logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wywołać zintegrowane bloki FB250, FB251, FB240 w S5-95U?

marius80 24 Lut 2008 12:38 1542 9
  • #1 4840349
    marius80
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Posiadam S5-95U stworzone przez siebie bloki funkcyjne potrafię wywołać, natomiast tych zintegrowanych nie mogę ( nie umiem) wywołać np. FB250 (odczyt wartości analogowych), FB251, FB240 wyskakuje komunikat "called FB does not exist" a przecież te bloki powinny chyba istnieć (być zawarte) w sterowniku. Wie może ktoś czy te zintegrowane wywołuje sie w jakiś inny sposób???
  • #2 4843221
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    FB250 istnieje w sterowaniu a nie w twoim projekcie.
    Skopiuj ze sterownika FB250 oraz DB1 ,dopasuj parametry w DB1 (patrz handbuch) http://tinyurl.com/2kq9xe
  • #3 4843852
    marius80
    Poziom 11  
    Masz racje, nie wiedziałem że trzeba je skopiować ze sterownika do projektu.
    Dzięki za pomoc.
  • #4 14630831
    Spięcie
    Poziom 12  
    Przepraszam, że odkopuje temat, ale dostałem do ćwiczenia z s5 CPU100U,
    próbuję ugryźć obsługę wejść analogowych.
    Sterownik podczas bezpośredniego połączenia- programowanie on-line krzyczy mi że bloki zintegrowany FB250 nie istnieje.
    Sprawdzałem listę bloków na sterowniku i faktycznie lista FB pusta.
    Czy bloki zintegrowane/ systemowe są specjalnie ukryte ?, czytałem że do pracy na off-line konieczne jest skopiowanie do programu na PG bloku FB250+DB1, a więc powinny dać się zlokalizować i kopiować.

Będę wdzięczny za pomoc w rozjaśnieniu odczytu sygnałów analogowych w s5 zwłaszcza dla CPU100U.

pozdrawiam
  • #5 14633128
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Witam!

Zintegrowane bloki są dostępne od CPU 102 w odpowiedniej wersji
  • #6 14633840
    Spięcie
    Poziom 12  
    Witam,

CPU z którym się borykam to CPU100.
    Ok. załóżmy że bloki zintegrowane w moim przypadku FB250 są dostępne dopiero od wersji CPU102. Kupiłem sterownik, piszę program z obsługą wejść analogowych nie mając dostępu do innych sterowników s5 skąd wezmę PB250?
    Znalazłem dziś w pracy jeden s5 100U/102 i skopiowałem szukany blok, ale jest to dla mnie całkowicie nie logiczne- w Step7 można korzystać z bibliotek simensa, a w step5 ?

Jak wywołać zintegrowane bloki FB250, FB251, FB240 w S5-95U?
  • #7 14636134
    arwit
    Poziom 27  
    A w S5 NIE.
    Zintegrowany blok to taki który jest dostępny w CPU niejako "w środku" to znaczy jest zapisany w odpowiedniej pamięci. Kopiesz go do PG właściwie tylko dlatego żeby nie było problemów przy jego wywołaniu w twoim programie np poprzez JU (w STL). Jednak pamiętaj że kopiując taki blok z CPU do PG kopiuje się tak naprawdę tylko nagłówek z sekcją deklaracji bez właściwego kodu realizującego algorytm dlatego próba przegrania tego do CPU 100 nic nie da, ot taka uroda serii S5 (oczywiście istnieją tez biblioteki które można dokupić i wgrać do odpowiedniego CPU)
  • #8 14636430
    Spięcie
    Poziom 12  
    No kolego arwit zabiłeś mi ćwieka...........
    Chcesz powiedzieć że mając CPU100 nie mogę używać karty wejść sygnałów analogowych , ewentualnie jeśli można obsługiwać analogi to jak to zrobić, nie używając PB250, bo zrozumiałem że w CPU100 ten blok mi nie zadziała.
    Będę wdzięczny za rozjaśnienie logiki s5 ;)
  • #9 14638640
    arwit
    Poziom 27  
    Możesz używać analogów pamiętając że max przestrzeń obsługiwana przez 100U to 256 bitów czyli przyjmując 1 analog 16 bitów i 4 kanały na karcie daje możliwość obsługi 4 kart AI.
    Jednak program do ich obsługi musisz sobie napisać sam. ale to chyba nie problem. pierwszy moduł za CPU (slot 0 kanał 0) ma adres IW64. Z młodszego bajtu odcinasz pierwsze 3 bity (to odpowiednio OV, E, X) z pozostałych z zależności od typu modułu i ustawień na Mode switch liczysz wartość
  • #10 14641259
    Spięcie
    Poziom 12  
    Dziękuję za cenne wskazówki, jak tylko na to pozwoli czas spróbuję jutro podejść do problemu ponownie.
    Może z lepszym wynikiem niż dotychczas.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wywoływania zintegrowanych bloków funkcyjnych FB250, FB251, FB240 w sterowniku Siemens S5-95U. Bloki te nie są automatycznie dostępne w projekcie użytkownika i wymagają skopiowania ich z pamięci sterownika do programu na PG wraz z odpowiadającymi im blokami danych (np. DB1) oraz dostosowania parametrów zgodnie z dokumentacją. Jednak w przypadku CPU100U lista zintegrowanych bloków jest pusta, ponieważ bloki takie jak FB250 są dostępne dopiero od wersji CPU102. W S5 zintegrowane bloki są zapisane w pamięci CPU i kopiowanie ich do programu przenosi jedynie nagłówek i deklaracje, bez faktycznego kodu realizującego funkcje, co oznacza, że próba użycia ich na CPU100U jest nieskuteczna. W przypadku CPU100U obsługę wejść analogowych należy realizować samodzielnie, pisząc własny program, gdyż sterownik obsługuje do 256 bitów pamięci, co pozwala na obsługę do 4 kart wejść analogowych. Adresowanie wejść analogowych rozpoczyna się od IW64, a interpretacja sygnału wymaga odpowiedniego przetwarzania bitów i ustawień modułu. W Step5 nie ma bibliotek systemowych analogicznych do Step7, co wymusza manualne zarządzanie blokami i programowaniem funkcji analogowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA