logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Curtis 2801 VT - brak reakcji po wymianie elektrolitów, świeci czerwona dioda

Tomekwojciechowski 22 Lut 2008 09:46 2045 6
REKLAMA
  • #1 4832754
    Tomekwojciechowski
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam problem po wymianie wszystkich elektrolitów w przetwornicy telewizor nadal nie odpala. Tranzystory sprawdzone i ok. Świeci jedynie czerwona dioda i nic pozatym . Po przycisknieciu na power nie reaguje.
    prosze o porade

Moderowany przez Mirek Z.:

Kolejny założony temat - po https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic948070.html naruszający p.11 i p.14 regulaminu.
    Ostrzeżenie. Tytuł poprawiłem.

• REKLAMA
  • #2 4832772
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2947
    Napięcia na wyjściu przetwornicy są prawidłowe?
    Funkcja ON/OFF jest realizowana z procesora na IC 681 i na nim powinno pokazać się na wyjściu napięcie ok. 12V
  • REKLAMA
  • #3 4832783
    Tomekwojciechowski
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Napięcia są jak najbardziej ok przynajmniej mi sie tak wydaje. Problem polegał na tym ze w ostatnim czasie telewizor potrafił odpalic dopiero po 2 godzinach czuwania teraz juz wcale.

Przeniosłem z TV. [Mirek Z.]
  • #4 4832815
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2947
    Tu masz schemat i będziesz wiedział jakie powinny być napięcia , gdzie dochodzić i sprawdź drogę ON/OFF jak pisałem wyżej. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic16608.html#682253
    Masz jeszcze punkty.
    Napięcia nie mogą ci się zdawać.
    One mają być jak na schemacie.
    Sprawdź czy na n. 41 procesora zmienia się napięcie jak włączasz lub wyłączasz pilotem TV i potem przez T 902 to napięcie idzie na IC 681.
  • REKLAMA
  • #5 4832882
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Napisz numery elektrolitów które wymieniłeś , może któryś pominąłeś .
    Napisz jakie wartości napięć wychodzą z przetwornicy .
  • REKLAMA
  • #6 4832963
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Na forum był przerabiany temat tego TV . Bardzo ważne jest napięcie B+.Jeśli jest za niskie ,dioda led tylko na chwilę przygaśnie i tv nie odpali.Osobiście wczoraj miałem podobny problem gdy po wymianie elektrolitów w przetwornicy tv raz włączał się innym razem nie . Na czuwaniu napięcie było 141V . Po podniesieniu do 145V TV odpala .Może to jest właściwy trop.
  • #7 4918258
    Juvek86
    Poziom 10  
    witam mam podobny problem jak w temacie. U mnie jednak telewizor niechce się włączyć nawet na czuwanie, słychać tylko rytmiczne trzaski (wydaje mi się że to jakiś kondensator) a napięcia na poszczególnych elementach skaczą jak szalone.
    Na T651 napięcie skacze od 20 do 48 V.
    Dioda czuwania mryga i niechce sie ustabilizować.
    Pomocy... :)

Aha kondensatory C657 i C655 wymienilem i dalej to samo :/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie wszystkich elektrolitów w przetwornicy telewizora Curtis 2801 VT urządzenie nie uruchamia się, świeci tylko czerwona dioda, a po naciśnięciu przycisku power brak reakcji. Tranzystory zostały sprawdzone i są sprawne. Napięcia na wyjściu przetwornicy wydają się prawidłowe, jednak ważne jest, aby były zgodne ze schematem, szczególnie napięcie B+ na poziomie około 145 V, które ma kluczowe znaczenie dla uruchomienia TV. Funkcja ON/OFF jest sterowana przez procesor na układzie IC 681, a sygnał włączenia powinien pojawić się na jego wyjściu (ok. 12 V). Zaleca się sprawdzenie napięcia na pinie 41 procesora podczas próby włączenia oraz ścieżki sygnału przez tranzystor T902 do IC 681. W przypadku problemów z napięciami i migającą diodą czuwania, możliwe są uszkodzenia kondensatorów lub niestabilność napięć na elementach takich jak T651. Wymiana kondensatorów C655 i C657 nie zawsze rozwiązuje problem, dlatego konieczne jest dokładne pomiarowanie i porównanie napięć z wartościami ze schematu serwisowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA