logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner Datcom Illusion C3-conax - zwarcie, uszkodzony element SMD, brak napięcia LNB

newton78 01 Paź 2006 17:36 1484 4
  • #1 3075430
    newton78
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam..
    Mam problem dotyczący tunka Datcom Illusion C3-conax. Otóż podczas podłączanie konwertera nastąpiło zwarcie między oplotem kabla, a żyłą i... no,właśnie.. Zawsze sądziłem, że tunery mają na LNB zabezpieczenie przeciwzwarciowe (zresztą-kilka razy zrobiłem zwarcie na innych tunerach i nic się nie stało), a w tym tunerze-dym i restart tunera. :cry: Po ponownym uruchomieniu okazało się, iż działa tylko jedna polaryzacja, a po kilku minutach-żadna. Po rozkręceniu okazało się, iż pęknięty jest element przypominający tranzystor SMD (po 2 końcówki z obu stron). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co to za element i czym można go zastąpić? Trochę martwi mnie montaż SMD..nie chcę uszkodzić gorzej tunka-dobrze mi służył.. Ma ktoś jakieś pomysły? Schematu nie mogę znaleźć (prosiłem na forum,ale nikt nie napisał...). Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc :!:
  • #2 3075696
    rj22
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Witam
    prawdopodobnie to bezpiecznik sam powinieneś to ocenić bo ciężko na odległość
    pozdro
  • #3 3075747
    newton78
    Poziom 12  
    Hmm...gdyby to był bezpiecznik,to chyba nic by nie działało? A poza tym raczej znajdowałby się w sekcji zasilania? A on jest tuż przed głowicą LNB. A poza tym, jeśli tak by było, to dlaczego przez pewien czas utrzymywała się jedna polaryzacja? Wydaje mi się, że jet to albo tranzystor, który z elementami pełni rolę stabilizatora/przełącznika napiecia 13/18 V (polaryzacja V/H), lub jest to jakiś stabilizator. Nie widziałem bezpiecznika z czterema końcówkami... Poza tym element wygląda mi na klasyczny tranzystor SMD (czarny prostokąt), tyle że z czterema końcówkami. Może ktoś ma dostęp do schematu, lub naprawia te tunery??
  • #4 3075800
    rj22
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    no to powinieneś sobie poradzić
  • #5 3076040
    newton78
    Poziom 12  
    Może i bym sobie poradził,gdybym chociaż wiedział, co to za element. Nie posiada żadnych oznaczeń, więc bez schematu nie mam szans. Ale dzięki za chęci ;) Jeśli ktoś będzie wiedział, co to za element, lub będzie mógł służyć schematem-byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dzięki :)
REKLAMA