Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Goldstar CK21D10X - nie włącza się

30 Lip 2008 12:40 2493 15
  • Poziom 14  
    Witam.
    Trafił do mnie w/w tv. Brak reakcji na włączenie przycisku sieciowego, dioda czerwona wcale nie zapala się.
    Po pomiarach okazało się że przepalony był rezystor R802 (680k), wymieniłem go na 820k i po podłączeniu zadymił się R807 (5,1k) i teraz już jest cisza. Wydaje mi się że poleciał TDA4605 ale jak teraz go wymienię to pewnie znowu padnie ponieważ jeszcze gdzieś jest usterka.
    Bardzo proszę o pomoc w w/w temacie
    Dodam że jest to chassis PC31A
    Dzięki
  • TermoPasty.pl
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Sprawdz czy przetwornica nie jest obciazona na wyjsciu .
    Wulutuj tranzystor kluczujacy w przetwornicy i zobacz czy jest sprawny . Sprawdz bez tranzystora czy masz 309V na głownym C potem zobacz czy TDA dostaje zasilanie około 12-15V po 2 rezystorach w szeregu około 150-200kOhm rozne występują .Potem zobacz czy sa przebiegi na wyjsciu TDA. Jesli TDA bedzie miał prawidłowe napiecie zasilania i przebiegi na wyjsciu podpinasz tranzystor i powinno wystartowac.
    To samo napiecie 309V powinno panowac na nozkach tranzystora kluczujacego na koletorze+ i na emiterze- .


    (niemam tego schematu niestety)
  • Poziom 14  
    Po wylutowaniu tranzystora okazało się że ma zwarcie między 1 a 2 pinem czyli między G i S wylutowałem również tda i teraz jak włączyłem tv to pali bezpiecznik główny, po wlutowaniu tych elementów dalej się pali bezpiecznik

    Goldstar CK21D10X - nie włącza się

    Załącznik usunąłem - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1001052.html - p.4. [Mirek Z.]

    Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

    Wstawiłem nowego BUZ90A i TDA, po włączeniu pochodził minute i wanął znowu BUZ
    Nie mam już pojęcia gdzie mogę szukać tego przyczyny

    Dodano po 19 [minuty]:

    Napięcie w miejscu BUZ'a mam 330 a nie 309V
  • Poziom 14  
    @fredpostrach
    Po pierwszej Twojej wskazówce tak jak napisałem wcześniej na C mam 330V, sugerowałeś że powinno być 309V więc nie wiem czy ta różnica ma większe znaczenie.
    Ze schematu wnioskuję że zasilanie TDA to 3 Pin tego układu a tam mam napięcie 2,05V więc znacznie mniejsze od tego co podałeś. Te dwa rezystory 680K i 130K które są na drodze w szeregu są ok. Niestety jak sprawdzić przebiegi na wyjściu TDA to nie wiem.
    Tak jak wcześniej napisałem wymieniłem BUZ90A i TDA ale po włączeniu tv pochodził minutę i BUZ strasznie się zagrzał i strzelił.

    Jeśli ten wycinek schematu nie będzie wystarczający to tutaj można pobrać w całości:
    http://www.eserviceinfo.com/index.php?what=search2&searchstring=PC31A

    W miarę możliwości bardzo bym prosił o jakieś dalsze wskazówki
    Dzięki
  • Pomocny post
    Spec od sprzętu Unitra
    Sprawdź dobrze jeszcze raz rezystory wysokoohmowe najlepiej po wylutowaniu. są tam jeszcze w szeregu 150K i 120K
    I wymień koniecznie 1µ i 47µ !
  • TermoPasty.pl
  • Pomocny post
    Spec od TV
    Witaj!
    Jeżeli stracił wartość R802-680K to po wstawieniu rezystora 820K nic szczególnego nie powinno się stać , to typowa usterka w tym chassis i przetwornica powinna wystartować , prawdopodobnie przy wymianie rezystora popełniłeś błąd w postaci nieumyślnie zrobionego zwarcia lub przerwy. Proponuje dokładnie i wnikliwie przejrzeć pod tym kątem płytę i połączenia jak i wartość wstawianych elementów.
  • Poziom 14  
    R821 iR806 sprawdzałem i są ok, wymieniłem C814 i C808, sprawdziłem dokładnie i nigdzie nie zrobiłem ani zwarcia ani przerwy.
    Wstawiłem znowu nowego buza i teraz odrazu strzelił z tym że włączyłem tv z wyjętym TDA (czy to że był wyjęty TDA mogło być przyczyną uszkodzenia buza i jeśli TDA jest włożony ale uszkodzony może też uszkadzać tranzystor ?)
  • Pomocny post
    Spec od sprzętu Unitra
    Jaki ma sens włączania bez układu TDA? Mógł się przez to uszkodzić tranzystor jak najbardziej! (choć osobiście takich doświadczeń nie robiłem)
    A już na pewno uszkodzić się może z uszkodzonym TDA.
    Posprawdzaj wszystko na spokojnie raz jeszcze, wymień to co uszkodzone, zamiast bezpiecznika wstaw żarówkę 230V/40W jeśli przy włączeniu zaświeci pełnym światłem będzie oznaczać że, ciągle jest coś nie tak a tranzystor będzie chroniony!
  • Poziom 14  
    Witam po małej przerwie. Wracając do tematu to sprawa wygląda teraz następująco.
    Wstawiłem nowy Buz i tda, w miejsce bezpiecznika żarówka tak jak zasugerował kolega marian1981.02. Po włączeniu zasilania delikatny błysk i zgaśnięcie żarówki, dioda standby zapala się. Jak wciskam przycisk prog w tv to słychać cyknięcie przekaźnika, wyraźny błysk i ponownie świeci dioda. Nic więcej nie załącza się. Robiłem tak bez podłączonej pętli rozmagnesowującej. Jak ją podłączę i chcę włączyć tv przyciskiem sieciowym to żarówka odrazu pali całą mocą. Oporność pętli wynosi 13ohm, a pozystora 19ohm
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Wstaw bezpiecznik, i ma działać.
  • Poziom 14  
    Wstawiłem bezpiecznik i odpalił tyle że pochodził tak jak wcześniej kolo minuty buz się zagrzał i strzelił. Chyba sobie już go odpuszczę
  • Spec od sprzętu Unitra
    To zostaje jeszcze C w obwodzie BUZ lub trafo przetwornicy.
  • Spec od TV
    pankracy 2 napisał:
    Witaj!
    Jeżeli stracił wartość R802-680K to po wstawieniu rezystora 820K nic szczególnego nie powinno się stać , to typowa usterka w tym chassis i przetwornica powinna wystartować , prawdopodobnie przy wymianie rezystora popełniłeś błąd w postaci nieumyślnie zrobionego zwarcia lub przerwy. Proponuje dokładnie i wnikliwie przejrzeć pod tym kątem płytę i połączenia jak i wartość wstawianych elementów.

    Czy do lutowania czasami nie stosujesz pasty do lutowania lub cyny z rdzeniem w postaci pasty, które to pasty czasami przewodzą i to jest przyczyna , oczywiście mogę się mylić , do lutowania elektroniki stosować tylko kalafonię , jeżeli stosujesz pasty to trzeba przemyć miejsce lutowania denaturatem lub benzyną.
  • Poziom 15  
    Zasilanie TDA 4605 to n.6 -ok.12V.Wymieniłbym wszystkie kondensatory (nie tylko elki) w przetwornicy.Jaka jest oporność głównego uzwojenia pierwotnego transformatora?.
  • Poziom 27  
    Oj tego nie zmierzysz indukcyjność tutaj sie kłania omomierz pokażę zwarcie.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Sprawdz czy bez BUZ generator 4605 pracuje prawidłowo najlepiej czy niema śmieci na oscylogramie a potem możesz mieć wadliwą partie tranzystorów tego szajsu wciskają nam bez umiaru.
  • Poziom 15  
    Jeżeli będzie to dokładny miernik to powinien pokazać jakąś oporność - poniżej 1 ohm.