logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak trwale usunąć AutoMapę i TomTom z Mio P550?

dwoje19 26 Lut 2008 01:07 2931 6
REKLAMA
  • #1 4846534
    dwoje19
    Poziom 25  
    Ocena: 106
    Zainstalowałem do Mio P550 dwa programy: automapę i tomtoma. Po odinstalowaniu ich obu i po dokładnym usunięciu "resztek" (folderów które pozostały) nadal te programy powracają na pulpit i do pasku start. Co należy zrobić aby je usunąć na dobre, żeby już nigdzie się nie pokazywały?.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4846561
    Coolbit
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Usuniecie z pulpitu:
    Start > Settings > Today > Items (odznaczamy kwadraciki)
    Całkowite usunięcie można zrobić przez re instalacje systemu. (Jest do tego wgrany oryginalny programik, albo potrzebna jest kombinacja klawiszy robiąca restart windowsa na nowo). W niektórych palmach jest wbudowany miniaturowy przełącznik który przejmuje tę funkcje.
    Jak jest z mio p550 dokładnie się nie orientuje.
  • REKLAMA
  • #3 4846821
    dwoje19
    Poziom 25  
    Hmmm...
    U mnie nie ma Settings-Today-Items :(. Z tych co napisałeś to jest tylko start, reszta jest po polsku.
    No jest przełącznik do resetu twardego ale nie chcę go użyć bo nie wiem z kąd pużniej wziąść program Automapa 4.5...bo jest orginalny.
  • REKLAMA
  • #4 4846928
    ogorki
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Przecież masz AM dostarczoną z jakiegoś nośnika, więc z czym problem, jeśli to legalnie kupiłeś, to albo z jakąś płytą lub od razu na karcie pamięci.
    A poza tym jesteś trochę niekonsekwentny i coś tu kręcisz. Najpierw sam odinstalowywujesz, tj. de facto usuwasz. A HR się boisz. Dlaczego? Przecież jak już usunąłeś, to HR tylko wyczyści pozostałe śmieci, z których przecież i tak nie skorzystasz, bo już AM nie ma.
    I jakoś mi się mało chce wierzyć, że masz legalne aż dwie nawigacje, i takie pytania zadajesz, czy ta AM to na pewno to wersja...
  • REKLAMA
  • #5 4848945
    dwoje19
    Poziom 25  
    Nie mierz ludzi swoją miarą. Nie pisałem, że mam dwie nawi legalne, zresztą nie interesuje mnie w co Ty wierzysz...
    Z drugiej strony może i mało precyzyjnie się wysłowiłem ale przecież nie będę opisywał historii kupna mojej nawigacji.
    Kupiłem ją używaną z orginalną automapą 4.5. Na karcie pamięci są mapy a sam program jest wgrany do palmtopa a płyty mi niestety sprzedający żadnej nie dał. A teraz w celach edukacyjnych zainstalowałem sobie tomtoma i automapę (inną). Ale doszedłem do wniosku, że jednak to co zainstalowałem jest do dup..y i odinstalowałem lecz ciągle po resecie palmtopa obydwie wracają albo na pulpit albo do pasku start. Dlatego założyłem temat a nie po to abyś Ty mi mówił co mam legalne a co nie!.
  • #6 4849136
    ogorki
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    dwoje19 napisał:
    A teraz w celach edukacyjnych zainstalowałem sobie tomtoma i automapę (inną).

no i już się wkopałeś. W takich "celach" to się ściąga triala itp, a jak nie, to możesz trafić też do takiej fajnej celi z kratkami :D
    I pamiętaj, tylko winny się tłumaczy.
    A wracając do tematu, to po prostu zrób HR. Jak masz legalną mapę, to na pewno miałeś ja zarejestrowaną, to możesz wtedy wysłać odpowiednie zapytanie do producenta.
    No a w tą AM 4.5 to wierze, bo jeszcze zdaje się, że nie wyszło do tego żadne lekarstwo....
  • #7 4849455
    dwoje19
    Poziom 25  
    HR zawsze zdąży się zrobić, najpierw należy spróbować innych metod.
    Już sobie poradziłem...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował na Mio P550 dwie nawigacje: AutoMapę i TomTom. Po ich odinstalowaniu oraz usunięciu pozostałych folderów programy nadal pojawiały się na pulpicie i w menu start. Sugerowano usunięcie ikon z pulpitu poprzez Start > Settings > Today > Items, jednak w polskiej wersji systemu Mio P550 ta opcja była niedostępna. Zalecano wykonanie twardego resetu (Hard Reset, HR) urządzenia, który przywraca system do stanu fabrycznego i usuwa pozostałości po programach, jednak użytkownik obawiał się utraty oryginalnej AutoMapy 4.5, której nie posiadał na nośniku instalacyjnym. Dyskusja poruszyła kwestie legalności oprogramowania oraz metody reinstalacji systemu w celu całkowitego usunięcia aplikacji. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że poradził sobie z problemem bez natychmiastowego wykonania HR, choć nie podano szczegółów zastosowanego rozwiązania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA