logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Goldstar CB25C22 - brak reakcji, dioda nie świeci, co sprawdzić?

EDII25 25 Lut 2008 15:10 1152 7
REKLAMA
  • #1 4844269
    EDII25
    Poziom 11  
    Witam
    Posiadam Tv Goldstar. Nie świeci dioda nic nie działa. Proszę o pomoc-od czego mam zacząc.

Moderowany przez _OBCY_:

Przeniosłem z TV

• REKLAMA
  • #2 4844373
    stachc
    Poziom 29  
    Ocena: 86
    Witam , sprawdż bezpiecznik ,napięcie stałe na mostku około 320V, napisz co sprawdziłeś . Trudno postawić diagnozę jeżeli nie zrobiłeś żadnych pomiarów ?
  • REKLAMA
  • #3 4844517
    EDII25
    Poziom 11  
    Więc tak napięcie na mostku to 345V. Na R803 i 805 odkłada sie napięcie po 170V. Mam podejrzenie ze są one spalone powinny miec po 330k.
    Czy dobrze podejrzewam?
  • #5 4844547
    EDII25
    Poziom 11  
    Rezystory są OK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4844645
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Czy podejmowałeś próbę uruchomienia na sztucznym obciążeniu (żarówka zamiast HOT-a)?
    Czy elementy półprzewodnikowe w zasilaczu sprawdzałeś?
  • REKLAMA
  • #7 4844729
    EDII25
    Poziom 11  
    Dziś juz nie dam rady ale jutro podłączę żarówkę i zobaczmy. Z tego co pamiętam to kiedyś poszedł w nim pozystor-wymieniony i TV grał. Teraz brak jakiejkolwiek reakcji.
    Jutro napisze co będzie z żarówką zamiast tranzystora.
    Pozdrawiam

Dodano po 4 [godziny] 15 [minuty]:

Witam
    A jednak udało się jeszcze dziś. Żarówka pomogła. Znalazłem usterkę po pierwotnej stronie zasilacza padł rezystor 680K przed układem TDA4605-2.
    Mam jeszcze 4 problemy:
    1. Jakie napięcie jest najlepsze na B+
    2. Obszary gdzie jest biały kolor podczas oglądania jest troszkę przesunięty. Spróbuje jeszcze regulować na trafopowielaczu.
    3. Co jakiś czas na panelu zapalają sie diody z oznaczeniem I/II . W czasie świecenia w głośnikach słychać głośny szum. Jak go wyeliminować?
    4. Czy wymiana elektrolitów po pierwotnej i wtórnej ściszy przetwornicę? Troszkę ją słychać.
  • #8 4851862
    EDII25
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Wiec został tylko problem z trzeszczeniem w głośniku :( i tego juz nie daje rady :(

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Goldstar CB25C22 nie reaguje, dioda nie świeci. Pierwszym krokiem było sprawdzenie bezpiecznika oraz napięcia stałego na mostku prostowniczym, które wynosiło około 345V. Podejrzewano uszkodzenie rezystorów R803 i R805, jednak okazały się one sprawne. Zaproponowano wymianę kondensatorów elektrolitycznych, aby uruchomić przetwornicę. Próba uruchomienia z żarówką jako sztucznym obciążeniem potwierdziła usterkę – uszkodzony rezystor 680kΩ przed układem TDA4605-2 na pierwotnej stronie zasilacza został wymieniony, co przywróciło działanie telewizora. Pozostały problemy z przesunięciem białego koloru na ekranie, migającymi diodami I/II oraz głośnym szumem w głośnikach. Wymiana elektrolitów w obwodach pierwotnych i wtórnych przetwornicy była rozważana w celu wyciszenia szumu, jednak problem trzasków w głośniku pozostał nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA