logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak w Excelu skopiować numery z jednego arkusza do drugiego bez pomijania?

andrew654 27 Lut 2008 19:10 1125 3
REKLAMA
  • #1 4852278
    andrew654
    Poziom 11  
    Witam. Siedziałem nad tym parę dni, parę ludzi, którzy się "znają" pomagali i nic. Wydaje się, że to jest bardzo proste zadanie, ale rozwiązanie chyba już nie;)
    Następujący problem:
    1.Mam dwa arkusze w jednym pliku

2.W pierwszym arkuszu mam kolumnę z numerami, które chcę, żeby były wpisywane.

3.W drugim arkuszu jest też kolumna z numerami, które są pobierane z pierwszego arkusza, ale podwójnie (czyli są dwie kopie tego samego numeru w jednej kolumnie). Po prostu wpisuję w pierwszym arkuszu liczbę, a w drugim pojawia się podwójnie jedna pod drugą.

4.To działa dla jednej liczby, ale problem zaczyna się, kiedy chcę taką "podwojoną" liczbę rozciągnąć na dalsze komórki. Zaznaczam najpierw dwie komórki, a później z klawiszem ctrl rozciągam na dalsze. Kopiuje się "prawie prawidłowo". Jednak wtedy jest pobierana co druga liczba z pierwszego arkusza. Co druga jest omijana, a chcę, żeby w drugim arkuszu wszystkie się pojawiały.

5.Odpada ręczne klepanie, bo tego będzie dużo, z resztą niby arkusz nie od tego, żeby ręcznie formuły wpisywać;)

Po prostu każdej komórce w drugim arkuszu przy kopiowaniu formuły z ctrl jest przypisana tak jakby komórka z pierwszego arkusza i nie wiem jak to zmienić. Inaczej co druga komórka z pierwszego arkusza jest "przysłaniana".

Jeśli ktoś spotkał się z czymś takim i wie jak to zmienić, będę bardzo wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4852658
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Co rozumiesz przez jedna pod drugą?

Jedna jest w komórce A1 druga w A2 ?

Może być z pomocniczą kolumną? Ona może być w 3 arkuszu.

Arkusz2
    Aby stworzyć pomocniczą kolumnę zrobiłem cztery pierwsze wiersze (+opis) w kolumnie A . Zaznaczyłem razem komórkę A4 i A5 i skopiowałem w dół. Myślę że widać po przykładzie.

Arkusz3 to drugi prostrzy przykład (też z kolumną pomocniczą) gdzie właściwie należy tylko napisać wartości w pierwszym wierszu (A1 i B1) i skopiować wiersz (dwukomórkowy) w dół.

Może być, czy to trzeba zawrzeć w jednej formule?
    Załączniki:
    • Zeszyt3.xls (35.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zeszyt2.xls (22.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4852874
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    W końcu sobie poradziłem bez kolumny pomocniczej - fajna łamigłówka

W jednym arkuszu dwa przykłady z indeks'em i adresowaniem pośrednim ale zasada ta sama zaokrąglenie w góre podzielonego na pół numeru wiersza a później wyszukania.

Mam nadzieje że to nie jest twoja praca domowa. :)
    Załączniki:
    • Zeszyt4.xls (52.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4853012
    andrew654
    Poziom 11  
    Nie wiem jak tego dokonałeś, ale jesteś wielki:)
    Ja sądziłem, że trzeba gdzieś w excelu włączyć odpowiednią opcję i już. Przez
    to przejrzałem wszystkie opcje i przyciski w tym programie;)
    Ludzie, którzy przychodzili mi z pomocą mówili, że tak się nie da zrobić.
    Muszę zrobić taki arkusz usprawniający mi pracę do zarządzania dużą ilością przedmiotów. Teraz mam z górki:)

Dzięki wielkie jeszcze raz

Pozdrawiam
REKLAMA