logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uniwersalna ładowarka do ładowania bat w telefonie

anntek 18 Lut 2008 02:49 1965 1
  • #1 4817132
    anntek
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam. Chciałbym złożyć sobie ładowarkę do baterii od telefonów komórkowych. Szukałem na forum wpisując „uniwersalna ładowarka do baterii” i nic tam takiego nie ma. Chciałbym żeby ładowarka ładowała baterie do pełna i po naładowaniu przestała i ewentualnie podtrzymywała ten stan na baterii. Oraz miała opcje rozładowywania baterii. Chciałbym żeby też posiadała np. wskaźnik 3 diud LED (każda inny kolor) i każda pokazywała daną czynność np. jedna, że ładuje druga, że już naładował baterie a trzecia, że ją rozładowuje. Napięcie ładowania max 4,4V a gdy spadnie do 3,8V żeby ją zaczął powrotem ładować. Natomiast, jeśli chodzi o rozładowywanie to żeby max do 2,7V. Panowie czy ma może ktoś jakiś schemat lub pomysł na złożenie takiego układu??? Z góry dziękuje za pomoc.

Tak sobie myślałem w nocy i stwierdziłem że transformator zabiorę ze zwykłej ładowarki do telefonów i będę miał 4,8V 750mA a do rozładowania użyje zwykłej diody LED tylko brakuje mi układ od wyłączania rozładowania opcji jak spadnie do 2,7V i układ który będzie odpowiadał za ładowanie czyli nie więcej niż 4,4V i znów rozpoczynał ładowanie jak spadnie napięcie do 3,8V
  • #2 4824956
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    Zabezpieczenie do aku li-ion jest opisane w moim temacie 3 posty nizej:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic943551.html
    Najprostsza ladowarka do li-ion zbudowana jest na LM317 z ograniczeniami pradowym i napieciowym. O przeladowanie nie musisz sie martwic, poniewaz taka bateria sama 'ograniczy' koncowy prad ladowania do pojedynczych mA.
    Diode mozesz wpiac w obwod zabezpiecznia pradowego.
    Tu masz przyklad:
    http://shdesigns.org/lionchg.html
REKLAMA