logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć mikser z 2 subbasami 500W 8Ω i 2 nadstawkami 400W 4Ω?

azazel41 16 Paź 2007 17:50 4181 50
Najlepsze odpowiedzi

Jak podłączyć dwa subbasy 500 W/8 Ω i dwie nadstawki 400 W/4 Ω do miksera oraz jaką końcówkę mocy i dodatkowe urządzenia wybrać?

Najlepiej zastosować dwie końcówki mocy i aktywny crossover; z miksera wychodzisz sumą L/R do crossovera, a z jego wyjść HI i LO prowadzisz osobno sygnał do wzmacniacza nadstawek i wzmacniacza subbasów [#4872535][#4384792] Jeśli końcówki mają wbudowany crossover, zewnętrzny nie jest konieczny, ale nie poleca się łączenia subbasu z nadstawką na jeden kanał — lepiej rozdzielić pasma i zachować osobne tory dla góry i dołu [#4385120][#4384792] Co do mocy, wybierz końcówki co najmniej zbliżone do mocy kolumn, najlepiej z pewnym zapasem; na forum padła też propozycja ADS LX z wbudowanym crossoverem albo używanej ADS DPA 2200 jako rozwiązania mieszczącego się w budżecie [#4385120][#4872535][#5285782] Warto unikać przesterowania, bo to ono najczęściej niszczy głośniki, a nie sama „za mocna” końcówka; sensowny zapas mocy pomaga pracować bezpieczniej [#4874743]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4384715
    azazel41
    Poziom 10  
    Bardzo proszę o pomoc jak połączyć z mikserem 4 kolumny:
    2 kolumny basowe omocy500Wat RMS 8Ohm każda, oraz 2 nadstawki400Wat RMS 4Ohm każda jaką potrzebuję końcówkę mocy czy oprocz końcówki jeszcze jakies urządzenia i jak to fizycznie połączyć.
    Jakiej firmy końcówkę zastosować dysponuje na to kwotą około3000zł
    Dziękuje z góry
  • REKLAMA
  • #2 4384792
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Potrzebujesz 2 końcówki mocy dobrane optymalnie pod kolumny. Myślę, że z tym nie będzie większego problemu.
    Jesli zakupione końcówki nie będą posiadać crossovera, to będzie konieczny zewnętrzny crossover, który odetnie niepotrzebne pasma w satelitach i w basach.
    I do tego oczywiście mixer... wysyłasz sygnał do jednej końcówki, i z tej pierwszej ciągniesz do drugiej lub od razu z mixera do obu końcówek, w sumie obojętnie...

Ewentualnie możesz kupić jedna końcówkę na której jednym kanale puścisz doły na drugim basy.
  • #3 4384829
    miszkoo
    Poziom 28  
    drugiej opcji nie polecam
    po pierwsze poleci w świat stereo
    po drugie zestaw estradowy musi być niezawodny na nie zawodność może działać też konfiguracja sprzętu. Jak będą dwie końcówki to zawsze jak jedna padnie to można sprawę drugą oblecieć w systemie jaki opisał mój poprzednik
  • REKLAMA
  • #4 4384982
    azazel41
    Poziom 10  
    Pixelmen napisał:
    Potrzebujesz 2 końcówki mocy dobrane optymalnie pod kolumny. Myślę, że z tym nie będzie większego problemu.
    Jesli zakupione końcówki nie będą posiadać crossovera, to będzie konieczny zewnętrzny crossover, który odetnie niepotrzebne pasma w satelitach i w basach.
    I do tego oczywiście mixer... wysyłasz sygnał do jednej końcówki, i z tej pierwszej ciągniesz do drugiej lub od razu z mixera do obu końcówek, w sumie obojętnie...

Ewentualnie możesz kupić jedna końcówkę na której jednym kanale puścisz doły na drugim basy.

Nie bardzo rozumiem oco chodzi z tym crossoverem czy mam go połączyć zdwoma końcówkami a mikser zkrossoverem?Kolumny basowe posiadają wbudowaną zwrotnice pasywną w celu ograniczenia pasma do1000Hz
    ojakiej mocy te koncówki?
  • #5 4385120
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ja również nie polecam jednej końcówki, aczkolwiek takie rozwiązanie jest często jedyne z racji funduszy.

No jeśli twoje basy maja zwrotnice to ujdzie bez crossovera.
    Swoją drogą na pewno 1000Hz? Bardziej bym tu widział 100Hz lub troche wyżej...

Końcówki minimum mocy równej kolumną, najlepiej o mocy większej.
  • #6 4385145
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 262
    Witam
    Też mam podobny problem, a czy crossover działa jak korektor graficzny? Czy można zamiast niego zastosować 2 korektory jeden na jedną końcówkę i drugi na drugą?
  • #7 4385162
    miszkoo
    Poziom 28  
    polecam końcówki ADS'a ale o modelu i mocy z nim związanym niech ktoś inny się wypowie.

Crosower to jest zwrotnica aktywna podłącza sie ja miedzy mixerem a końcówkami mocy. Jak to zwrotnica dzieli pasmo.
    Zwrotnica w subach do 1000Hz chyba sie pomyliłeś o jedno 0
    umówmy sie zwrotnica pasywna to nie aktywna osobiście uważam że zwornice pasywne w subach to porażka.Osobiście jak było by mnie stać na dwie końcówy to bym te zwrotnice wyciął z kolumn basowych (ewentualnie założył przełącznik odcinający zwrotnicę).

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

crossover to nie korektor
    korektor obniżą i podwyższa wzmocnienie niektórych częstotliwości (na kolektorze nie da sie wyciszyć częstotliwości całkowicie da się jedynie zmniejszyć wzmocnienie)
    A crosower dzieli pasmo z jednego np z jednego kanału dzieli na dwa jeden o częstotliwościach powyżej 100Hz a drugi poniżej 100Hz.
  • #8 4388731
    joseph_budrys
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Można zastosować 1 dużą końcówkę mocy, ale najpierw trzeba zadać sobie pytanie, czy kolumny są spasowane pod względem skuteczności do siebie. Po ludzku, to chodzi o to czy podłączenie dwóch kolumn (basowej i szerokopasmowej) równolegle w jeden zespół głośnikowy będzie grać poprawnie. Poprawnie, to znaczy, że czy nie będzie np. dominować dół lub góra. Często zdarza się, że spięcie w taki sposób dwóch kolumn (przy dzisiejszych końcówkach mocy, które grają bez problemu przy 2 omach obciążenia jest to często stosowane) wywołuje taki efekt, że albo za dużo jest basu albo środka/góry. Wtedy trzeba kręcić mikserem zdejmując część pasma i przeważnie wychodzi z tego kaszana. Optymalnym rozwiązaniem rzeczywiście byłyby dwie końcówki mocy i crossover, ale nie każdego na takie ekstrawaganckie rozwiązanie stać. Do tego celu można za mniej niż 3 tys. zł. znaleźć końcówkę już nie produkowaną ale doskonałą tj. DPA 2200 firmy ADS. Są to 2 wzmacniacze w jednej obudowie. Zresztą, wyszukiwarka internetowa: DPA 2200 i wszystko jasne. Stosuję takie rozwiązanie od paru lat i się sprawdza rewelacyjnie. Nie wiem tylko, czemu zaprzestano produkcji tych końcówek. Może ktoś wie?
  • #9 4394475
    korki89
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jak już ktoś pisał na samej górze jęśli nie masz kasy to walnij na jeden kanał połączone odpowiednio subbasy a pod drugi kanał nadstawki.
    Nie polecam łączenia subbasu z nadstawką to raczej zły pmysł jak napisał kolega powyżej chodzi o spasowani skuteczności dlatego basy na jedną nadstawki na drugą i ewentualnie balansem L-R sobie regulujemy.

Podłłączę się do tematu gdyż miałem taki sam problej jak autor teraz zakupiłem drugą końcówkę i nastepny problem w mikserze mam tylko jedno wyjście OUT czy jeśli połączę te końcówki równolegle pod wyjści czy będzie to działało negatywnie w jakiś sposób na nagłośnienie.???
  • REKLAMA
  • #10 4871997
    kubencjusz79
    Poziom 10  
    Właśnie też zastanawiam się jak to wszystko podłączyć. Czyli mam rozumieć, że optymalnym rozwiązaniem jest:
    Podłączenie do miksera crosovera. Na crosoverze robię podział na częstotliwości. Do niego podłączam 2 końcówki mocy jedna na górki jedna na basy i gotowe. Mam nadzieje że dobrze kombinuje.
    Czy przy taki podłączeniu będzie to grało w stereo?
  • #11 4872490
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 572
    Potrzebujesz 2 końcówek, np ADS lx500 i lx800
    końcówkiłaczysz szeregowo (wchodzisz w pierwszy kanał pierwszej koncówki i wychodzisz na pierwszy kanał 2 koncówki) te ADSy maja crosover, dla basu podłaczonego pod lx800 dajesz obciecie od 125HZ dla gory na lx500 dajesz 150Hz.

Dodano po 1 [minuty]:

Pixelmen napisał:

Końcówki daje sie o mocy 75-85% mocy kolumn. na odwrót Kolego.
  • #12 4872535
    Luczik
    Poziom 13  
    Jeśli chodzi o moją skromną opinię to polecałbym opcję z dwoma końcówkami mocy lub ewentualnie zlinkowanie gór i dołów ( z naciskiem na to pierwsze :) ) Polecam Końcówki ADS z serii LX Posiadają one wbudowany corssover więc odpada nam koszt dodatkowego urządzenia ale za to do końcówki trzeba to doliczyć :). A połączenie z zewnętrznym crossoverem jest proste: Wychodzimy z sumy stołu lewy prawy do crossovera w crossoverze dzielimy pasmo i z wyjścia "hi" lecimy do końcówki zasilającej góry a z wyjścia "Lo" do końcówki zasilającej doły. W przypadku gdy crossover mamy w końcówkach to na końcówce na której mamy mieć dół odcinamy pasmo tak aby zostały nam niskie częstotliwości w zależności od potrzeb ( ok 250 Hz ). Ważne aby podzielić pasmo tak aby nie została nam dziura.
  • #13 4872816
    postiga
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    ciasteczkowypotwor napisał:

Dodano po 1 [minuty]:

Pixelmen napisał:

Końcówki daje sie o mocy 75-85% mocy kolumn. na odwrót Kolego.

Daj mi to na papierze to uwierze :D przykladowo tonsil 38/300, nie wyobrazam sobie jego gry przy mniej niz 300 W, wiec ta teoria zeby wzmacniacz byl slabszy od kolumn wg. mnie nijak sie ma rzeczywistosci

Ale wiem ze sa w tej kwestii 2 fronty, wiec sprzeczanie sie w sumie nie ma sensu bo kazdy zrobi tak jak uwaza ;)
  • #14 4873068
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    jak będe w domu i znaję to Ci wyśle skan, daj maila.
  • #15 4873184
    postiga
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    slij na ten z elki.

BTW. zeby nie powielac ciagle w kolko tego samego pozwole sobie zacytowac slowa Tremolo:

"Stare systemy doboru głośników do wzmacniacza odznaczały się prostym prawem, aby moc wzmacniacza była równa połowie mocy kolumn.

Jest to w obecnych czasach trochę nieprawdziwe i często nie zaspokaja to żarloczności prądowej danych przetworników i nie pozwala osiągnąć maksimum, które obarczone jest nierzadko normą oznaczająca, że glosnik wytrzymuje daną moc w tescie trwającym przez 100godzin bez przerwy.

Po drugie zbyt słaby wzmacniacz odkrecony na maksa o małej mocy w porównaniu do kolumn przesterowuje się dzięki czemu moga zniszczyć się głosniki wysokotonowe danego zestawu mimo, iz moc głosnikow będzie o wiele większa niż moc przesterowanych wyjść wzmacniacza.

moc wzmacniacza określac się powinno przy minimalnej zawartości zniekształceń powiedzmy 0,5%, podczas, gdy moc wyliczona dla 10% znieksztalceń może byc większa nawet 2razy.

Z innej strony nie zawsze do kolumn 100Watowych potrzeba wzmacniacza 100W, niekiedy starczy nam w zupełności 30 i 40W stosowane rozsądnie. Mimo iż między 30W a 100W jest 70W roznicy to gwoli akustycznego podejścia to tylko jakieś 5dB rożnicy. Taka sama rożnica między 3 a 10W jeśli chodzi o głośność. "

Wiele podobnych opinni jest wyrazone w poscie:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic440413.html
  • #16 4873239
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    ale jak podejdzie jakiś dres i podkreci to wszystko pójdzie z dymem, poza tym - nie kazdy ma tonsile w kolumnach

NIECH AUTOR poda jakiej firmy ma kolumny! bo jeżeli to omintronico podobny syf to bez sensu jest takiegadania, tylko trzeba mu dać dapa900 do 4 kolumni po sprawie <rotfl>
  • REKLAMA
  • #17 4873247
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Cóż nie będe sie kłócił. tak czy inaczej, najpierw sprawdź ile ten twój wzmacniacz dostarcza mocy. Poz tym głośnik o nominalnej mocy 100w i mocy muzycznej 200w powinien pracować niby z wzmacniaczem ktory dostarcza 100w w sinusie i 200w muzycznej, lecz zawsze stosuje sie 80w wzmacniacza w sinusie ktory da okolo 150 muzycznej. a przester, jest to moc pmpo, czyli moc jaka wytrzyma głośnik ( moc maksymalna w rozpatrywanym przypadku wyniesie 400w) lub w przypadku wzmacniacza moc jaką odda w ciagu jednego okresu dla czestotliwości 1kHz przy obciązeniu 1oma.

Dodano po 4 [minuty]:

z reszta każdy ma soje zdanie, a ja z doświadczenia wiem ze jak podłacze 2kw do 1,5kw głośnika to go spale. mówie to o pojedynczym przetorniku.
  • #18 4873299
    lluke
    Poziom 14  
    Potrzebujesz dwóch końcówek bo raczej wątpię żebyś znalazł taki koniec co bez problemu pociągnie na jednym kanale 2 Ohm (ograniczenia budżetowe) a co do doboru mocy do kolumn to wzmacniacz polecam tej samej mocy co kolumny. Do subbasów może być jakiś wzmak w mostku bo w basie stereo nie potrzebne.

A na koniec którtki filmik pokazujący że nawet mocniejszy wzmak nie zabije głośnika jak się odpowiednio na nim gra.
    http://pl.youtube.com/watch?v=aGq1y_nFGqQ

Moderatorze nie bij mnie za ten filmik :D
  • #19 4873408
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    co do filmu z linku, poziom ten 0dB to był na wejściu mierzony pfl. nie na wyjściu mixera, wiec nie wiadomo czy koncówka grała na full. poza tym ta koncówka na 8 omach daje 375w do 800 rozkręca sie dopiero na 2 omach.
  • #20 4873472
    Luczik
    Poziom 13  
    Co do mocy końcówki a kolumnami jest kilka szkół.... i w zasadzie każda jest poprawna. Niekiedy wystarczy moc końcówki mniejsza nawet o połowę od mocy kolumn a niekiedy paczki gadają dobrze dopiero po podaniu im potężnego kopniaka. Ja osobiście wiem z doświadczenia że lepiej mieć zapas mocy na końcówce i dobrze się z tym obchodzić aby nie uszkodzić sprzętu. Właściwie wszystko zależy od kolumn. A aby uniknąć motania się z doborem mocy końcówek do paczek polecam systemy aktywne :D
  • #21 4873513
    lluke
    Poziom 14  
    Tak tylko zapomniałeś że ma funkcję Bridge a w tym ustawieniu ma ona 1400W w 8 Ohm i 1600 w 4 Ohm tak sygnał był PFL ale w szczytowych momentach przekraczał + 4 dB
  • #22 4873542
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    zauważ ze rozmawiamy na temat mocy dostrczanej do głośnika zakładając ta sama jego skutecznosć. Ostatnio grałem na ads lx2400 i paczkach yamahy ktore miały 2kw rms i 4kw muzycznej. ale skutecznosci 92dB, nawet rozkrecajac koncówke do konca grało to cich jak na swoja moc. ale innym razem grałem na zecki i tyc samych koncowkach z tym ze zeck miał chyba 98dB skuteczności i grał zdecydowannie glośniej prz połowie mocy. tak ze ops Twojego doświadczenia z graniem glosno ma sie nijak do tego.
  • #23 4873556
    lluke
    Poziom 14  
    Nie chodzi mi tu o pokazanie czy będzie głośno tylko po prostu o to że głośnik nie wyleci z zawieszenia ani się nie spali jak niektórzy opisują i opowiadają takie pierdoły.
  • #24 4873617
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    przeczytaj jeszcze raz:co do filmu z linku, poziom ten 0dB to był na wejściu mierzony pfl. nie na wyjściu mixera, wiec nie wiadomo czy koncówka grała na full. poza tym ta koncówka na 8 omach daje 375w do 800 rozkręca sie dopiero na 2 omach.

koncówka nie grała w mostku.

sygnał pfl ma sie nijak do sygnału na mixe, pfl na pre lub post, jest moerzone mniejwiecej w okolicach wyjscia z eq. a to jeszcze daleka droga do suwaków mix. poza tym skala pfl zaczyna sie wczesniej i na 0 B jest przeważnie -4.
  • #25 4873664
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Tak zgadza się. Nigdzie nie pisze, że test odbył się w mostku więc zakładamy, że głośnik podłączony był na jeden kanał.
    To co tam mixer pokazywał to jedno, a to co grało to drugie.
    Końcówki ADS'a grając juz ok 80% swojej mocy jada na clipach. a filmiku ADS nawet nie mrugnął więc taki test to se możecie...
  • #26 4873686
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    o jeden ktory wie jak to gra.

Dodano po 1 [minuty]:

dla przykładu moge Ci wysłac zdjęci naktórym podłaczyłem do ads lx800 głośniki 45w i jakos sie nie spalily. wszystko zalezy jak sie je wysteruje.

Dodano po 41 [sekundy]:

w sumie zobacz mój awatar te wewnętrzne.
  • #27 4873745
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Heh spoko :)
    Mi tego tłumaczyć nie musisz bo ja to wiem i Ci wierzę :)
    Wytłumacz to tym, którzy myślą, że wiedzą lepiej :D
  • #28 4873754
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    hehe, a skad taki awatra z pol audio sie urwales?
  • #29 4873778
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Hehe nie, po prostu gram na paczkach Polanowskiego (PA 215/H) - cenię tą firmę i tak jakoś :D
  • #30 4873803
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    kiedys chciałem kupic system liniowy polanowskiego.

Podsumowanie tematu

✨ Do podłączenia miksera do 2 subbasów 500W RMS 8Ω i 2 nadstawek 400W RMS 4Ω zaleca się użycie dwóch końcówek mocy dobranych pod kątem mocy i impedancji kolumn. Optymalnym rozwiązaniem jest zastosowanie aktywnego crossovera między mikserem a końcówkami mocy, który dzieli pasmo na niskie i wysokie częstotliwości, eliminując niepotrzebne pasma w subbasach i nadstawkach. Jeśli subbasy mają wbudowaną zwrotnicę pasywną (zwykle do około 100Hz, a nie 1000Hz), można zrezygnować z zewnętrznego crossovera, jednak aktywne zwrotnice dają lepszą kontrolę. Końcówki mocy powinny mieć moc co najmniej równą mocy kolumn, a najlepiej z zapasem, aby uniknąć przesterowania i uszkodzenia głośników. W przypadku ograniczonego budżetu (około 3000 zł) polecane są końcówki firmy ADS, np. modele DPA 2200, LX500, LX800, które często mają wbudowany crossover. Połączenie końcówek może odbywać się równolegle lub szeregowo, a subbasy i nadstawki powinny być podłączone osobno, aby zachować odpowiednią charakterystykę dźwięku i uniknąć problemów z dopasowaniem skuteczności. Dyskusja poruszała także kwestie różnic między crossoverem a korektorem graficznym oraz znaczenie odpowiedniego doboru mocy wzmacniacza do kolumn. Wskazano, że najczęstszą przyczyną uszkodzeń głośników jest przesterowanie, a nie zbyt duża moc wzmacniacza. Dodatkowo omówiono funkcje i konfiguracje crossoverów, np. DBX 223, który może pracować w trybie 2-drożnym stereo lub 3-drożnym mono.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA