logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 8250 - paski po napełnieniu tuszu, jak odpowietrzyć kartridż?

meg_gda 26 Lut 2008 15:37 4458 15
REKLAMA
  • #1 4847925
    meg_gda
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    witam mam pytanko moze ktoś sie z tym spotkał-po napełnieniu zaczęła drukowac z paskami na jednym kolorze , przed napełnieniem było wszystko ok, czy to mozliwe zeby sie zapowietrzyło coś, miałem wrazenie ze przy zakładaniu kartridza słyszałem małe psss, jesli moze to być przyczyną jak odpowietrzyć??
  • REKLAMA
  • #2 4848156
    Kiko_1
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witaj.
    Pierwsze pytanie, czy napełniałeś to sam czy w firmie zajmującej sie tego typu usługami?

Choć w sumie to nie rzutuje, gdyż z autopsji wiem, że nawet firmy potrafią to zepsuć. Przy takiej "awarii" najprawdopodobniej nie odratujesz już kartridża niestety.

Nieraz taniej wyjdzie kupić jakiś zamiennik.

Pozdrawiam
    Kiko_1
  • REKLAMA
  • #3 4849237
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    ...do trzech razy sztuka :D

Tak to już bywa. Teraz pozostaje zakup nowego wkładu.
  • REKLAMA
  • #5 4851062
    Kiko_1
    Poziom 17  
    Tak, ale jest sterowany "wtryskami" a jeśli źle uzupełniłeś, to mogłeś albo zapchać albo zapowietrzyć piezo.
  • #7 4851413
    Kiko_1
    Poziom 17  
    Z tego co mi wiadomo, to nie da sie tego wykonać, musisz od razu podczas uzupełniania pilnować "ciśnienia" wewnątrz zbiorniczka. Teraz masz już praktycznie wkład do wyrzucenia niestety.
  • #8 4853733
    Piccollo
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam

Mam pytanie do kolegi Kiko_1
    Ja również czasem napełniam tusze i w przypadku zapowietrzonego kardridża stosuje klip regeneracyjny dzięki któremu odciągam przez dysze tusz razem z zalegającym pomiędzy dyszami a gąbką powietrzem.
    Po tych zabiegach z reguły wszystko jest w porządku jeżeli kardridż jest oczywiście drożny.
    Moje pytanie odnosi się bardziej do terminu "zapowietrzyć piezo" -co ono oznacza?-pytam ponieważ mi kardridż wydaje się do odratowania ale nie robie tego za często więc wyjaśnienia mogłyby mi się przydać w przyszłości.
    Panowie czy ten kardidż wg was poważnie jest nie do odratowania ?
  • REKLAMA
  • #9 4853823
    Kiko_1
    Poziom 17  
    W kartridżu znajdują się małe "pompki wtryskowe" działające na zasadzie piezo-elektrycznej (poczytaj o tym na wikipedii, jest masa wiadomości na ten temat) Jeżeli do środka (do tego piezo) dostanie sie powietrze, to sposób w jaki działają takie wtryski uniemożliwia mu samoistne odpowietrzenie się.
    Owszem stosuje się wszelakie clipy do kartridż'y, ale po co wydawać kase na takie gadżety, lepiej (i chba taniej) wyjdzie kupić nowy wkład, chociażby zamiennik.
  • #11 4868876
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Z tego, co ja wiem, to nie do końca taki zwykły zbiornik na tusz - posiada on system komór i specjalny zawór. Dla uniknięcia problemów regeneracja musi być prowadzona bardzo uważnie i z wyczuciem. Zasada działania zespołu drukującego tej drukarki jest chyba podobna, jak w wielu urządzeniach firmy Brother: nieruchomo osadzone pojemniki z tuszem są połączone giętkimi wężykami z poruszającą się w karetce głowicą.
  • #13 5068561
    gabrycha
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    czesc - robiłem podobny problem w drukarce z tuszami hp 10 i 11 ora głowicami 10 i 11. Może będzie podobnie . napisz jakie masz głowice - tusz to widzę że 363.
  • #15 5071425
    gabrycha
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    no cóż - 10 i 11 sie wyjmują bez rozbiórki - a tu skoro nie to nie. Ale nie za bardzo mi się w to wierzyć chce.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po napełnieniu kartridża HP 363 pojawiły się paski na jednym kolorze, co sugeruje problem z podawaniem tuszu. Możliwą przyczyną jest zapowietrzenie układu, zwłaszcza wężyków łączących zbiornik z głowicą drukującą, która jest na stałe zamontowana w drukarce HP 8250. Kartridż posiada system komór i zawór, a jego regeneracja wymaga precyzyjnego kontrolowania ciśnienia podczas napełniania, aby uniknąć powietrza w układzie piezoelektrycznym wtrysku tuszu. Zapowietrzenie piezoelektrycznych pompek wtryskowych uniemożliwia samoczynne odpowietrzenie, co często skutkuje koniecznością wymiany wkładu lub zastosowaniem klipów regeneracyjnych do odciągania powietrza przez dysze. W przypadku HP 363, ze względu na stałe zamocowanie głowicy i złożoność konstrukcji, demontaż jest trudny, a odpowietrzenie wężyka wymaga ostrożności. Ostatecznie wyrównanie ciśnienia w kartridżu pozwala na przywrócenie prawidłowego drukowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA