logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Curtis 2801 VT 2009 - Telewizor nie włącza się, słychać pykanie, wymiana kondensatora

kapi_78 07 Lip 2009 11:47 1422 9
REKLAMA
  • #1 6748092
    kapi_78
    Poziom 10  
    Witam jak w temacie. czytałem stare wątki nie pomogło.
    Wymieniłem kondensator na płycie gł. jest to C665 (150uF/ 400V)
    na schemacie opisany jako (1u/63V),

a mój kondensator schemat opisuje jako 1u/ 63V C656,
    ale to nie istotne... trzymam się oznaczeń z płyty gł.

na wymienionym kondensatorze (150uF/ 400V) mam napięcie 308~310V (rozbierzność zwalam na miernik).

telewizor zgasł podczas działania. Po podłączeniu do prądu nie świeci dioda, martwy, bezpiedczniki sprawdzone. Słychać równomierne pykanie...

pozdrawiam fachowców i proszę o pomoc... :D

Kupuje już drugi, a ten w ramach hobby chciałbym ożywić...
  • REKLAMA
  • #2 6748203
    niketotal
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Na temat zasilaczy zbudowanych na TDA 4605 pisano wiele i napewno coś doczytasz. Profilaktycznie wymień C657, C655 i " uciekaj" na stronę wtórną, gdyż raczej tam masz zwarcie.( T702 ?)
  • #3 6748228
    kapi_78
    Poziom 10  
    pisałem... C655 wymieniony - podałem też pomiar.

wacham się nad wymianą C657, gdyż jest jak nowy :d, ani wywalony, ani spuchnięty

niketotal, dzięki za szybką odpowiedź...

raczej szukam pomocy od kogoś kto to robił, wymieniać 9 elementów po omacku, to trochę bez sensu. Po omacku - czyli wymieniać profilaktycznie 9 elementów, bo nikt nie wie co się wysypało.

T702 jest nieźle zarzygany od spodu. Widać, że było mu gorąco w miejscach lutowania, albo jakiś paprak za mocno grzał luty.
    niketotal, wymienię go i powiem jak poszło... Odpowiedź jeszcze dziś, chyba że go nie dostanę...

Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #4 6748320
    niketotal
    Poziom 14  
    Nie pisałeś o wymianie C655, ale to nieistotne. To "pykanie" oznacza, że przetwornica pracuje w stanie przeciążenia lub zwarcia, a przyczyn takiego zachowania może być wiele. Chciałem cię naprowadzić. T702 należy sprawdzić, ewentualnie odpiąć zasilanie bloku lini.To są pierwsze kroki przy tego rodzaju naprawie.
  • REKLAMA
  • #5 6748333
    kapi_78
    Poziom 10  
    pisałem, przeczytaj uważnie pierwszy post "Wymieniłem kondensator na płycie gł. jest to C665 (150uF/ 400V) "

Według twojej wskazówki spróbuję kupić i wymienić T702.

Jeszcze raz ci dziękuję za szybkie odpowiedzi, jestem "świeżak" na tej stronie i nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi, doceniam to...
  • REKLAMA
  • #6 6748380
    niketotal
    Poziom 14  
    Nie piszę abyś cokolwiek,oprócz kondensatorków wymieniał.T702 można sprawdzić omomierzem. Bez sensu jest wymieniać wszystko o czym piszemy. Jeżeli oczekujesz pomocy, musisz robić to co sugeruję i wyciągać wnioski. Za moment ktoś napisze, aby sprawdzić moduł korekcji i to też będzie słuszna uwaga. Nie rób niczego pochopnie. Pozdrowienia.
  • #7 6748401
    kapi_78
    Poziom 10  
    wyjąłeś mi to z ust, zanim pojechałem kupić pomierzyłem już sam, ten tranzystor... między emiterem a a krektorem mam zwarcie... według mojej wiedzy nie powinno tak być

Dodano po 3 [minuty]:

Spadam do sklepu po wymianie dam znać. Ten T702 to BU 508DW, może dostanę A - pracuje przy wyższych temperaturach (110C)... tak rzecze ten super schemat, który kondensatory ma źle opisane. Chyba, że moja płyta to jakiś wynalazek... a może to podpucha na leszczy... hehehe... dzięki, odezwę się, niketotal...
  • #8 6748430
    niketotal
    Poziom 14  
    A widzisz? Przed zamontowaniem nowego,sprawdź niepewne lutowania w obrębie wysokiego napięcia, zwłaszcza w bloku korekcji ( pionowa płytka przy transformatorze),oraz pojemność kondensatorów.
  • #9 6748440
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Jeżeli nie był dawno naprawiany to wymień na wtórnej C682 i C683 oba 47uF/160V. T702 sprawdz miernikiem po co wymieniać jeśli będzie dobry. Odepnij R707(2,7om./1,5W) jest to zasilanie trafa to ci wiele wyjaśni, w przypadku braku stwierdzenia zwarć lub dużego przeciążenia trafa po jego stronie wtórnej po prostu będzie do wymiany. Powodzenia.
  • #10 6749197
    kapi_78
    Poziom 10  
    1. C665 (150uF/ 400V) - wymieniony,
    2. T702 wymieniony (stary miał zwarcie),
    3. spojrzałem na chemat i jak radsat polecił wymieniłem C682 i C683 (160V nie mieli wziąłem 250V) - o rozjazdach w schemacie nie będę już wspominał, gdyż to pewnie wynika z tego, że schemat jest do 2801VT i 2501VT, jednak można się domyślić po wielkości i parametrach tych dwóch elementów...

No i... niestety dalej to samo...
    Dziś już odpusczam... jutro przetestuję odpięcie R707

Pytanie do radsat: jesli pozbawię trafo zasilania, to co mi to wyjaśni? ustąpi "pykanie" (zwarcie), czyli zwarcie robi uszkodzone trafo?

Zatem do jutra, pomyślcie o mnie miło :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Curtis 2801 VT z 2009 roku, który nie włącza się, a po podłączeniu słychać równomierne pykanie. Użytkownik wymienił kondensator C665 na płycie głównej (150uF/400V zamiast oryginalnego 1uF/63V), jednak problem pozostał. W trakcie diagnozy wykryto zwarcie w tranzystorze T702 (BU508DW), który został wymieniony. Dodatkowo wymieniono kondensatory na wtórnej stronie zasilacza C682 i C683 (47uF/250V zamiast 160V). Pomimo tych działań telewizor nadal nie działa poprawnie. Wskazano, że pykanie oznacza pracę przetwornicy w stanie przeciążenia lub zwarcia, a przyczyną może być uszkodzenie transformatora lub elementów w bloku korekcji. Sugerowano sprawdzenie i ewentualne odłączenie rezystora R707 (2,7Ω/1,5W) zasilającego transformator, aby zweryfikować, czy to on powoduje zwarcie. Podkreślono konieczność dokładnego sprawdzenia lutowań i kondensatorów w obszarze wysokiego napięcia oraz unikanie wymiany wielu elementów bez diagnozy. Schematy mogą różnić się między modelami 2801VT i 2501VT, co utrudnia identyfikację właściwych parametrów komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA