Jak w temacie. Rozerwany Viper, transoptor, pewnie jakieś rezystory. Doczytałem na forum, że warto spróbować podłączając napięcia + 5 V i + 30 V - jeszcze nie próbowałem. Moje pytanie - skoro firma DATCOM już nie istnieje, to czy nie można by wreszcie zamieścić (jeśli ktoś ma) schematu tego tunera? Albo i serwisówki? W starych postach czytałem, że nie wolno... I druga sprawa - czy ktoś z szanownych kolegów miał podobną usterkę (zalanie wodą)? Czy w ogóle jest sens się za to brać? Woda podobno była czysta... ale z tunera poszły ognie ponad obudowę. Czy podanie tych dwóch napięć (5 i 30) na płytę wystarczy by "ożywić tuner"? czy należy wylutować diody pomiędzy zasilaczem a częścią niskonapięciową przed włączeniem próbnego zasilacza? Czy może to być zasilacz laboratoryjny czy musi być impulsowy? Czy trzeba "jakoś" oszukać transoptor (zewrzeć po stronie niskiego napięcia) by tuner ruszył? Chcę się tym zająć bardziej dla sportu niż wymiernych korzyści (tuner przeznaczony do kosza) ale może odpowiednio rozwinięty temat o zasilaniu Datcomów pomoże i innym "poszukującym"
Z góry dziękuje za odpowiedź(zi).
Z góry dziękuje za odpowiedź(zi).