logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać napięcie symetryczne +12V i -12V z transformatora 11,6VAC?

Tojtas 14 Lut 2008 17:18 1359 6
REKLAMA
  • #1 4804619
    Tojtas
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Witam

Mam transformator 120W - 11,6VAC

Chciałbym nim zasilić wzmacniacz ale wymaga on napięcia symetrycznego. Znalazłem schemat jak "zrobić" napięcie symetryczne ale tam potrzeba 2 połączonych z sobą transformatorów. Ja mam tylko jeden.

Czy da się jakoś zrobić żeby otrzymać napięcia +12V i -12V ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4804643
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 886
    Witam
    Raczej tylko za pomocą przetwornicy impulsowej. Powielacz napięcia na kondensatorach będzie miał za słabą moc.
  • REKLAMA
  • #3 4804668
    drooidex
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Albo przewinąć trafo.
  • REKLAMA
  • #4 4804680
    clauf
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Ogólnie trzebaby przewinąć cały transformator, a to jest zupełnie nieopłacalne i lepiej kupić nowy.

Teoretycznie gdybyś miał transformator 24V, to za pomocą dzielnika napięcia(rezystancyjny, pojemnościowy, albo rezystancyjno-pojemnościowy) możesz je podzielić na pół, jednak nie będzie to nadal zasilacz symetryczny, bo napięcie będzie symetryczne względem potencjału +12V.

No i jeszcze kwestia wyprostowania napięcia - po wyprostowaniu 12V AC otrzymasz prawie 17V DC, który można następnie przefiltrować kondensatorami i na przykład ustabilizować na 12V DC napięcia stabilizowanego (najlepiej układem scalonym).

Odsyłam do literatury. Na priv mogę podać link do odpowiedniej książki.
  • #5 4804687
    Tojtas
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Przewinięcie nie wchodzi w grę.

A jeśli miałbym 2 transformatory po 60W(11,6AC)?
    Czy dałoby radę jakoś tak je połączyć żeby zasilać nimi wzmacniacz który potrzebuje około +-40V/2.5A ? Oczywiście po przejściu przez powielacz.
  • REKLAMA
  • #6 4804748
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 886
    Napisałem już wcześniej że powielacz się nie nadaje ze względu na małą moc, praktycznie tylko do przedwzmacniaczy i innych zastosowań nisko prądowych.
  • #7 4804749
    clauf
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Niestety - nie ma szans... Na powielaczu w życiu tyle nie wyciągniesz. Do takiego wzmacniacza musisz kupić niestety trafo 2x28V na minimum 150W.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadając transformator 11,6VAC o mocy 120W, nie da się bezpośrednio uzyskać napięcia symetrycznego +12V i -12V bez użycia dwóch połączonych transformatorów lub specjalnego układu. Powielacz napięcia na kondensatorach jest niewystarczający ze względu na ograniczoną moc i nadaje się jedynie do niskoprądowych zastosowań, takich jak przedwzmacniacze. Przewijanie transformatora jest technicznie możliwe, ale nieopłacalne. Teoretycznie można zastosować dzielnik napięcia na transformatorze o wyższym napięciu (np. 24V), jednak nie uzyska się wtedy prawdziwego zasilacza symetrycznego, a jedynie napięcie symetryczne względem +12V. Po wyprostowaniu napięcia 12VAC otrzymuje się około 17V DC, które można ustabilizować układem scalonym. Do zasilania wzmacniacza wymagającego około ±40V/2,5A konieczne jest użycie transformatora o napięciu 2x28V i mocy minimum 150W. Powielacz napięcia nie jest w stanie dostarczyć takiego prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA