logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować wzmacniacz na uA 741 z ku=200 V/V i C<1uF?

laksz85 21 Lut 2008 15:38 6567 22
REKLAMA
  • #1 4830119
    laksz85
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam jestem praktycznie zielony z projektowania wzmacniaczy i otrzymałem zadanie w szkole zaprojektowania wzmacniacza napięciowego w oparciu o wzmacniacz operacyjny uA 741
    mam z góry narzuconych kilka parametrów które musze spełnić.
    Czy miałby ktoś może jakieś rady przy projektowaniu i dobieraniu parametrów by osiągnąć np ku - 200 V/V nie przekraczając pojemności 1uF przy odwróconej fazie, z rezystorami w zakresie od 100 Ω - 2,2MΩ.

Byłbym bardzo wdzięczny za każde rady dotyczące tego projektowania.

[Tytuł zmieniłem, Regulamin, punkt 11.1. Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #2 4830280
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3844
    Oczywiście że pomogę...
    Google wzmacniacz operacyjny, wzmacniacz napięciowy, wzmacniacz operacyjny napięciowy, 741
  • #3 4830408
    laksz85
    Poziom 11  
    Jakby było to takie proste dla mnie to pewnie bym nie prosił o pomódż ludzi którzy się na tym znają.
    Sugerowanie się ciągłe obliczeniami jakie są zawarte w książkach doprowadziło do tego iż przekonałem się na własnej skórze iż nie zawszę to co podaje książka odzwierciedla to co jest naprawdę. Ostatnio miałem skonstruować układ wzmacniacza na tranzystorze. Pomimo jakby mogło się wydawać w teorii obliczenia z założeniami jakie zostały pobrane z konkretnej książki okazały się mało przydatne gdyż układ nie zachowywał się tak jak miało by to wskazywać. Pomimo z symulowania tego układu w programie który również wskazywał iż dane obliczone są tym czego szukał okazało się w ogóle nie przydatne. Straciłem kupę czasu na szukanie danych, czytanie książek i nie wyszło wiec chciałem poradzić się lepszych znających się na tym.
    Wole by ktoś mi dał jakieś wskazówki niż miałby sam zrobić gotową robotę bym i ja coś się z tego nauczyła jako początkujący elektronik
  • #4 4832546
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3844
    Jakiekolwiek symulowanie na komputerze układów analogowych to jedzenie zupy widelcem....Zbyt wielu czynników program nie uwzględnia.
    Jeśli chcesz rzetelnych informacji o wzmacniaczach operacyjnych, i to informacji praktycznych-polecam Archiwalia EdW, na początku był cykl artykułów o opampach
  • REKLAMA
  • #5 4833461
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Coś mi się nie chce wierzyć w aż taką niezgodność teorii z praktyką.
    Może kolega pokaże schemat tego wzmacniacza tranzystorowego, albo tytuł książki za pomocą której projektował kolega ten wzmacniacz.
    A wracając do wzmacniacza na WO to niech kolega poda wszystkie założenia projektowe.
    No i dla u741 rezystory w torze sprzężenia zwrotnego nie powinny być większe od 500K.
    A poza tym wszystkie wzoru książkowe są jak najbardziej zgodne z praktyką.
  • REKLAMA
  • #6 4835318
    laksz85
    Poziom 11  
    Znaczy się miałem zaprojektować wzmacniacz WE o podanym wzmocnieniu ku oczywiście przeczytałem szereg artykułów które w sumie mało mi pomogły w dojściu jak mam co powyliczać. Następnie w moje ręce dostała się książka "układy elektroniczne" cz. 2 no i było podane jak wylicza się każdy z kolei parametr wiec założyłem sobie według danej książki prócz wzmocnienia jakie miałem Rwe = 2 KOhm, współczynnik beta 180 dla BC108Am, Robc = 100kOhm, Fd = 100Hz, Cte = 9pF, Ucc = 15V, no i dane katalogowe Ic = 2mA, Uce = 5V oraz Ubep = 0.62V.
    Po wyliczeniach okazało się iż dane wyliczone nijak się mają do parametrów podanych w artykułach wiec dużo nie myśląc - " książka nie powinna kłamać " wyszły bardzo duże rozbieżności pomiędzy tym co jest w książce a tym co jest w praktyce i praktycznie nie udało mi się podczas zajęć dojść by na oscyloskopie zobaczyć przebieg wzmacniania układu, jedynie stan gdy się nasyca lub gdy wchodzi w zatkanie.

[url=https://obrazki.elektroda.pl/63_1203714023.jpg][img]https://obrazki.elektroda.pl/

Wiec jak widać żaden ze mnie elektronik tylko laik który stara się w jakiś sposób dowiedzieć czegoś więcej.

Teraz postarałem się zaprojektować jeszcze raz bazując na elektronice dla wszystkich
    I wyszedł mi następujący układ
    Założenia:
    ku = -3 V/V, beta = 180, Uce = 5V, Ic = 2mA

Z obliczeń
    Re = 1kOhm, Rc = 3kOhm, Ucc = 12,44V, R1 = 91kOhm, R2 = 22kOhm
    Czy przytyci parametrach jest możliwe osiągnąć założony cel ???

[Proszę powrócić do tematu wzmacniacza na 741, przedstawić schemat i podać wszystkie założenia projektowe. Mariusz Ch.]
  • #7 4835905
    bogunio
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    laksz85 napisał:
    Witam jestem praktycznie zielony z projektowania wzmacniaczy i otrzymałem zadanie w szkole zaprojektowania wzmacniacza napięciowego w oparciu o wzmacniacz operacyjny uA 741

Wymagają od Ciebie tego, czego Cię nie nauczyli?! Coś mi się nie chce wierzyć...
  • REKLAMA
  • #8 4836352
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Temat przenoszę z "Układy elektroniczne DIY,...."
  • #9 4836388
    jony
    Specjalista elektronik
    laksz85 napisał:

Teraz postarałem się zaprojektować jeszcze raz bazując na elektronice dla wszystkich
    I wyszedł mi następujący układ
    Założenia:
    ku = -3 V/V, beta = 180, Uce = 5V, Ic = 2mA

Z obliczeń
    Re = 1kOhm, Rc = 3kOhm, Ucc = 12,44V, R1 = 91kOhm, R2 = 22kOhm
    Czy przytyci parametrach jest możliwe osiągnąć założony cel ???

No już trochę lepiej, ale dzielnik napięć źle obliczyłeś tak samo Ucc.
    A co do obliczeń z książki "Układy elektroniczne" to wzory są dobre, tylko one dotyczą wzmacniacza o wzmocnieniu większym niż 100. Bo przy tak małych wzmocnieniach jak twoje, trochę inaczej będzie wyglądał schemat i dlatego obliczenia są trochę inne.
  • #10 4838928
    laksz85
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi oto co wymagają a nie nauczyli....

No niestety tak jest i nic na to nie da się poradzić. Parametry wzmacniacza jakie mam mieć podałem na wstępie jak dotychczas jeszcze nie wiem jak mam się do tego zabrać niby wiem o stosunku R1/R2 bądź na odwrót ale w ogóle nie wiem jak mam to powyliczać jak dotychczas nigdzie tego nie znalazłem :( wiec mimo woli nie mogę pokazać schematu.
  • #12 4842571
    laksz85
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za te linki.
    Teraz mam takie małe pytanko:
    Czy obliczenia jakie były wyykonywane do wyznaczania bo wywnioskowałem ze to na TL082 jest robione czy to się ma taksamo do WO µA741??

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Witam mam tutaj taki mały układzik i małe pytanie czy przy zastosowaniu tego typu układu czy on zacznie mi wzmacniać -200 V/V ??

Dodano po 4 [minuty]:

znaczy się ku = 200
  • #13 4845161
    jony
    Specjalista elektronik
    Ten układ będzie miał teoretycznie wzmocnienie równe:
    Ku=-(1M/5.1K)=-196[V/V]
  • #14 4845402
    Paweł Es.
    Ocena: 692
    Stosując 741, ze względu na spore prądy polaryzujące lepiej jest zastosować układ potencjometryczny w sprzężeniu zwrotnym.

Dzięki temu mozna zastosować rezystory o duzo mniejszych wartościach i mamy mniejsze napięcie niezrównoważenia na wyjściu pochodzące od prądów polaryzujących wejście wzmacniacza.

Wzmocnienie dane jest wzorem:

$$Auf=-\frac{R2}{R1}(1+\frac{R4}{R2}+\frac{R4}{R3})$$

dla podanego układu teoretyczne wzmocnienie wynosi: 201

rezystor przy wejściu odwracającym powinien wynosić

R1||(R2+R3||R4)

|| oznacza równoległe połączenie

ponieważ R+=5050 Ω to użyte są 2 rezystory 10.1k (1%)
  • #15 4845957
    laksz85
    Poziom 11  
    A czy ten wpływ prądów polaryzujących jest większy przy dużych wzmocnieniach ???
    Bo szukałem w datasheet tego wzmacniacza i nie moge dojśc który to parametr o tym świadczy. Czy przypatkiem ten WO jest wstanie dużo więcej wzmacniać??
  • #16 4846274
    jony
    Specjalista elektronik
    Prąd ten nie ma wpływa na wzmocnienie ale ma wpływ na DC-offset. I tak prąd ten może być równy Ibmax=500nA co spowoduje spadek napięcie równy 0.5V na R2.
    A jeśli chodzi o wzmocnienie to dożo więcej sam jeden nie da rady, szczególnie ze górne pasmo będzie ograniczone do 5KHz. Więc zależy do czego chcesz użyć tego wzmacniacza.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic463262.html#2364867
  • #17 4846464
    laksz85
    Poziom 11  
    Takie małe pytanko czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć z jakich innych wzorów kożystałes przy doborze tych konkretnych rezystancji??
    co zostały zawarte na schemacie, bo siędzę i staram się to rozgryść przed zajęciami z projektowania układów. Widzę że podany jest wzur na obliczenie wzmocnienia.

Takie małe pytanie jaką rolę odgrywa rezystor R3 w sprzężeniu zwrotnym jeśli on jest uziemiony??
    Ogólnie na schematach jest narysowane iż sprzężenie zwrotne wchodzi w dalszą cześć jeszcze wyprowadzenia końcówki by mierzyć napięcie u0 czy wartość -4,008V oznacza iż taką powinienem otrzymać???
  • #18 4846566
    klimasso
    Poziom 10  
    jestem początkującym elektronikiem mozna raczej nawet powiedzieć że nawet raczkującym.. mam takie pytanie co do schematu podanego przez użytkownika Pawła Es. skąd sie biorą takie wartości rezystancji??? z jakich wzorów i zależności trzeba skorzystać aby to doprowadzić do takiej postaci??
  • #19 4848676
    jony
    Specjalista elektronik
    Zazwyczaj układ ten stosuje sie dla uzyskania dużego wzmocnienia. I zaniedbuje sie drobny błąd i przyjmujmy ze Ku=R4/R3 przy R1=R2=R4.
    Przy innych wartościach nie ma prostej recepty.
    A na układ można patrzyć jako na wzmacniacz o wzmocnieniu Ku=-(R2/R1) i dzielnik napięć na rezystorach R4 i R3.
  • #20 4848810
    Paweł Es.
    Działanie układu (schemat w we wcześniejszym wpisie) jest podobne do standardowego układu odwracającego gdy R2 jest podłączone bezpośrednio do wyjścia wzmacniacza.

Wwe wzmacniaczu bez rezystorów R3 i R4, na wejście odwracające wzmacniacza podawana jest suma ważona napięcia wejściowego i wyjściowego. Sprzężenie działa tak by utrzymywać pomiędzy wejściami wzmacniacza napięcie różnicowe

$$Ur=\frac{Uwy}{Ao}$$

gdzie

Ao - wzmocnienie wzmacniacza z otwartą pętlą (dla 741 zależnie od wersji wzmocnienie może wynosić od 20000 do 200000 V/V
    lub od 20 do 200 V/mV w zapisie z karty katalogowej)

Zakładając "umasienie" wejścia (+), na wejściu (-) w standardowym układzie odwracającym (z dwoma rezystorami) mamy:

$$Um=Uwe\cdot\frac{R2}{R1+R2}+Uwy\cdot\frac{R1}{R1+R2}$$

Um - napięcie na wejściu odwracającym (-)

Ponieważ wejście U+ jest "umasione" to

Um=Ur i Uwy=-Ao*Um

$$Uwy=-Ao\cdot Uwe\cdot\frac{R2}{R1+R2}-Ao\cdot Uwy\cdot\frac{R1}{R1+R2}$$

Grupując napięcia po odpowiednich stronach znaku = otrzymujemy:

$$Uwy+Ao\cdot Uwy\cdot \frac{R1}{R1+R2}=-Ao\cdot Uwe\cdot\frac{R2}{R1+R2}$$

$$Uwy(1+Ao\cdot \frac{R1}{R1+R2})=-Ao\cdot Uwe\cdot\frac{R2}{R1+R2}$$

Po przekształceniach otrzymujemy pełny wzór na wzmocnienie układu ze sprzężeniem uwzględniający skończone wzmocnienie układu wzmacniacza operacyjnego:

$$Uwy=-Uwe\cdot\frac{R2}{\frac{R1+R2}{Ao}+R1}$$

Jeżeli Ao będzie dążyło do +∞ to wzór będzie dążył do ogólnie znanego wzoru na wzmocnienie wzmacniacza odwracającego:

$$lim_{Ao->\infty}(-Uwe\cdot\frac{R2}{\frac{R1+R2}{Ao}+R1})=-Uwe\cdot\frac{R2}{R1}$$

Z powyższego dokładnego wzoru widać też, że wzór przybliżony tym lepiej oddaje rzeczywistość im suma R1+R2 jest mniejsza od Ao, bo wtedy lewy ułamek w mianowniku jest mniejszy.

Tu powstaje też sprzeczność z wymaganiami na wzmocnienie układu i rezystancję wejściową:

Rwe=R1 (wynika to z tego, że od strony wzmacniacza końcówka rezystora, dzięki działaniu sprzężenia jest utrzymywana praktycznie na poziomie masy (z przesunięciem Uwy/Ao).

R2=R1*|Auf|

Auf - wymagane wzmocnienie ze sprzężeniem zwrotnym

widać tu, że dla dużych wzmocnień i dużych rezystancji wejściowych R2 jest baaaardzo duże.

Duża wartość R2 w porównaniu do Ao wynoszącego nawet 200000 już zaczyna modyfikować wzór na wzmocnienie (patrz część wzoru z Ao w mianowniku). Dodatkowo w przypadku wzmacniaczy z tranzystorami bipolarnymi w stopniu wejściowym płyną jeszcze ich prądy baz, które odkładają spadek napięcia na rezystorach sprzężenia powodując przesunięcie napięcia wyjściowego o w przybliżeniu stałą wartość dodającą się do napięć użytecznych.
    Jest to zjawisko bardzo niekorzystne w układach wielostopniowych, bo następny wzmacniacz w linii, wzmacnia nie tylko napięcie użyteczne ale i ten ofset od prądów polaryzujących (oraz samo napięcie niezrównoważenia wzmacniacza. Te, np. 0.008V przesunięcia, po np. wzmocnieniu 100 razy w następnym stopniu daje już przesunięcie 0.8V.

Przykładowo w układach akustycznych takie stałe napięcie na wyjściu wzmacniacza może powodować głośnie trzaski przy przełączaniu torów np. w konsolecie mikserskiej. Dla zapobieżenia temu zjawisku rozdziela się kolejne stopnie wzmacniaczy kondensatorami elektrolitycznymi o dużej pojemności.

Jak zapobiec stosowaniu dużych wartości: ano jak patrzymy na układ to widzimy, że istota działania sprzężenia polega na dostarczeniu ułamka napięcia wyjściowego na wejście. W układzie standardowym ten ułamek jest wyznaczany przez dzielnik R2 i R1. Jak już napisałem duże wzmocnienia wymagają dużego stosunku R2 do R1 (wzmocnienie jest tym większe im MNIEJ napięcia wyjściowego podajemy na wejście).

Obejść ten problem można dodając dodatkowy dzielnik napięcia wyjściowego przed dzielnikiem R1 i R2. Dzielnikiem tym w układzie jest dzielnik R3 i R4. Dzięki nie mu rezystor R2 nie dostaje całego napięcia Uwy na swoją końcówkę a tylko jego część:

$$Uwy1=Uwy\cdot\frac{R3}{R3+R4}$$

Układ zastępczy obwodu sprzężenia wygląda tak:

Dodatkowo widać, że do R2 trzeba dodać rezystancję wewnętrzną dzielnika równą R3||R4

Tak więc, nasz wzór wyjściowy do przekształceń przyjmuje postać:

$$Uwy=-Ao\cdot Uwe\cdot\frac{R2+R3||R4}{R1+R2+R3||R4}-Ao\cdot Uwy\cdot\frac{R1}{R1+R2+R3||R4}\cdot\frac{R3}{R3+R4}$$

I znów robimy grupowanie:

$$Uwy+Ao\cdot Uwy\cdot\frac{R1}{R1+R2+R3||R4}\cdot\frac{R3}{R3+R4}=-Ao\cdot Uwe\cdot\frac{R2+R3||R4}{R1+R2+R3||R4} $$

Po uporządkowaniu otrzymujemy zmodyfikowany wzór na wzmocnienie układu:

$$Uwy=-Uwe\cdot\frac{R2+R3||R4}{\frac{R1+R2+R3||R4}{Ao}+R1\cdot\frac{R3}{R3+R4}}$$ { ***** }

Przeprowadzając operację graniczną dla Ao dążącego do nieskończoności:

otrzymujemy wzór:

$$Uwy=-Uwe\cdot\frac{R2+R3||R4}{R1}\cdot\frac{R3+R4}{R3}$$

Z powyższej postaci wzoru widać, że dostaliśmy dodatkowy "element" regulacyjny wzmocnienia w postaci dzielnika R3 i R4. Dodatkowo elementy R3 i R4 mało wpływają na rezystancję całkowitą w obwodzie sprzężenia, bo R4>>R3 a przy równoległym połączeniu rezystancja wtrącona jest mniejsza od R3.

Przyjmując małe wartości R1 i R2 oraz R1=R2+R3||R4 możemy uzyskać zależność wzmocnienia tylko od R3 i R3 (oczywiście w rzeczywistości będą różnice, bo Ao nie jest nieskończone).

Przekształcając wzór dalej ...

$$Uwy=-Uwe\cdot\frac{R2+\frac{R3\cdot R4}{R3+R4}}{R1}\cdot\frac{R3+R4}{R3}=-Uwe\cdot\frac{R2\cdot R3+R2\cdot R4+R3\cdot R4}{R1\cdot R3}=-Uwe\cdot (\frac{R2}{R1}+\frac{R2}{R1}\cdot\frac{R4}{R3}+\frac{R4}{R1})$$

Jak się wyciągnie R2/R1 przed nawias to otrzymujemy (ostatni czynnik mnożymy przez R1/R2)

$$Uwy=-Uwe\cdot \frac{R2}{R1}(1+\frac{R4}{R3}+\frac{R4}{R2})$$

Układ jest jednak bardziej wrażliwy na zmiany wzmocnienia wzmacniacza operacyjnego ze względu na obecność czynnika (R3/(R3+R4)) jako mnożnika R1 co powoduje zwiększenie wpływu czynnika (R1+R2+R3||R4)/Ao (wzór {*****})

Dla Ao=200000 wzmacniacz standardowy ma wzmocnienie

R1=10k
    R2=2MΩ
    Auf=199.8 V/V

wzmacniacz ze sprzężeniem dzielnikowym:

R1=10.1k
    R2=10k
    R3=100
    R4=20k

Auf=200,59 V/V

ale już dla Ao=20000

układ standardowy

Auf=198 V/V

układ dzielnikowy

Auf=197.03 V/V
  • #21 4849576
    laksz85
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za tak treściwe wytłjumaczenie tematu z góry bardzo dziękuje.
    Pozdrawiam
  • #22 4850952
    Paweł Es.
    jony napisał:
    Zazwyczaj układ ten stosuje sie dla uzyskania dużego wzmocnienia. I zaniedbuje sie drobny błąd i przyjmujmy ze Ku=R4/R3 przy R1=R2=R4. Przy innych wartościach nie ma prostej recepty.
    A na układ można patrzyć jako na wzmacniacz o wzmocnieniu Ku=-(R2/R1) i dzielnik napięć na rezystorach R4 i R3.

Przy R1=R2=R4 to wzór się upraszacza do postaci:

$$Auf=-(2+\frac{R4}{R3})$$

Jednak bym nie pomijał tej dwójki :)
  • #23 4853719
    klimasso
    Poziom 10  
    bardzo dziękuje za tak dokładne ukazanie mi sposobu obliczania tych wszystkich wartości..
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania wzmacniacza napięciowego o wzmocnieniu ku=200 V/V z wykorzystaniem wzmacniacza operacyjnego uA741, przy ograniczeniu pojemności do poniżej 1 µF oraz rezystorach w zakresie 100 Ω – 2,2 MΩ. Poruszono kwestie praktycznych trudności w realizacji projektu, zwłaszcza rozbieżności między teorią a rzeczywistym działaniem układów analogowych, co wynika m.in. z niedoskonałości symulacji komputerowych i wpływu prądów polaryzujących na offset napięcia. Wskazano, że rezystory w torze sprzężenia zwrotnego dla uA741 nie powinny przekraczać 500 kΩ, aby ograniczyć wpływ prądów polaryzujących. Zaproponowano zastosowanie układu potencjometrycznego w sprzężeniu zwrotnym, co pozwala na użycie mniejszych wartości rezystorów i zmniejszenie napięcia offsetu. Omówiono wzory na wzmocnienie układu odwracającego, w tym klasyczne Ku = -R2/R1 oraz bardziej złożone konfiguracje z dzielnikiem napięć w sprzężeniu zwrotnym. Podkreślono, że dla uA741 wzmocnienie z otwartą pętlą wynosi od 20 000 do 200 000 V/V, ale pasmo przenoszenia jest ograniczone do około 5 kHz przy dużych wzmocnieniach. Prąd polaryzujący wejścia (Ibmax ≈ 500 nA) wpływa na offset DC, co należy uwzględnić przy doborze rezystorów. Podano linki do materiałów edukacyjnych oraz schematy ilustrujące omawiane rozwiązania. Autorzy dyskusji zachęcają do nauki poprzez praktyczne obliczenia i eksperymenty, a nie tylko ślepe stosowanie wzorów z książek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA