logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie oprogramowanie do rejestratora Philips DVR 1EP? Brak wsparcia producenta

Spooner 28 Lut 2008 12:16 2215 12
  • #1 4854533
    Spooner
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Witam wszystkich zebranych.

Nie wiem do jakiego działu zaliczyć ten temat/problem więc dałem go tutaj. Posiadam rejestrator Philips DVR 1EP, posiada dysk wewnętrzny, podłączyłem go do lokalnej sieci LAN i nadałem adres IP, maskę itp. w celu archiwizowania i podglądu nagrań na innym PC przez sieć.

Problem jest taki iż firma która go montowała już nie istnieje i nie zostawiła żadnego oprogramowania temu służąca , zostawiła tylko instrukcje i jedynie co mogę zrobić to puszczać i oglądać puszczane pingi.

Jak to będzie pomocne to tu jest wynik działania skanera portów:
    1024
    8080
    110
    21
    80
    3128

Czy da się coś z tym zrobić?
    Jakie programy mogą zadziałać?
  • #2 4854551
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    1024 ?
    8080 proxy
    110 mail pop3
    21 ftp
    80 www
    3128 proxy

Na początek spróbuj wejść na to przez przeglądarkę internetową (http://adres_ip_urzadzenia i ftp://adres_ip_urzadzenia)

...i zobaczymy co będzie dalej ;)
  • #3 4854594
    Spooner
    Poziom 16  
    Próbowałem wcześniej i Gucio.

Wg. mnie 1024 służy do zdalnego podglądu, chyba. nie wiem po co ftp i pop3. :(
  • #4 4855687
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Zapewne potrzebny jest do tego jakiś program do oglądania. wpisz w googlach: DVR player download a znajdziesz wiele tego typu programów niestety jak zauważyłem w najlepszym razie shareware.
  • #5 4857467
    Spooner
    Poziom 16  
    Wujkowi Google trochę się myli bo kojarzy "DVR" z DVD.

Mając na uwadze fakt że Philips został wessany pod Boscha i na stronie znalazłem oprogramowanie do DVR4, ale nie widzi rejestratora.

Jakie są jeszcze wyjścia:?:
  • #6 4857534
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Spróbuj się pod każdy z tych portów podłączyć telnetem. Może w ten sposób któraś z usług się "przedstawi" i łatwiej będzie coś znaleźć jakiś punkt zaczepienia.
  • #7 4857610
    Spooner
    Poziom 16  
    1024 nic

A na pozostałych jest:
    "Aby kontynuować, naciśnij dowolny klawisz..."
    a potem "Połączenie z hostem przerwane."
  • #9 4858072
    Spooner
    Poziom 16  
    Mail wysłany i czekam na odpowiedz.

Aha z tego co pamiętam kiedyś musiałem wymienić w nim dysk i normalnie zrobiłem partycje i się rejestrator oburzył. Okazało się, że trzeba dać "surowy" bez partycji. ale to tak na marginesie.
  • #10 4868943
    Spooner
    Poziom 16  
    Niestety chyba mnie nie lubią :( Brak jakiejkolwiek odpowiedzi. Chociaż wysyłałem w imieniu firmy.

Mi już się skończyły pomysły na realizacje założeń, jestem otwarty na wszelką pomoc.

A może samemu napisać program?
  • Pomocny post
    #11 4869048
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    To trzeba było napisać że chcesz kupić taki sprzęt ale potrzebujesz wiedzieć czy program do obsługi zadziała na Twoim komputerze. Zeby wysłali demo albo chociaż podali skąd go pobrać.... Troszkę pod włos trzeba, Polska to niestety taki kraj gdzie 90% sprzedawców jak nie czuje "interesu" to nawet nie kiwnie palcem aby Ci pomóc....
  • #13 4872151
    Spooner
    Poziom 16  
    Jestem stałem klientem Google, wiec nie trzeba mi nauki co pisać.
    Pisałem już różne frazy i znajdywało tylko dane techniczne. Ale za pomoc w szukaniu Dziękuję.

Myślałem, że ktoś ma wiedze na temat tego rejestratora.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz rejestratora Philips DVR 1EP z dyskiem wewnętrznym podłączył urządzenie do sieci LAN, nadając mu adres IP, aby umożliwić zdalny podgląd i archiwizację nagrań na innym komputerze. Problemem jest brak oryginalnego oprogramowania, gdyż firma montująca sprzęt już nie istnieje. Skaner portów wykazał otwarte porty: 1024, 8080, 110, 21, 80, 3128, z których 8080 i 3128 to porty proxy, 110 to POP3, 21 FTP, a 80 HTTP. Próby dostępu przez przeglądarkę i telnet nie przyniosły efektu – połączenia były przerywane lub nie odpowiadały. Próbowano znaleźć oprogramowanie DVR player, jednak dostępne wersje to głównie shareware i niekoniecznie kompatybilne. Philips został przejęty przez Boscha, ale dostępne oprogramowanie DVR4 nie wykrywa rejestratora DVR 1EP. Wysłano zapytanie do dystrybutora oprogramowania, jednak nie uzyskano odpowiedzi. Wspomniano, że dysk twardy w rejestratorze musi być sformatowany jako surowy (bez partycji), co jest istotne dla działania urządzenia. Brak oficjalnego wsparcia i oprogramowania zmusza do rozważenia napisania własnego programu do obsługi rejestratora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA