Witam. Chciałbym złożyć sobie ładowarkę do baterii od telefonów komórkowych. Szukałem na forum wpisując „uniwersalna ładowarka do baterii” i nic tam takiego nie ma. Chciałbym żeby ładowarka ładowała baterie do pełna i po naładowaniu przestała i ewentualnie podtrzymywała ten stan na baterii. Oraz miała opcje rozładowywania baterii. Chciałbym żeby też posiadała np. wskaźnik 3 diud LED (każda inny kolor) i każda pokazywała daną czynność np. jedna, że ładuje druga, że już naładował baterie a trzecia, że ją rozładowuje. Napięcie ładowania max 4,4V a gdy spadnie do 3,8V żeby ją zaczął powrotem ładować. Natomiast, jeśli chodzi o rozładowywanie to żeby max do 2,7V. Panowie czy ma może ktoś jakiś schemat lub pomysł na złożenie takiego układu??? Z góry dziękuje za pomoc.
Tak sobie myślałem w nocy i stwierdziłem że transformator zabiorę ze zwykłej ładowarki do telefonów i będę miał 4,8V 750mA a do rozładowania użyje zwykłej diody LED tylko brakuje mi układ od wyłączania rozładowania opcji jak spadnie do 2,7V i układ który będzie odpowiadał za ładowanie czyli nie więcej niż 4,4V i znów rozpoczynał ładowanie jak spadnie napięcie do 3,8V
Tak sobie myślałem w nocy i stwierdziłem że transformator zabiorę ze zwykłej ładowarki do telefonów i będę miał 4,8V 750mA a do rozładowania użyje zwykłej diody LED tylko brakuje mi układ od wyłączania rozładowania opcji jak spadnie do 2,7V i układ który będzie odpowiadał za ładowanie czyli nie więcej niż 4,4V i znów rozpoczynał ładowanie jak spadnie napięcie do 3,8V