną w układzie?
-zwoje które nawijam obok siebie mają być od siebie izolowane czy drut na zwojach może się swobodnie stykać z sąsiednim?
-Układ powinien mieć gdzieś średnice równą R=4cm=0,04m, więc ile zwoji powinienem nawinąć by otrzymać wymaganą wartość?
-zasilacz który mam to 13,8V (1,5A) i nim moge zasilić cewki tylko musiał bym chyba dorobić jakiś układ do regulacji prądem i jak on powinien wyglądać?
Wzór na te cewki to jest B=(0,75*n*I)/R gdzie:
n-liczba zwoji na każdej cewce,
I - prąd płynący przez cewki,
R - średnica cewek i odległośći ich od siebie
R juz znamy (4cm) więc iloczyn n*I musi być równy około 27
No więć możemy dać np prąd 0,005A
(nie wiem czy nie za duzo - nie znam sie na tym)
i liczbe zwojów n= 54,
lub dać przez cewki 0,01A i 27zwojów (tak było by dobrze bo były by krutkie cewki)
No i jak z tego zasilacza 13,8V uzyskać 5mA lub 10mA lub tyle ile mi ktos podpowie i tak bym mógł ten amperaz zmieniać w celu zmiany pola magnetycznego.
Bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
Układ ma wygladać jak w załączniku.
Pole pomiędzy cewkami musze uzyskać od 0 (minimum) do 5kA/m (maksimum) (czyli 0-6mT).
Jest tylko mały problem.
Nigdy nie nawijałem jakiej kolwiek cewki i tu mam pare pytań,
-czy moge nawijać je drutem miedzianym 1,5mm^2 i czy nie jest on za gruby (mam dostęp do duzych ilosci dlatego moge go użyć,
-czy grubość drutu wpływa na jakąś zmienną w układzie?
-zwoje które nawijam obok siebie mają być od siebie izolowane czy drut na zwojach może się swobodnie stykać z sąsiednim?
-Układ powinien mieć gdzieś średnice równą R=4cm=0,04m, więc ile zwoji powinienem nawinąć by otrzymać wymaganą wartość?
-zasilacz który mam to 13,8V (1,5A) i nim moge zasilić cewki tylko musiał bym chyba dorobić jakiś układ do regulacji prądem i jak on powinien wyglądać?
Wzór na te cewki to jest B=(0,75*n*I)/R gdzie:
n-liczba zwoji na każdej cewce,
I - prąd płynący przez cewki,
R - średnica cewek i odległośći ich od siebie
R juz znamy (4cm) więc iloczyn n*I musi być równy około 27
No więć możemy dać np prąd 0,005A
(nie wiem czy nie za duzo - nie znam sie na tym)
i liczbe zwojów n= 54,
lub dać przez cewki 0,01A i 27zwojów (tak było by dobrze bo były by krutkie cewki)
No i jak z tego zasilacza 13,8V uzyskać 5mA lub 10mA lub tyle ile mi ktos podpowie i tak bym mógł ten amperaz zmieniać w celu zmiany pola magnetycznego.
Bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawiam.