logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Datcom 2200 zalany wodą - jak ożywić tuner po uszkodzeniach?

Mariusz_c1 25 Lut 2008 23:27 2027 5
REKLAMA
  • #1 4846285
    Mariusz_c1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jak w temacie. Rozerwany Viper, transoptor, pewnie jakieś rezystory. Doczytałem na forum, że warto spróbować podłączając napięcia + 5 V i + 30 V - jeszcze nie próbowałem. Moje pytanie - skoro firma DATCOM już nie istnieje, to czy nie można by wreszcie zamieścić (jeśli ktoś ma) schematu tego tunera? Albo i serwisówki? W starych postach czytałem, że nie wolno... I druga sprawa - czy ktoś z szanownych kolegów miał podobną usterkę (zalanie wodą)? Czy w ogóle jest sens się za to brać? Woda podobno była czysta... ale z tunera poszły ognie ponad obudowę. Czy podanie tych dwóch napięć (5 i 30) na płytę wystarczy by "ożywić tuner"? czy należy wylutować diody pomiędzy zasilaczem a częścią niskonapięciową przed włączeniem próbnego zasilacza? Czy może to być zasilacz laboratoryjny czy musi być impulsowy? Czy trzeba "jakoś" oszukać transoptor (zewrzeć po stronie niskiego napięcia) by tuner ruszył? Chcę się tym zająć bardziej dla sportu niż wymiernych korzyści (tuner przeznaczony do kosza) ale może odpowiednio rozwinięty temat o zasilaniu Datcomów pomoże i innym "poszukującym" :D
    Z góry dziękuje za odpowiedź(zi).
  • REKLAMA
  • #2 4846396
    fidzo
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam
    daj z zewnątrz napięcie 5 i 30V i zobaczysz czy tuner wstanie.jak tak to warto walczyć z zasilaczem jeśli nie to moim zdaniem tuner w kosz.
    cudo techniki sat to to nie jest:)
    pzdr
  • REKLAMA
  • #3 4849433
    Mariusz_c1
    Poziom 11  
    Dałeam 5V z zewnątrz, tuner zareagował diodą na włącz/wyłącz z pilota. Podpiąłem do tv i mam obraz :D. Sielanka kończy się w momencie kiedy na obrazie pojawia się napis "zwarcie w LNB1 wyłącz odbiornik". Zwarcia nie ma. Czy może przyczyną być to, że nie podpiąłem 25V? Czytałem, że warto sprawdzić/wyłączyć diseq w menu tunera, tylko, że ja nie zdążę dojść do tych ustawień a już pojawia mi się ten napis. Potem mogę tylko wyłączyć tuner, włączyć jeszcze raz i tak się bawić w nieskończoność. Może pomoże zmiana softu. Po chwili zabawy we włącz/wyłącz na obrazie otrzymałem śliczne paski w każdym możliwym kolorze (jak po uwaleniu flasha) ale jak tuner odpoczął to wszystko wróciło do normy, niestety z napisem "zwarcie...". Póki co, zamierzam naprawić przetwornicę - koszt nie jest kosmiczny i może się opłacić o ile tylko uda mi sie dostać wszystkie części. Problem w tym, że spalone mam rezystory smd. Wiem, z opisu na http://datcom.e-tv.pl/readarticle.php?article_id=3 jakie mają mieć wartości, ale nie wiem, który jest który? Czy ktoś ma schemat tego tunera? Abo może mi napisać na zdjęciu z tej strony wartości przy poszczególnych rezystorach? Czy elektrolity w otoczeniu Vipera wymieniać w ciemno czy nie, jeśli tuner ruszy bez ich wymiany? Dzięki za pomoc i pzdr
  • REKLAMA
  • #4 4851859
    byk
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Zanim podłączysz 25V warto sprawdzić czy w głowicy w metalowej puszce nie ma jeszcze kropel wody.
    Sprawdź czy na płytce nie ma śladów osadów, jeżeli są należałoby płytkę wymyć dokładnie w wodzie destylowanej lub zdemineralizowanej (dostępna na stacjach benzynowych) a następnie dokładnie wysuszyć
    100-120°C
    Jak zostaną osady tuner w zależności od wilgotności powietrza może robić niezłe numery :) (np. śliczne paski)
    Elementy po pierwotnej stronie przetwornicy są do wymiany -wszystkie, pytanie co z trafem- bo tego pewnie nie kupisz
  • REKLAMA
  • #5 4852984
    Mariusz_c1
    Poziom 11  
    W głowicy jedynym metalowym elementem jest gniazdo F lutowane do płyty. Płytę "fachowo" umyłem pod kranem z wykorzystaniem pędzla i szczoteczki do zębów a potem wysuszyłem suszarką do włosów. Osadów nie ma. Poza kartą katalogową Vipera nie mam żadnego schematu tego zasilacza, ale czy koniecznie trzeba wymienić WSZYSTKIE elementy? Jeśli kondensatory (poza elektrolitami) trzymają pojemność w mierniku, to też? I najważniejsza sprawa -trafo. Jak to trafo - raczej ciężko pomierzyć, ale czy ktoś mógłby mi chociaż podać przejścia pomiędzy wyprowadzeniami? Tzn. gdzie są, np. 1-3, 4-5 itd. Byłbym wdzięczny. Ostatnie pytanie na chwilę obecną: czy ktoś ma schemat tego ustrojstwa? Przydałby się do identyfikacji elementów... Bardzo dziękuję za cenne uwagi i pozdrawiam wszystkich.
  • #6 5293215
    minio
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    to ze pokazuje zwarcie na lnb to normalne bo nie masz podlaczone drugiego napiecia. ponizej link do artykulu o zasilaczach datcoma. juz nie raz przerabialem ten temat.
    h**p://datcom.e-tv.pl/readarticle.php?article_id=3
REKLAMA