logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić taśmę w Nokia 6260? Problem z białym wyświetlaczem po otwarciu

sadysta17 20 Lut 2008 15:43 1857 11
REKLAMA
  • #1 4826503
    sadysta17
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Najlepiej zaczne od poczatku.... Telefon smigal jak oszalaly po zmianie softa pozniej jedna gdy otwieralem klapke wyswietlacz byl bialy a gdy przekrecilem byl sprawny lecz po tygodniu w kazdej pozycji klapki byl bialy wyswietlacz. Stwierdzilem ze to tasma i poszedlem do serwisu lecz powiedzieli mi ze 270zl a w serwisie nokii 150zl. Kupilem tasme z allegro bez obudowy lecz nie wiem jak wyciagnac stara tasma. Telefon mam caly rozebrany dokladnie nie wiem jak wyjac tasme z korpusu mianowicie jak go rozkrecic??

Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #2 4826684
    andrev800
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam ja kiedyś zmieniałem taką tamę i powiem szczerze że jest trudno. szczególnie jak masz nieoryginalna taśmę. A telefon i tak wrócił do mnie po paru miesiącach i za drugim razem kupiłem taśmę razem z zawiasem i nie miałem takiego problemu.

PS. jak chcesz to mam na sprzedaż oryginalną taśmę z obudową. porobię zdjęcia jeśli chcesz.
  • REKLAMA
  • #3 4826747
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    Zmienialem kiedys tasme i nie jest tak zle.

Usun zabezpieczenie zawsu (tego na przeciw aparatu - taka mala metalowa blaszka), wyjmij zabezpieczenie w postaci zaslepki na zawiasie (ten plastikowy koreczek) i zawias Ci wychodzi.

Powodzenia.
  • #4 4826884
    sadysta17
    Poziom 10  
    te koreczki wyjalek ale nie chce wyjsc za cholere te metalowe w korpusie
  • #5 4827254
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Nie bądź taki sadystyczny wszytko spokojnie. Napisz dokładnie co te jest dla Ciebie te matalowe w tym korpusie to pomoge bo robiłem to tydzień temu.
  • #6 4827348
    sadysta17
    Poziom 10  
    rozkrecilem cala nokie wyjalej wyswietlacz, odlaczylem plytke glowna zdjalem klapke i zostal problej wyciagniecia tasmy przez korpus. Wyjalem ta blaszke i te 2 koreczki przy korpusie. Wewnatrz korpusu jest metalowy trzon trzymajacy caly korpus. Chodzi mi o to jak ten trzon wyjac zeby rozebrac korpus bo musze wyjac stara tasme i zalozyc nowa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4827395
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Wiec po to koreczki wyjales zeby Ci trzon wyszedl, on jest z jednej strony na zatrzasku a od tej z zabezpieczeniem nasz wolne pole do popisu. Wyciag go wlasnie w wolna strone i pod katem Ci wyjdzie. Zwroc uwage na ta strone z zatrzaskiem bo on moze wylazic z trzonem (wlasciwie oska :)) wtedy rozczep te elementy.

Zawiele tu nie ma ale moze sie przydac http://uk.youtube.com/watch?v=KNgRymkwkzw
  • #8 4827880
    sadysta17
    Poziom 10  
    Bo z tej strony co tasma wystaje to ta oska jest szersza niz z drugiej strony i jest zakonczona malym wglebieniem po srodku ale bardzo plytkim wiec srubokretem nie idzie. Zas z drugiej strony oska jest waziutka.

I pytanie z ktorej strony mam zaczac ???

zaraz fotki wstawie ;]

Dodano po 2 [godziny] 19 [minuty]:

juz zobilem ;d dziex
  • #9 5072467
    Zuku16
    Poziom 2  
    Zaczne od tego ze jestem kompletnie zielony w tym temacie. Proboje sam wymienic obudowe w tym telefonie. Rozkrecilem w wszystko i zatrzymalem sie na zawiasie nie mam pojecia jak go rozczepic zeby wyjac. Jak mozecie wspomozcie.
  • #10 5072493
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Jak masz nieorginalna obudowe to skrec jak bylo i zostaw.
  • REKLAMA
  • #11 5072535
    Zuku16
    Poziom 2  
    Tylko stara obudowa jest cala polamana, peknieta szybka, wymiana jest konieczna.
  • #12 5072585
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    To kup orginalna.
    Dobrze Ci radze.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wymiany taśmy w telefonie Nokia 6260, gdzie po otwarciu klapki wyświetlacz staje się biały. Po rozebraniu telefonu i zakupie nowej taśmy bez obudowy pojawiły się trudności z wyjęciem starej taśmy z korpusu. Kluczowym elementem jest metalowy trzon wewnątrz korpusu, który jest zatrzaskowy i wymaga wyjęcia w odpowiednim kierunku pod kątem, po uprzednim usunięciu plastikowych koreczków i metalowej blaszki zabezpieczającej zawias. Wskazano, że oryginalna taśma z obudową ułatwia wymianę, a nieoryginalne części mogą powodować problemy. Wymiana wymaga precyzyjnego rozkręcenia i rozłączenia zawiasu, a pomocne mogą być instrukcje wideo. Zaleca się stosowanie oryginalnych części, zwłaszcza przy wymianie obudowy, aby uniknąć problemów z montażem i trwałością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA