logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć klucz tranzystorowy do portu LPT? Schemat i liczba tranzystorów

Dante Navaro 18 Lut 2008 21:56 2067 6
REKLAMA
  • #1 4820260
    Dante Navaro
    Poziom 10  
    Witam szanownych panów. Cóż, pije dużo kawy, czytam dużo książek i wdycham metry sześcienne oparów kwasu, więc proszę się nie dziwić że po raz kolejny proszę was o pomoc ;) Tym razem chce podnieść poprzeczkę na zupełnie nowy dla mnie poziom, czyli w końcu połączyć oba zainteresowania, programowanie i elektronikę. Chcialbym zrobić coś takiego :

http://www.portalnaukowy.edu.pl/lpt_sterowanie.htm

Na tej stronie jest to dość dobrze toopisane, ale wciąż nie wiem, o jaki klucz tranzystorowy chodzi autorowi, ile ich musi być, i jak je podłączyć :( Pomożecie?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4820414
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Dante Navaro napisał:
    [ ... ] Chcialbym zrobić coś takiego :

http://www.portalnaukowy.edu.pl/lpt_sterowanie.htm

Na tej stronie jest to dość dobrze toopisane, ale wciąż nie wiem, o jaki klucz tranzystorowy chodzi autorowi, ile ich musi być, i jak je podłączyć :( Pomożecie?
    A tego schematu:

i tego:

to tam nie widać?
  • REKLAMA
  • #3 4820473
    Dante Navaro
    Poziom 10  
    No niby tak, ale to jeszcze nie mój poziom :D A da się to jeszcze bardziej streścić? Mi wystarczy sterowanie jednym urządzeniem.
  • REKLAMA
  • #4 5041612
    Trebuh
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Da się wystarczy dokładniej poczytać :).
    A dokładniej montujesz tylko układ według pierwszego schematu podanego przez mojego poprzednika. Każda linia portu odpowiada jednemu urządzeniu, jest ich 8 więc może sterować max 8-ma urządzeniami
    (montując tylko jedną, pierwszą sterujesz tylko jednym urządzeniem)
  • REKLAMA
  • #5 5041751
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

LED1 musisz włączyć odwrotnie (zamiana anoda - katoda) bo nigdy nie zaświeci.

Pzdr.
  • #6 5090599
    koncio
    Poziom 1  
    potrzebuje softu pod xp do obsługi stanu pinów, taki on/off bez czasów itp , wyjątkowo trudno jest coś takiego znaleść, prosze o pomoc
  • #7 5091170
    kekon
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Do obsługi portów I/O w Windows wymagane jest zainstalowanie sterownika WDM. Nie da się sterować portami z poziomu aplikacji bez sterownika. Było to możliwe jeszcze w Windows 98 poprzez użycie instrukcji asemblerowych procesora 386. W Win XP taka operacja zakończy się błędem o próbie wykonania zabronionej instrukcji. Co gorsza w kolejnych wersjach Windowsa ma być zastosowana blokada instalowania sterowników które nie są podpisane cyfrowo. Można to ominąć poprzez wyłączenie odpowiednich opcji podczas startu systemu ale mimo wszystko jest to niewygodne. Porty LPT i RS232 lada dzień znikną całkowicie z komputerów PC (w laptopach już to ma miejsce). To jest koszmarna sytuacja dla nas elektroników i niestety trzeba się przestawiać na USB.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia klucza tranzystorowego do portu LPT w celu sterowania urządzeniami elektronicznymi. Wskazano, że każda linia portu LPT może sterować jednym urządzeniem, a port posiada 8 linii, co pozwala na kontrolę maksymalnie 8 urządzeń. Schematy dostępne pod wskazanymi linkami pokazują układ klucza tranzystorowego, jednak autor potrzebował uproszczenia do sterowania jednym urządzeniem. Zwrócono uwagę na konieczność poprawnego podłączenia diody LED (zamiana anody z katodą) dla prawidłowego działania. Poruszono również kwestie programowe – do sterowania portem LPT w systemie Windows XP wymagany jest sterownik WDM, gdyż bez niego dostęp do portów I/O jest zablokowany. Wspomniano o ograniczeniach systemowych i nadchodzącym zaniku portów LPT i RS232 w komputerach PC, co wymusza migrację do interfejsu USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA