logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Philips SPA 2600 z kartą SBL 5.1 i sterownikami Kx driver?

trzyosiem 16 Lut 2008 10:44 1890 8
REKLAMA
  • #1 4810096
    trzyosiem
    Poziom 10  
    Witam
    Czy mogłby ktoś uprzejmy mi pomóc i powiedzieć jak mam zrobić ustawienia w sytemie głośników 5.1 ponieważ walcze z tym już jakiś czas i nie daje już rady:cry:
    Głośniki to Philips SPA 2600
    Karta muzyczna SBL 5.1
    a sterowniki od poczatku jakie używam to Kx driver
    Pozdrawiam
    P.S. jakby co to jest moje gg 277077
  • REKLAMA
  • #2 4810817
    Zielokop
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    hmm a masz kabelki dobrze podlaczone pod glosnikami?
  • #3 4811015
    trzyosiem
    Poziom 10  
    z kabelkami u mnie to jest tak,że kolorami wszystkie pasują ( a więc powinno być dobrze) choć probowałem już różne kombinacje i były tego różne efekty np gdy zamieniłem kabelki to center zaczął grać lecz dwa głośniczki w tym momencie przestały...(pisze tutaj o podłączeniu przy komputerze) a przy głośnikach to jest dobrze podłączone ponieważ mają opisane kabelki
  • REKLAMA
  • #4 4811068
    Leander
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    A zmieniłeś ustawienia głośników w panelu sterowania?:?:
  • #5 4811211
    gmf
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    A jaki to system operacyjny. U mnie na Viscie jest tak że jak słucham muzyki to nie gra centralny (pozostałe grają). Jak robie test to wszystkie głośniki sie odzywają. W grach które obsługują 5.1 centralny gra. Walczyłem z tym przez jakiś czas (nowe stery itd.) ale nic to nie dało. Wcześniej miałem Xp i wszystkie grały jak trzeba :D
  • REKLAMA
  • #6 4811493
    trzyosiem
    Poziom 10  
    Leander napisał:
    A zmieniłeś ustawienia głośników w panelu sterowania?:?:

Tak nawet jak zmieniam w samym Kx to momentalnie samo sie zmienia w panelu sterowania na 5.1

system operacyjny to Xp

A jak oglodam sobie filmy to dopiero ubaw jest poniewaz wszystkie dzwieki z filmu slychac po za lektorem :| dopiero po przelaczeniu na 2.1 moge ogladac
  • REKLAMA
  • #7 4823449
    trzyosiem
    Poziom 10  
    Nikt na prawdę nie miał takiego samego problemu jak Ja?
    Chyba nie uda mi się...
  • Pomocny post
    #8 4825111
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    W sterownikach KX masz tester, który pozwala na sprawdzenie poszczególnych kanałów.

Jeśli na Sound Blasterku nie odzywają ci się w grach tyły, bas, czy centralny, to musisz włączyć tzw. surround w sterowniku.
    Najlepiej będzie, gdy poprawność kanałów sprawdzisz na filmie, dowolnym z płyty DVD. Byle miał 5.1 (DTS czy inne ;) )

Doinstaluj AC3Filter i powinno być ok. ;)

Acha! I pobaw się opcją zamiany "tył=Przód" w KX`sie.

Choć to co dzieje się u Ciebie jest dziwne, bardzo. :(
  • #9 4826782
    trzyosiem
    Poziom 10  
    No tak to już rozwiązałem swój problem...ehh
    Okazuje się że mam sound blastera 4.1(prawie 5.1 tak mi ktoś powiedział) i rzeczywiscie na testach głośników mam 4 głośniki a więc dziwne stało się jasne no cóż mój bład ale dzięki za pomoc tak to dalej był bym nieświadomy tego że mam 4.1 karte dzwiękowa
    Pozdrowienia!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada zestaw głośników Philips SPA 2600 oraz kartę dźwiękową Sound Blaster 5.1 z zainstalowanymi sterownikami KX Driver i ma problem z poprawnym skonfigurowaniem systemu 5.1. Pomimo prawidłowego podłączenia kabli i ustawienia w panelu sterowania Windows XP, centralny głośnik oraz tyły nie działają poprawnie, a dźwięk z filmów jest słyszalny tylko na dwóch głośnikach. Wskazano, że w sterownikach KX dostępny jest tester kanałów oraz opcje surround i zamiany kanałów tylnych z przednimi, które mogą pomóc w diagnozie. Po dalszej analizie okazało się, że karta dźwiękowa faktycznie obsługuje tylko konfigurację 4.1, a nie pełne 5.1, co tłumaczy brak dźwięku na niektórych kanałach. Zalecane było także użycie filtra AC3Filter do poprawy odtwarzania dźwięku przestrzennego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA