logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chieftec HPC-360-302 DF, a UPS APC 350 BACK-UPS - współpraca

staff 03 Sty 2004 22:31 3919 13
REKLAMA
  • #1 460933
    staff
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mój problem dotyczy współpracy UPS-a APC Back-UPS 350 z zasiłką Chieftec 360-302 DF.
    Do tej pory mój komp pracował na zasiłce NO NAME 300 Watt .
    W kompie miałem 2 dyski 80 GB i jeden 40GB, procek Tualatin 1.2GHz, 512 sdramu, kontroler raid na PCI, karta TV, Karta sieciowa, radeon 9000, 2 napędy - DVD LG oraz CDRW LG a wszystko to na płycie ABIT ST6, monitor mam 17 cali Samsunga i cały ten zestaw podtrzynywał UPS przez max 12 minut.
    Natomiast bez monitora 30 minut natomiast po odpięciu 2 dysków i monitora sam komp fungował na tym UPS-ie 40 minut.
    Po wymianie zasiłki NO NAME na Chiefteca 360 okazało sie ze zasilacz wybija bezpiecznik w UPS-ie i komp nie chciał po pierwszej próbie ruszyć.

Przy następnej próbie odpalił wiec odłączyłem UPS-a z sieci i zamiast podtrzymywać kompa to wszystko zgasło.
    Zaraz moja interwencja wyglądała tak ze wziąłem instrukcje z UPS-a gdzie w pomocy objaw ten był określony jako nadmierne obciążenie UPS-a, które powoduje wybijanie bezpiecznika. Próbując dalej odłączyłem od UPS-a monitor i wyjąłem z kompa dwa dyski i DVD. Kolejne podejście- odpalam kompa i rusza , system się odpala, wchodze do programu z UPS-a sprawdzic stan baterii – jest 100% odłączam go z prądu i znowu wszystko zgasło. Nie poddając się pomyślałem ze może się nagle UPS sypnął i cos z nim nie tak.
    Postanowiłem wyciągnąć Chiefteca i włożyłem starą zasiłkę i odpalam kompa wszystko idzie jak w pysk strzelił włączam Power Chute wszystko OK. stan baterii 100% i czas podtrzymania 40 minut wiec decydujący moment- wyłączam upsa z prądu i działa przełączył się na baterie i sobie pyka, po 5 minutach poziom baterii 90% i dalej se pyka, ups idzie jak żyleta.
    Wynika z tego ze stara zasiłka im mniej ma podpiętego badziewia to potrzebuje mniej prądu i ups trzyma dłużej nawet 40 minut bez monitora , 2 dysków i napędu, po podpięciu wszystkiego bez monitora jest około 30 minut pracy kompa natomiast na chieftec-u nawet nic nie chce ruszyć.

Czyżby chieftek nawet bez zbytniego obciążenia miał taki pobór mocy czy jest z nim coś nie tak? Chyba nie ciągnie prądu z gniazdka na maxa czy jest pod obciążeniem czy nie…
    Teraz jadę znowu na starej zasiłce a Chieftec leży sobie w pudełku i czeka na lepsze czasy…
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 461533
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    z tego co pamiętam to upsy mają różny kształt prądu (to co na oscyloskopie się sprawdza - znaczy się przebieg) i nie każdy zasilacz radzi sobie z tym - te starsze działają bez problemu ale nowsze moga się nie uruchomić a nawet uszkodzić jak są słabo zabezpieczone.........
  • #4 463485
    staff
    Poziom 12  
    Zbynia
    Czyli mam przez to rozumieć ze nic z tym nie zrobię? Czy są takie Upsy które dawają taki kształt prądu aby ten zasilacz startował? Z tego co się dowiedziałem to ACTIVE PFC zasilacza jest przyczyną. Zasilacz po odłączeniu prądu zachowuje się tak jakby nagle brał więcej prądu i wybija zabezpieczenie w upsie ale nie tak od razu tylko po około 1-2 sekundach.
  • REKLAMA
  • #5 463836
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    są nawet gdzieś na forum czytałem o tym tylko nie pamiętam czy na tym czy na www.tweak.pl
  • #6 464814
    witek_p
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    A czy odłączenie tego układu który jest na wejściu (230V AC) Chiefteca nie pomoże. Jeszcze mojego nie rozbierałem, ale z tego co na zdjęciach widziałem jest on podlutowany pod gniazdko na wejściu, może da się odpiąć i zostawić w powietrzu i zasilacz pójdzie dalej a nie wybije.
    Pozdrawiam
  • #7 466242
    staff
    Poziom 12  
    06 Sty 2004 20:31
    Jeszcze nie rozbierałem tej zasiłki, ciekawe spostrzeżenie ale wolę nie ryzykować sprzętu bo nie wiem jak zasilacz zareaguje jak to odlutuję. Moze będę musiał wymienic ups-a na mocniejszy tylko troche sie waham puki nie będe miał pewności ze to nie jest wina PFC tylko upsa.
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

------------------------------------------------
    mam na oku ten ups
    Zasilacz awaryjny Ever ECO 700 Moc Pozorna 700VA, Moc rzeczywista 430 Wat. chciałbym wiedziec czy bedzie działał z tą zasiłką? apc 350 zostawie sobie na sam monitor w razie jakby wyłączyli prąd na dłuzej to jak znalazł.
    oczywiscie jak bedzie kasa i oczywiscie sprawdze w sklepie czy działa na moim kompie z chieftec-kiem.
  • #8 467079
    Magirus
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    staff >Mam UPS-a ETA 600VA ,a w kompie zasilacz ATX ANTEC TrueSpec 380W i nic mi nie wywala.
  • #9 468788
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Cytuję: :arrow: Mój problem dotyczy współpracy UPS-a APC Back-UPS 350 z zasiłką Chieftec 360-302 DF. Problem byl poruszany kiedyś na forum chociaz chodziło o cos innego głównie problemy przy naprawach i wymianie akumulatorów i wtedy bodajże z głosil sie gosc ze serwisu bodajże UPC poszukaj tych postów odnajdz gościa i on jako kompetentna osoba mysle że ci pomoże .Dzis np. naprawiajac zasilacz ATX z potkalem na nim nalejke UPC wiec problem jest na pewno dla nich znany .Pozdrawiam . :wink:
  • #10 468971
    staff
    Poziom 12  
    pisałem juz maila do goscia ze strony firmowej chefteca ale widocznie nie miał pojęcia o co chodzi bo nie odpowiedział albo mu sie nie chciało. oczywiscie poszukam tego goscia na forum moze tam znajde rozwiązanie.
  • #11 3363615
    pawstys
    Poziom 11  
    Podobny problem mam z zasilaczem Chieftec GPS 450 W i UPS APS BK500ei - (300 W podtrzymania).
    Na starym Codegenie komp działał bez problemu, a na nowym jak wyżej u innych.
    Dlatego też zamierzam wyjąć zasilacz i wsadzić jakiś lepszy no-name - dokupienie droższego ups to kwota rzędu kilkuset złotych więcej... Dzwoniłem na infolinię APC - po opisaniu problemu padło pytanie o zasilacz - na słowo chieftec i model z serii gps jako rozwiązanie podano sugestię zakupu mocniejszego ups. Paweł
  • #12 3364046
    staff
    Poziom 12  
    No name nie polecam.
    Kupiłem firmową zasiłkę Fortron 350 W (Model: FSP350-60MDN)
    Jest super cichy ma wielki wentylator na spodzie z małymi obrotami ten wielki wentylator wyciąga znad procesora, za zasilacz dałem 80zł na allegro mam dokładnie ten sam :
    Fortron 350 W (Model: FSP350-60MDN)
    i współpracuje z 350 back ei
    Chieftec HPC-360-302 DF, a UPS APC 350 BACK-UPS - współpraca
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy współpracy zasilacza Chieftec HPC-360-302 DF z UPS-em APC Back-UPS 350, gdzie po wymianie zasilacza na Chieftec pojawia się wybicie bezpiecznika w UPS-ie i niemożność uruchomienia komputera. Przyczyną jest prawdopodobnie obecność aktywnego PFC (Active PFC) w zasilaczu, który generuje kształt prądu niekompatybilny z przebiegiem napięcia wyjściowego UPS-a, co powoduje przeciążenie i wyzwalanie zabezpieczeń. Starsze zasilacze bez Active PFC współpracowały bez problemu. Dyskusja wskazuje, że niektóre UPS-y o wyższej mocy i lepszej kompatybilności z Active PFC mogą rozwiązać problem, np. Ever ECO 700 VA lub ETA 600 VA. Użytkownicy sugerują także wymianę zasilacza na modele bez Active PFC, np. Fortron FSP350-60MDN, który działa stabilnie z APC Back-UPS 350. Próby modyfikacji układu wejściowego zasilacza Chieftec są ryzykowne i niezalecane. Problem jest znany i poruszany na forach technicznych, a konsultacje z serwisem producenta UPS nie przyniosły satysfakcjonującej odpowiedzi poza sugestią zakupu mocniejszego UPS-a.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA