chciałbym sie dowiedzieć czy ma ktoś schemat wymiany paska rozrządu,mam jakieś dziwne znaki namalowane farba na kołach i nie wiem które maja sie zgrywać
Witam. Potrzebuje pomocy w ustawieniu rozrządu przy astrze g 1.7 75km 2001r.. posiadam napinacz starego typu i nie wiem jak go ustawić dokręcić itd. schematy są tylko do napinacza nowego typu a do starego nic. W załączniku przesyłam foto napinacza z którym się męczę.
Napinacz musi być luźno? Bo na górze napinacza jest bolec którym napinalem pasek przed obracaniem silnika. Nie wiem czy dobrze robiłem nadając napięcie.
Dodano po 1 [minuty]:
Chodzi mi o to że kiedy śruba napinacz była luźno na pasku rozrząd się przestawiał
O ten bolec na górze opiera się sprężyna, i to ona ustala napięcie paska.
O taka sprężyna:
Masz taką?
Nic sam nie napinaj. Luzujesz śrubę napinacza, i kiedy cofasz wał pasek po stronie prawej się lekko poluźnia. Sprężyna wtedy dociska napinacz likwidując ten luz, wtedy dokręcasz śrubę.
A tak w ogóle, kiedy kupuje się teraz rozrząd do 1.7 TD to już jest w zestawie nowy typ napinacza, i śmiało można montować na nowym.
Z łapą będzie strasznie drogi. Kup z podkładką dystansową, ewentualnie sam zrób podkładkę ze starego napinacza. No i można też dokupić samą sprężynę za 20 zł do starego typu.
✨ Dyskusja dotyczy schematu ustawienia znaków rozrządu i wymiany paska w silniku Opel Astra 1.7 TD z lat 1996 i 2001. Właściciel pojazdu poszukiwał instrukcji dotyczącej prawidłowego ustawienia znaków na kołach rozrządu oraz wymiany paska, zwłaszcza w kontekście napinacza starego typu, który różni się od nowego. Użytkownicy zalecali wykonanie własnych znaków na obudowie, jeśli silnik jest na chodzie, co zapewnia poprawne ustawienie rozrządu. Przekazano instrukcje montażu oraz link do szczegółowego opisu technicznego montażu paska rozrządu w silnikach GM/Isuzu 1.7D. Omówiono procedurę montażu napinacza starego typu: luzowanie śruby, cofnięcie wału o 60 stopni, a następnie dokręcenie śruby do momentu 38 Nm. Podkreślono rolę sprężyny napinacza, która ustala napięcie paska, oraz konieczność jej obecności lub wymiany na nowy typ napinacza wraz z podkładkami dystansowymi lub wymianą łapy silnika. Wskazano, że brak sprężyny w starym napinaczu można rozwiązać dokupując ją osobno lub stosując podkładki pod łapę silnika, co jest tańszą alternatywą. Ostatecznie użytkownik potwierdził wykonanie wymiany rozrządu zgodnie z zaleceniami. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.