logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subbas do kapeli, jakie rozwiązanie będzie najlepsze?

robson126 24 Lut 2008 15:34 2227 11
REKLAMA
  • #1 4841001
    robson126
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam następujące pytanie,czy opisany niżej zestaw sprawdzi mi się w nagłośnieniu 3osobowego zespołu (chałturniczego).
    Mam obecnie kolumny LDM 100Wx2-które (do tej pory używane tylko do prób) chciałbym wykorzystać jako satelity i są one napędzane końcówką 2x300W. Chciałbym natomiast rozbudować to o jeden aktywny subwofer 400W. CZy taki zestaw sprawdzi się w naglośnieniu kapeli? Dodam że ma to być grane tylko w lokalach typu nieduże wesela, zabawy raczej bez pleneru. I druga sprawa to jak to powinno być prawidłowo spięte żeby uzyskać optymalne efekty, tzn. czy jest do tego potrzebny crosover czy nie bo z tego co wiem to subbas ma wbudowany natomiast zdania na temat czy powinien być czy nie są podzielone. Wiec jak to jest naprawde?
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 4841172
    dyskoteka89
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Hej
    Skoro masz jeden wzmacniacz, to subek najlepiej, aby był z dwoma głośnikami, ale 2 x 15 cali to dość duże "pudełko", ale 2 x 12 cali juz ma mniejsze gabaryty.
    Dwa głosniki pozwalaja zastosowac podzxaił zwykłymi zwrotkami, bez konieczności dodatkowego wzmacniacza i ewentualnie krosowera.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #3 4842155
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Ja ostatnio nabieram coraz większego zaufania do aktywnych paczek. Moduł wzmacniacza można kupić i będzie miał wbudowany cross. Koszt koło 600zł, ale na końcówkę nie wydasz mniej.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • Pomocny post
    #4 4842966
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Dwie kolumny o mocy 100W to za mało aby w miarę poprawnie nagłośnić zespół nawet na niewielkiej sali.
    Dodatkowy bas to dobre rozwiązanie, na pewno odciąży te szerokopasmowe LDM-y. Aktywne kolumny basowe przeważnie posiadają fabrycznie wbudowaną zwrotnicę z regulowanym poziomem odcięcia. Dodatkowy crossower jest w tym wypadku niepotrzebny.

Pozdrawiam.
  • #5 4843989
    robson126
    Poziom 13  
    DjMapet napisał:
    Dwie kolumny o mocy 100W to za mało aby w miarę poprawnie nagłośnić zespół nawet na niewielkiej sali.
    Dodatkowy bas to dobre rozwiązanie, na pewno odciąży te szerokopasmowe LDM-y. Aktywne kolumny basowe przeważnie posiadają fabrycznie wbudowaną zwrotnicę z regulowanym poziomem odcięcia. Dodatkowy crossower jest w tym wypadku niepotrzebny.

Pozdrawiam.

Właśnie o to mi chodziło czy takie nagłosnienie sie sprawdzi no i o ten nieszczęsny crossover. Moje wątpliwości były podyktowane tym że sprzedawca stwierdził że ten wbudowany (crossover) jest troche marny i nie spełni swojej roli do końca prwidłowo.
    W każdym razie dziękuje za pomoc.

A tak przy okazji korzystając z waszego doświadczenia i chęci pomocy:
    Oferowano mi subbas aktywny RHBA 15/400 o mocy 300W rms z kwote 1590,00 PLN (oczywiście nowy ) Co o tym sądzicie? Jest to sprzęt godny polecenia czy w tej cenie lepiej coś innego? Chodzi mi oczywiście o bas aktywny. :|
  • #6 4844479
    DjMapet
    Poziom 43  
    Tutaj masz taki sam ale taniej: Allegro-SMSTEP2
    Trudno cokolwiek konkretnego o tym powiedzieć jeśli się nie widziało a zwłaszcza nie słyszało sprzętu.
    Co prawda parametry są nienajgorsze, ale nie wiadomo czy prawdziwe.
    Jeśli głośnik jakoś w miarę "zabrzmi" a wzmacniacz osiągnie przynajmniej 80% zakładanej mocy, to można się pokusić o zakup.
    Chyba że masz czas, ochotę i trochę umiejętności, to możesz sam skonstruować bas aktywny. Koszt podobny do tego RH a efekt może być o wiele lepszy.
    Coś lepszego w tej cenie to tylko używane

Pozdrawiam.

Na forum nie podajemy linków do aukcji internetowych.
    Regulamin p.10.11
    Link usunąłem
    [Art]
  • REKLAMA
  • #7 4844526
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Odradzam aktywne kolumny RHsound miałem z tym styczność i gra to strasznie !
    Za ta kase lepiej wyjdzie kupić końcówkę mocy i zasilać pakę w mostku, do tego np. 1x15 eminence kappa15LF jakościowo będzie kilka półek wyżej niz RH. Przypominam, ze RH to chinszczyzna, która tylko nie wiele lepsza jest od wyrobów Alpharda.
    Taki manewr spokojnie zamknie się w cenie 1,4k. Przy założeniu, ze kolumne wykonamy sami.

p.s. cena hurtowa netto 840zl :) tegoż aktywnego subbasu :)
  • #8 4852331
    robson126
    Poziom 13  
    A co powiecie na BOX BX-15/400 ??
    Troche droższy od tego RH ciekawe jak sie to ma do jakości??
  • REKLAMA
  • #10 4853751
    DjMapet
    Poziom 43  
    Jak ktoś umiejętnie obchodzi się z pokrętłem volume to i końcem 2x1000W nie wydmucha paczek trzydziesto-watowych.
    A może do tych 100W górek dokupisz końcówkę ( ew.power-mikser ) 2x120-150W a końcem który posiadasz ( 2x300W ) napędzisz sub pasywny?
    Zrobienie, 400-600W basu na dobrym przetworniku to koszt 550-850 zł.
    końcówka ( lub power-mikser ) 2x120-150w, do napędu nadstawek to 600-900 zł.
    Do tego crossower, używany ok. 300 zł i masz sprzęt w cenie byle jakiego aktwnego suba.

Pozdrawiam.
  • #11 4858399
    justo
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Boten napisał:
    100 wat góry ? końcowka 2X300 wat , dobrze że jeszcze tych paczek nie wydmuchałeś tą końcówką .

Znaczy się koleś grać potrafi.. podaje na końcówkę wysterowany sygnał a nie jakiś przesterowany łomot i dlatego nic mu nie "wydmuchuje"

Pozdrowienia dla fachowców.... :)

MDM
  • #12 4861022
    peter130
    Poziom 12  
    Proponuje aktywny sub np. T.box 500 W w RMS i skuteczność na dobrym poziome

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru subwoofera do nagłośnienia 3-osobowego zespołu grającego w małych lokalach, z wykorzystaniem kolumn LDM 100W jako satelitów napędzanych wzmacniaczem 2x300W. Uczestnicy podkreślają, że dwie kolumny 100W to za mało do poprawnego nagłośnienia, a dodanie aktywnego subwoofera o mocy około 400W jest korzystne, odciążając szerokopasmowe kolumny. Aktywne subwoofery zwykle mają wbudowaną zwrotnicę (crossover) z regulacją częstotliwości odcięcia, co eliminuje potrzebę stosowania dodatkowego crossovera. Jednak opinie na temat jakości wbudowanych zwrotnic są podzielone. Wskazano, że subwoofer z dwoma głośnikami (np. 2x12") umożliwia prostsze podłączenie bez dodatkowego wzmacniacza i crossovera. W dyskusji pojawiły się propozycje konkretnych modeli subwooferów aktywnych, takich jak RHBA 15/400, BOX BX-15/400 oraz T.box TA18, z uwagami dotyczącymi jakości i stosunku ceny do wydajności. Krytykowano markę RHsound za niską jakość i sugerowano alternatywę w postaci samodzielnej budowy subwoofera z głośnikiem Eminence Kappa15LF i osobnym wzmacniaczem. Poruszono także temat odpowiedniego doboru mocy wzmacniaczy do kolumn i subwoofera oraz możliwości wykorzystania końcówki mocy do napędzania subwoofera pasywnego. Podsumowując, rekomendowane jest stosowanie aktywnego subwoofera z wbudowanym crossoverem, o mocy około 400-500W, dobranego do mocy i charakterystyki kolumn satelitarnych, z uwzględnieniem jakości sprzętu i budżetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA