logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPlus, Blueconnect, Orange - Buisness Everywhere.....

Pa7aK 23 Lut 2008 20:27 5599 10
REKLAMA
  • #1 4838341
    Pa7aK
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Witam.

Ktorego z tych 3 dostawcow internetowych byscie polecili?

Orange na HSDPA dziala swietnie jednak nie zawsze mozna je zlapac i wtedy roznie bywa z tym polaczeniem.

Jakie sa wasze odczucia co do poszczegolnych sieci?

Czy moze na dzien dzisiejszy lepiej wybrac kablowke/radiowke?
  • REKLAMA
  • #2 4838481
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Jeśli łącze ma działać w określonym miejscu i masz ta możliwość podłączenia innego łącza to będzie ona lepszym rozwiązaniem.
  • #3 4838498
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Osobiście mogę się wypowiedzieć tylko na temat Orange - miałem możliwość pracy poza miastem i prawdę mówiąc jakość była niezadowalająca. W mieście chodziło to jeszcze w miarę dobrze.
  • REKLAMA
  • #4 4841312
    Pa7aK
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Najbardziej interesuje mnie jak chodzi w miastach, poza miastem naprawde sporadycznie.

diquan co masz na mysli pod pojeciem " w miare dobrze" ??
  • REKLAMA
  • #5 4841332
    diquan
    Poziom 20  
    W miarę dobrze na tyle, żeby działał mi komunikator i www. Chociaż pracowałem dość krótki czas na Orange, bo na codzień używam adsl'a i prawdę mówiąc nawet jakby mi dopłacali do Orange to bym tego nie brał, jedyny wyjątek to miejsce zamieszkania, gdzie w ogóle nie ma innego dostawcy.
  • #6 4847842
    cymesky
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam ...

Mam iPlusa na modemie USB HUAWEI E220. Przez pierwsze 3 miesiące łapałem zasięg EDGE, praca gorsza niż na starym "dobrym" SDI z TPSA. Od miesiąca łapię zasięg HSDPA, szybko wszystko się ściąga ale jeżeli chodzi o przeglądanie stron to zanim załapie że dostał żądanie to kilka sekund upływa. Czasami się zawiesza i trzeba odczekać trochę dłużej. Podsumowując, lepsza neostrada nawet 256Kb/sec niż iPlus 7Mb/sec i prawdopodobnie każda sieć GSM oferująca dostęp do internetu.
    Gdyby nie niemożność alternatywnego podłączenia do sieci nigdy, ale to nigdy nie pomyślałbym nawet o iPlusie.
    I jeszcze ten limit 1GB, niby dużo ... ale kiedy ktoś często przegląda chociażby allegro to zdecydowanie za mało. 1GB jako suma uploadu i downloadu. Nie wiem też dlaczego pingi nie docierają do komputera, który korzysta z iPlusa. Nie mam możliwości podłączenia zdalnego z zewnątrz. Jak to mówią - coś za coś. Jeżeli z internetu będziesz korzystał tylko w jednym miejscu to odradzam internet via GSM.
    Pozdrawiam ...
  • #7 4850838
    dzi0bas
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Ja mam orange i to samo co kolega z iplusem. Tylko ze limit 500mb. Nie ma co brac bo ciezko jest nie przekroczyc. przy HSDPA sciaganie jest dobre ale i tak nie posciagasz bo masz limit.
  • #8 4851020
    pazde
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Jeżeli masz tylko możliwość jakiegoś kabla (kablówka; adsl;) to tylko kabel! Działanie bez porównania - w mojej miejscowości orange działa na EDGE - masakra... Nawet wifi bije gsm na głowę...
    Kolega Cymesky dobrze pisze...
    Jak chcesz klnąć przez 2 lata to powodzenia.
  • #9 6173035
    Reaper91
    Poziom 11  
    tak dosłownie sam mam to nieszczęście kożystania z internetu z orange poprzez modem edge nokii
  • #10 6239901
    cymesky
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, minął rok od mojego ostatniego tutaj postu. Jeżeli chodzi o jakość usługi iPlus to nic się nie zmieniło.
    Kończy mi się umowa i z pewnością ją rozwiążę.
    Wziąłem na próbę internet z sieci Play z modemem e160 i muszę przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczył. Połączenie stabilne, zero zwisów, limit 5GB. Modem mam z iPlusa, Huawei e220, operator po zakończonej umowie ma obowiązek nieodpłatnie ściągnąć simlocka (potwierdzone przez punkt obsługi klienta sieci plus). Czyli po przeliczeniu oferty sieci Play na kartę, przy limicie 5GB wychodzi abonament 25zł na miesiąc i stabilne w moim przypadku połączenie :]

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 6722528
    Reaper91
    Poziom 11  
    Jeśli mogę zaproponuje coś nowego. Skończyła mi się umowa z siecią Orange na modem EDGE nokii i zaproponaowno mi router z technologią CDMA możliwością podłączenia wi-fi usb i Ethernet i muszę powiedzieć że sprawuje się bardzo dobrze

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru dostawcy internetu mobilnego spośród iPlus, Blueconnect i Orange oraz porównania ich jakości z łączami kablowymi i radiowymi. Orange na HSDPA działa dobrze w miastach, lecz poza nimi jakość spada, często ograniczona do EDGE, co skutkuje niską stabilnością i prędkością. iPlus z modemem USB Huawei E220 oferuje zasięg HSDPA, ale z opóźnieniami w przeglądaniu stron, limit 1GB transferu (upload + download) oraz problemy z pingami i brakiem dostępu zdalnego. Użytkownicy wskazują, że mimo wyższych prędkości GSM, lepsza jest neostrada lub inne łącza kablowe, jeśli dostępne. Play z modemem Huawei E160 i limitem 5GB jest oceniany pozytywnie pod względem stabilności i ceny. Propozycją alternatywną jest router CDMA z obsługą Wi-Fi, USB i Ethernet, który zapewnia lepszą jakość połączenia niż EDGE. Wnioskiem jest, że jeśli istnieje możliwość podłączenia kabla (ADSL, kablówka), to jest to rozwiązanie zdecydowanie lepsze niż internet GSM, który ma ograniczenia w stabilności, limitach transferu i zasięgu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA