logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stara antena Philips – czy nadaje się do odbioru DVB-T lub radia, możliwości użycia

jacek20084 20 Lut 2008 17:45 2289 12
REKLAMA
  • #1 4826941
    jacek20084
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Witam. Mam Stara antena philips i nie wiem czy ona sie do czegos nadaje czy moze byc jeszcze uzyteczna prosze o pomoc.
    Stara antena Philips – czy nadaje się do odbioru DVB-T lub radia, możliwości użycia
  • REKLAMA
  • #2 4827325
    vigo
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Jeśli konwerter jest sprawny, to nadaje się do wszystkiego !
  • #3 4827403
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Tak, założysz na niej Cyfrę, Polsat, n, kanały niekodowane, co tylko chcesz.
  • #4 4827543
    Leszekdr
    Poziom 11  
    Trochę mała jak na nasze warunki odbioru. Instalowałem taką antenę pod "n" z ciekawości - leżała kilka lat na strychu. W większości przypadków działała poprawnie. Zdarzały się zaniki sygnału. Był problem z odbiorem TVN HD. Po zamianie na "80" TRIAX mam nieporównywalnie większe poziomy sygnału. Odbiór jest poprawny praktycznie w każdych warunkach pogodowych.
  • REKLAMA
  • #5 4827581
    maciejowski
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Pogra Ci na tym co chcesz. Z tego co widze to konwerter już "nowszej generacji" Philipsa.Miska jest belgijska(lub czeska ),dobre tłoczenie,znam bo wieszalem ,niema problemu
  • REKLAMA
  • #6 4828004
    jacek20084
    Poziom 24  
    no ale jak to trzeba mniej jakis dekoder czy cos jak to trzeba podłaczyc zeby działalo prosze nich mi ktos wytłumaczy wszystko od poczatku bo ja nie za bardzo rozumiem.pozdr.
  • #7 4828242
    szycha
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Jak zamontujesz zeza, też będzie śmigać

• #8 4829218
    jacek20084
    Poziom 24  
    Jakiego zeza? co to jest?

Dodano po 2 [minuty]:

No to zeby ona grała to trzeba miec dekoder cyfry, polsatu lub n i bedzie wszystko grac?
  • Pomocny post
    #9 4829309
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 389
    Dekoder jakikolwiek cyfrowy jeśli chcesz ogladać darmowe kanały .
    Jeżeli interesuje cię abonament to chyba tylko przy C+ możesz mieć większy wybór w dekoderach (przy polsacie dekoder jest sparowany z kartą , więc dostajesz co firma dała ; nie zawsze dobrej jakości)

Koledzy na pewno doradzą któregoś z fergusonów.

Co do zeza to nie wiem czy antenka nie okaże się za mała . Zez to drugi konwerter podpięty do anteny ustawiony na innego satelitę (u nas astra) niż pierwszy .
  • #10 4830633
    Leszekdr
    Poziom 11  
    W Londynie z "zezem" na pewno będzie działać. W Polsce nie koniecznie
  • #11 4830646
    jacek20084
    Poziom 24  
    ja nie jestem w londynie tylko w polsce!
  • #12 4830659
    Leszekdr
    Poziom 11  
    Szycha jest chyba z Londynu. Znajdź w sieci charakterystyki promieniowania anten satelity.
  • REKLAMA
  • #13 4832222
    szycha
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Tak, to prawda obecnie mieszkam w Londynie, ale antenka zamontowana jest w woj. Kuj.-pom.

Ustawione analogiem HB 94%, Astra 75%

Podsumowanie tematu

✨ Stara antena Philips, jeśli posiada sprawny konwerter, nadaje się do odbioru sygnału DVB-T oraz radia, a także do odbioru platform cyfrowych takich jak Cyfra, Polsat czy n, w tym kanałów niekodowanych. Antena jest jednak stosunkowo mała, co może powodować problemy z odbiorem, zwłaszcza w trudniejszych warunkach lub przy kanałach HD, np. TVN HD. W porównaniu do większych modeli, takich jak TRIAX 80, poziomy sygnału są niższe, co wpływa na stabilność odbioru. Do odbioru cyfrowego konieczne jest podłączenie dekodera DVB-T lub dekodera platform cyfrowych; przy Polsacie dekoder jest zazwyczaj sparowany z kartą, co ogranicza wybór. W dyskusji pojawił się także termin "zez" – oznaczający drugi konwerter satelitarny ustawiony na innego satelitę (np. Astra), co może być stosowane w specyficznych warunkach odbioru, jednak antena Philips może być za mała do efektywnego wykorzystania tej metody w Polsce. Antena ma belgijską lub czeską miskę, jest dobrze wykonana i może działać poprawnie w różnych warunkach, choć lepsze efekty daje większa antena.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA