Witam..
Mam problem dotyczący tunka Datcom Illusion C3-conax. Otóż podczas podłączanie konwertera nastąpiło zwarcie między oplotem kabla, a żyłą i... no,właśnie.. Zawsze sądziłem, że tunery mają na LNB zabezpieczenie przeciwzwarciowe (zresztą-kilka razy zrobiłem zwarcie na innych tunerach i nic się nie stało), a w tym tunerze-dym i restart tunera.
Po ponownym uruchomieniu okazało się, iż działa tylko jedna polaryzacja, a po kilku minutach-żadna. Po rozkręceniu okazało się, iż pęknięty jest element przypominający tranzystor SMD (po 2 końcówki z obu stron). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co to za element i czym można go zastąpić? Trochę martwi mnie montaż SMD..nie chcę uszkodzić gorzej tunka-dobrze mi służył.. Ma ktoś jakieś pomysły? Schematu nie mogę znaleźć (prosiłem na forum,ale nikt nie napisał...). Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc
Mam problem dotyczący tunka Datcom Illusion C3-conax. Otóż podczas podłączanie konwertera nastąpiło zwarcie między oplotem kabla, a żyłą i... no,właśnie.. Zawsze sądziłem, że tunery mają na LNB zabezpieczenie przeciwzwarciowe (zresztą-kilka razy zrobiłem zwarcie na innych tunerach i nic się nie stało), a w tym tunerze-dym i restart tunera.