logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle 4.11 - błędy w warstwach tPlace i bPlace po zapisie projektu PCB

atlantis2 28 Lut 2008 17:40 2549 8
REKLAMA
  • #1 4855647
    atlantis2
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam! Jestem w trakcie projektowania PCB i za którymś zapisem/odczytem oraz rysowaniu coś sie posypało... Obszar roboczy powiększył sie kilkukrotnie i porobiły się "krzaki" na warstwie tPlace oraz bPlace...

Za pomoc ofiaruję punkty

Oto plik PCB:
    Załączniki:
    • strobo.zip (12.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4861191
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    U mnie przy próbie załadowania wyskakuje "Load error 290" (Eagle 4.15 Pro)...
  • REKLAMA
  • #3 4861344
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Zainstaluj ponownie program, bez „nielegalnych dodatków” a nie będziesz miał problemów.
    Pozdrawiam.
  • #4 4863104
    atlantis2
    Poziom 17  
    Tyle to już też wiem... Głowie się tylko nad odzyskaniem tego co już narysowałem... Ale przypuszczam, że mam "francuskie" szanse... czyli marne :/ Eagle 4.11 (z dodatkami - taki miałem i nie wziąłem tego pod uwagę) otwiera to bez problemu, ale są straszne krzaki... ehh... nie pozostaje nic innego jak wziąć się za to od nowa :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4863336
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 131
    Sprawdź czy coś zostało z pliku...
    Załączniki:
    • strobo_222.rar (9.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 4863425
    Oksy
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.
    W folderze projektu powinieneś mieć kopie zapasowe w plikach:
    [nazwa_pliku_projektu].s## --->> jest to schemat (wystarczy zmienić rozszerzenie z "s##" na "sch"
    [nazwa_pliku_projektu].b## --->> jest to płytka (wystarczy zmienić rozszerzenie z "b##" na "brd"

Pozdrawiam
  • #7 4863617
    atlantis2
    Poziom 17  
    Problem rozwiązany dzięki crazy_phisic ;) Co do kopii, to wiem, ale i tak nie byłoby to rozwiązanie na dłuższą metę, gdyż plik był zrobiony w lewej wersji tego programu jak sie okazało...
  • #8 4865047
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5233408
    iwan3000
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Przed chwilą użyłem legalizera w na plikach zrobionych eaglem 4.16r2. Elementy są na prawidłowych miejscach, tylko połączenia między nimi to masakra. Teoretycznie programik powinien prawidłowo przekonwertować pliki. Wie ktoś może w czym leży problem?

Dodano po 5 [minuty]:

Coś mi skubaniec nie chce działać. Próbowałem otworzyć plik z pierwszego tematu i dalej to samo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas projektowania PCB w programie Eagle 4.11 z dodatkami pojawił się problem z warstwami tPlace i bPlace – obszar roboczy powiększył się wielokrotnie, a na tych warstwach pojawiły się nieczytelne "krzaki" po zapisie i ponownym otwarciu projektu. Próby otwarcia pliku w nowszej wersji Eagle 4.15 Pro skutkowały błędem "Load error 290". Zalecano reinstalację programu bez nielegalnych dodatków, jednak problem dotyczył pliku stworzonego w nielegalnej wersji Eagle, co powodowało uszkodzenia projektu. Wskazano na istnienie kopii zapasowych plików projektu z rozszerzeniami .s## (schemat) i .b## (płytka), które można przywrócić zmieniając rozszerzenia na .sch i .brd. Problem z otwarciem napiętnowanych projektów rozwiązuje narzędzie Eagle Legalizer, które działa poprawnie dla wersji Eagle 4.15 i 4.16, lecz w starszych wersjach może powodować dalsze uszkodzenia projektu, mieszając elementy i połączenia. Użytkownicy zgłaszali, że Legalizer nie zawsze działa poprawnie, szczególnie na plikach z wcześniejszych wersji, co utrudnia odzyskanie projektu z nielegalnej wersji Eagle.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA