logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB Kenji – brak opcji ustawienia częstotliwości PL, jak odblokować polskie kanały?

makssi 28 Lut 2008 14:22 2767 10
REKLAMA
  • #1 4854974
    makssi
    Poziom 11  
    Mam problem z Cb Kenji gdy chcę zgodnie z instrukcją obsługi ustawić częstotliwość na Pl w opcjach nie ma kodu polski z 08 wskakuje od razu na 00 czy można to jakoś ustawić inaczej, może jest jakaś zworka do przestawienia jeżeli miał ktoś z takim przypadkiem do czynienia proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4855471
    maylo
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    w kenji kod PL to 09 ...
  • #3 4855517
    makssi
    Poziom 11  
    Tak wiem ze kod to 09 ale w opcji tego kodu nie ma :(
  • REKLAMA
  • #4 4857880
    maylo
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    Otwórz radio od strony płyty głównej i rozewrzyj punkt OP 2. napisz o rezultatach.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4858659
    makssi
    Poziom 11  
    Nie mogę odnaleźć tego punktu OP 2, wiesz może gdzie mniej więcej on się znajduje?
  • #6 4859489
    kuki84
    Poziom 11  
    u mnie strasznie Kenji szumi przy obieraniu. Antenka Midland ML-145. swieżo zestrojona z radiem. A i radyjko nadaje tylko na 2W. Co zrobić by nadawało z mocą do 4W???
  • #7 4860474
    Wampir1988
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Cytat:
    u mnie strasznie Kenji szumi przy obieraniu. Antenka Midland ML-145. swieżo zestrojona z radiem. A i radyjko nadaje tylko na 2W. Co zrobić by nadawało z mocą do 4W???

A jak to sprawdziłeś kolego jeśli nie zastosowałeś sztucznego obciążenia 50 ohm tylko na antenie to pomiar nie jest dokładny radio nadaje max 4W to nie znaczy że nie może nadawać z mniejszą mocą np 1,2,3 W
  • #8 4861253
    makssi
    Poziom 11  
    Witam, temat uważam za zamknięty dla wszystkich zainteresowanych załączam zdjęcie na którym jest punkt OPT 2 który należy rozlutować i radio działa bez problemu w częstotliwości przewidzianej dla PL.
    Chcę jeszcze dodać, że duży wkład w rozwiązaniu problemu miał Maylo.
    Pozdrowienia
    Załączniki:
    • CB Kenji – brak opcji ustawienia częstotliwości PL, jak odblokować polskie kanały? Zdjęcie000.jpg (62.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4869369
    kuki84
    Poziom 11  
    Cytat:

A jak to sprawdziłeś kolego jeśli nie zastosowałeś sztucznego obciążenia 50 ohm tylko na antenie to pomiar nie jest dokładny radio nadaje max 4W to nie znaczy że nie może nadawać z mniejszą mocą np 1,2,3 W

bylem w miejscu gdzie sie zajmuja strojeniem CB i takze sprzedazą. podłączył miernik SWR i powiedział ze radjko nadaje na 2W. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 4869440
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 755
    Cześć.

:arrow: kuki84
    Mocy nadajnika nie mierzy się miernikiem SWR.
    Do tego są zupełnie inne przyrządy pomiarowe. Miernik SWR, to miernik współczynnika fali stojącej, a nie mocy nadajnika.
    Skoro moc zmierzyli Ci miernikiem SWR, a Ty to tutaj powtarzasz, to znaczy jedno. Dałeś się wpuścić w kanał".
    Powinieneś zmienić fachowców na takich, którzy wiedzą, jak i czym zmierzyć moc nadajnika.
  • #11 4872068
    kuki84
    Poziom 11  
    zgodze sie z toba nie mierzy sie miernikiem SWR. Źle napisałem. To jak zmierzyć moc nadawania w warunkach domowych dysponując multimetrem oraz "sztucznym obciążeniem"???

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku możliwości ustawienia polskiej częstotliwości PL (kod 09) w radiu CB Kenji, gdzie zamiast kodu 09 pojawiał się kod 00. Rozwiązaniem okazało się rozlutowanie punktu OP 2 na płycie głównej radia, co odblokowało polskie kanały i umożliwiło prawidłowe ustawienie częstotliwości. Dodatkowo poruszono temat pomiaru mocy nadajnika, podkreślając, że moc nie jest mierzona miernikiem SWR, który służy do pomiaru współczynnika fali stojącej, lecz wymaga użycia specjalistycznych przyrządów lub metody z wykorzystaniem sztucznego obciążenia 50 Ω i multimetru. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o problemach z szumem w radiu Kenji oraz o antenie Midland ML-145.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA