logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy transformator TE-3612 wystarczy do zasilacza 15-20V 2-3A?

zetor2004 26 Lut 2008 23:48 2366 12
REKLAMA
  • #1 4849847
    zetor2004
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Chcę zbudować sobie porządny zasilacz warsztatowy. Wydajność prądowa do 2-3A, napięcie do ok 15-20V. Czy ten zasilacz nada się? :

TE-3612, jego parametry wyjściowe to 12v ~3A 36 va

Co o tym sądzicie? Czy to nie za mało?
  • REKLAMA
  • #2 4849862
    grzegorzbuczylo
    Poziom 20  
    Ocena: 296
    Moim zdaniem jak chcesz mieć 15-20 to musisz zastosować trafo o napięciu wyjściowym około 25V a jak chcesz porządny to zrób sobie do 30A.
  • REKLAMA
  • #3 4851035
    Raven999
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    musisz wyznaczyc napiecie skuteszne tego trasformatora dla danego ukladu prostowniczego . układ prostowniczy musi byc (powinen0 posadac stabilizace pradaowa aby nie bylo pradu teniacego i przedzwieku siecowego . pjedyncz diodz zmnieszy ci napieci o polowe dlatego ze przejdzei przexz diode tylko skladowa dodatnia napieci a przemiennego . czesciwo skompensuje to zastosowanie stabilizacji z kondesatora jego pojemnosc nalezy wyznaczyc dla zkladanej rezystanci odbiornia dla prostowania calo lub pol falowego .
  • #5 4851157
    Michals125
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Zdecydowanie za mały transformator .... postaraj się o coś znacznie większego ,jak już kolega wspomniał koło 25 V jak na Twoje wymagania .Druga sprawa jeżeli to ma być zasilacz z pierwszego zdarzenia ,to nie taki jak kolega powyżej .Poszukaj coś konkretniejszego ...Napisz jak się już na coś zdecydujesz .
  • REKLAMA
  • #6 4856911
    zetor2004
    Poziom 11  
    Witold5 napisał:
    Wystarczy trochę posurfować po "necie" . Tylko na to potrzeba trochę wysiłku.
    Zobacz chociaż tu: http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=245

Dzięki za chęci, ale układy tam prezentowane są za proste(dla moich potrzeb). Myślałem nad adaptacją ze strony http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html. Tylko, że napięcie wyjściowe na trafo jest wymagane 24V, a ja chciałbym o niższym napięciu i pewnie ten układ się nie sprawdzi. Chyba że się mylę?

Sory za banalne pytania ale nie jestem elektronikiem z zawodu, kiedyś zajmowałem się tym i teraz nadeszła moja "druga młodość" w elektronice :)
  • REKLAMA
  • #8 4858238
    Michals125
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Byłaby możliwośc uzyskania z 12 V -25 V ,gdyby zastosować zamiast mostka greatza ,dwóch diod ,tylko że mósiałbyś się zaopatrzyć w transformator toroidalny 12 V .Wyżej kolega podsunoł bardzo przydatny link ,popatrz tak dokładnie ...
  • #9 4868605
    Raven999
    Poziom 14  
    mostek gretza i die diody daja podobny efekt. z ta roznicea ze mostek jest korzystniejszym rozwizaniem . pomimo to nalezy zastosowac uklad stabilozacji dla obu prostownikow (rodzajow)

Dodano po 1 [minuty]:

mozna zmowic ulkad do skladania takiego zasilacza z strony www.jabel.com.pl

Dodano po 3 [minuty]:

kolega ma juz transformator . zopatrzenie w toroidalny byloby tylko niepotrzebnym angazowaniem funduszy i czasu . trafo toroidalane daje lepsze efkty i jest z reguly stosowane w wysokej jakosci ukladach scalonych .
  • #10 4874709
    zetor2004
    Poziom 11  
    Przemyślałem sprawę i czasami(chociaż b.rzadko) będzie mi potrzebne napięcie 24V. Więc chcę budować zasilacz ze strony: http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html
    Jak myślicie, czy to trafo na 28V będzie ok?: http://allegro.pl/item318456834_transformator_bez_minimum.html
    nie pytam o prąd, bo nie potrzeba mi 3A.

Pytanie 1:
    Czy musiałbym odwinąć uzwojenie wtórne, żeby mieć jednak 24V AC na wyjściu?
    Co sądzą Ci, którzy już robili ten zasilacz?

Pytanie 2:
    Czy zasilacz : http://www.elektroda.net/warsztatowe/zasilaczstab0-30v3a.html ma gorsze parametry od zasilacza: http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html?

Nie wiem na który zasilacz mam się zdecydować. Czynnikiem decydującym ma być stabilność napięcia i prądu.
  • #11 4882474
    Raven999
    Poziom 14  
    moim zdaniem powinno wystarczyc z opisu jego wynika z e bedzi mialo moc ok 3A x 28 V = 90[W] max . a prad jaki bedziesz mial zalec bedzie o d wielkosci rezystancji podlaczonego urzadzenia .
    pytanie 1 .
    nie jest toniczne odwiniecie uzwojenia . choc mozna to zrobic . wymaga to jednak wiedzy jak jest liczba uzwojen na trrafie . poniewazr ma to bezposredni wplyw na uzyskiwne parametry . stosunek liczby uzwujen pierwotnego i wtornego jest taki sam jak napiec i natezen na tych uzwojeniach . wniosek jesli odwiniesz to gemneralnie spadni npiecie a wzrosnie prad na uzwojeniu tak mysle choc moge sie mylic .

pytanie 2
    zeby okreslic czy i ktore rozwiazanie jet lepsze nalezaloby obejrzec przebieg na oscyloskopie . choc mozna poprostu poszukac charakterystyk tych ukladow o producenta .
  • #12 5009051
    zetor2004
    Poziom 11  
    Raven999 napisał:
    ...pytanie 2
    zeby okreslic czy i ktore rozwiazanie jet lepsze nalezaloby obejrzec przebieg na oscyloskopie . choc mozna poprostu poszukac charakterystyk tych ukladow o producenta .

Szukanie charakterystyk chyba byłoby bezskuteczne. Oscyloskopu nie mam, a poza tym i tak musiałbym zbudować 2 układy. Więc chyba skupię się na rozwiązaniu nr 1. Układ jest prostszy i chyba tańszy. Tylko nie wiem, jaki będzie skutek podłączenia napięcia 28V - czy jednak nie będzie konieczne odwinięcie kilku zwojów uzw. wtórnego. Drut na wtórnym ma grubość 0,6mm[/url]

Dodano po 2 [minuty]:

Pogrzebałem trochę po sieci i z tego co znalazłem to wynika, że przy tym drucie nie uzyskam więcej niż 1A. Więc aby wykorzystać pełną moc transformatora(3A) musiałbym przewinąć całe uzwojenie wtórne drutem 1,12mm.
  • #13 5017844
    Raven999
    Poziom 14  
    dlaczego? daloby by to obraz jakie maja one przebiegi. ja tez niemam takiego urzadzonka. ale luzik damy rade :) .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastosowania transformatora TE-3612 (12V, 3A, 36 VA) do budowy zasilacza warsztatowego o napięciu 15-20V i prądzie 2-3A. Uczestnicy wskazują, że transformator o napięciu wyjściowym 12V jest zbyt mały do uzyskania wymaganych parametrów, sugerując użycie transformatora o napięciu około 25-28V, co pozwoli na stabilne uzyskanie napięcia 15-20V po prostowaniu i filtracji. Poruszono kwestie charakterystyki napięcia skutecznego po prostowniku, wpływu rodzaju prostownika (mostek Graetza vs. dwie diody) oraz konieczności stabilizacji prądowej i napięciowej. Autor rozważa adaptację układu z electronics-lab.com, który wymaga transformatora 24V, oraz pytania o możliwość modyfikacji uzwojenia wtórnego transformatora 28V w celu uzyskania 24V. Zwrócono uwagę na grubość drutu uzwojenia wtórnego (0,6 mm) ograniczającą prąd do około 1A, co wymagałoby przewinięcia uzwojenia drutem o większym przekroju (np. 1,12 mm) dla pełnego wykorzystania mocy transformatora. Porównano też dwa projekty zasilaczy pod kątem stabilności napięcia i prądu, podkreślając potrzebę analizy przebiegów na oscyloskopie. Wskazano, że transformator toroidalny jest lepszy jakościowo, ale niekonieczny, jeśli autor ma już transformator TE-3612. Podsumowując, do zasilacza 15-20V 2-3A transformator TE-3612 jest niewystarczający, lepszym wyborem będzie transformator o napięciu wtórnym około 25-28V i odpowiedniej mocy oraz grubości uzwojenia dostosowanej do wymaganego prądu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA