logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty program do tworzenia muzyki techno - alternatywa dla FL Studio 4?

Van_Gandalf 31 Gru 2003 19:33 2127 10
REKLAMA
  • #1 457380
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam wszystkich.

Prosiłbym kolegów o nazwe programu do robienia Techno
    polecili mi FL studio4 lecz naprawde jest ponad moje mozliwosci
    czy jest jakis prosty prog. lub bardziej przejrzysty niz fl?
    ?

• #2 457570
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    acid
  • REKLAMA
  • #3 457685
    esh0
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Moze jeszcze MagixMusicMaker - fakt tez kombajn niezly, szczegolnie te nowsze wrsje.

Jeszcze moze byc eJay - bardzo prosty :)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 457725
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Ableton Live v3.0 lub uproszczona wersja tego programu
    Steinberg Remix 1.0 (nieprodukowany)

Programy tworzą muzykę opartą na pętlach, różniące się od pozostałych (FL, ACID), że budujesz utwór w czasie rzeczywistym, mając pełną kontrolę nad poszczególnymi dodawanymi do utworu samplami (GAIN, PAN, FADER, COSSFADE A-B, EFFECT, itd) oraz pełną synchronizację dodawanego sampla do grającej już utworu (TEMPO, PITCH, itd).

W gatunku muzyki techno niema lepszego programu (czasu rzeczywistego) oprócz rozwiązań sprzętowych.

Program w "akcji" można zobaczyć/usłyszeć w teledysku Queen & Vanguard "Flash"

Program jest płatny ale możesz zobaczyć jak DEMO funkcjonuje:
    http://www.ableton.com/index.php?main=downloads
  • #5 458225
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Sonar 2.2 XL lub Sonar 3 w połączeniu z Reasonem 2.5 to potężna maszyna. CoolEdit Pro 2.1 współdziała z Sonarem 3. Jak nie wierzysz że to jest do techno to posłuchaj chociażby DJ-a KC. W tym można robić wszystko (Welder i DJ Brush to jak myślicie skąd mają muzykę?).
  • REKLAMA
  • #6 458313
    Talib
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    no tak programy programami...ale mam pytanie...macie jakies linki do stronek z samplami??? albo jakies ftp gdzie mozna sample znalezc? bo wiecie jak ciezko je znalezc??? masakra..jak są to tylko pare za darmo a za reszte trzeba płacic i to słono...np na stronce Acid'a
  • #7 458677
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Ojojoj nie bardzo. Ja tam biore od znajomego, który ma tego "w pysk". A on to kupuje lub piratuje... Szukaj przez google.pl to najlepsza wyszukiwarka warez.
  • #8 458706
    Talib
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    no tak łatwo powiedziec...stary myslisz ze ja jestem niedorozwinięty jakis??? mowie ci ze nie ma ...tz ze szukałem tez przez google i przez kilka innych dobrych wyszukiwarek...i lipa
  • #10 1568152
    slovik3
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    SONAR + REASON 3.0 - mając te programy zrobisz wszystko przykład DJ KC (ww.djkc.com.pl ) posłuchajcie przykładów to samo mówi za siebie

Dodano po 3 [minuty]:

Jescze jedno FL studio4 i MagixMusicMaker to zabawki dla dzieci
  • #11 1581780
    polbanda
    Poziom 12  
    dla dzieci to moze jedynie to drugie slovik3

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał prostego programu do tworzenia muzyki techno jako alternatywy dla FL Studio 4, który uznał za zbyt skomplikowany. W odpowiedziach zaproponowano kilka programów o różnym stopniu zaawansowania i funkcjonalności. Wymieniono m.in. Acid, Magix Music Maker (nowsze wersje), bardzo prosty eJay, Ableton Live v3.0 oraz uproszczoną wersję Steinberg Remix 1.0, które umożliwiają tworzenie muzyki opartej na pętlach z kontrolą parametrów takich jak gain, pan, fader, crossfade, efekty, tempo i pitch w czasie rzeczywistym. Ableton Live został wyróżniony jako najlepszy program czasu rzeczywistego do muzyki techno poza sprzętem. Ponadto polecono Sonar 2.2 XL i Sonar 3 w połączeniu z Reason 2.5 lub Reason 3.0, które tworzą potężne środowisko produkcyjne, wykorzystywane przez profesjonalnych DJ-ów. Dyskusja poruszyła także problem dostępności darmowych sampli, wskazując na trudności w ich znalezieniu oraz sugerując strony takie jak analoguesamples.com. FL Studio 4 i Magix Music Maker zostały określone jako programy bardziej dla początkujących lub „zabawki dla dzieci” w porównaniu do Sonara i Reasona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA